Chocolate brownie bars with raspberries ✥ Шоколадови брауни квадратчета с малини

For English scroll down 



Всеки път, когато ми се изчерпи вдъхновението, комбинацията от шоколад и малини ме спасява от изпадане в пълен ступор. Има нещо вълшебно в нея: и на вкус, и на вид. Няма човек, който да остане равнодушен пред гледката на чиния, пълна с шоколадови хапки, украсени с пресни малини! 

Шоколадови брауни квадратчета с малини 

Можете да изпълните този десерт и като торта, ако изпечете блата в кръгла 26 см форма.

За браунито 
200 г черен шоколад, мин 66% какао
150 г масло 
3 яйца 
150 г кафява или кокосова захар 
125 г брашно 
¼ ч.л. сол 
50 мл кафе (еспресо или филтър), или заменете с мляко

За глазурата
150 г млечен или черен шоколад 
1 ч.л. желатин
2 жълтъка 
15 г захар 
100 мл сметана 
100 мл мляко 
3-4 с.л. кафе (или заменете с мляко)

За декорация 
120 г малини

1. Загрейте фурната на 175°С. Намажете с масло дъното и стените на правоъгълна форма 18/28 см и застелете с хартия за печене. Нарежете шоколада на парченца и разтопете заедно с маслото на водна баня. Разбийте яйцата с двата вида захар с миксер, добавете към тях разтопения шоколад.  
2. Смесете брашното със солта и добавете постепенно към яйчно-шоколадовата смес. Добавете кафето и разбъркайте, изсипете във формата и печете около 25 мин. Охладете и изстудете за поне 12 ч.
3. Нарежете шоколада и го разтопете на водна баня. Сложете желатина в малко студена вода. Разбийте леко жълтъците със захарта. Затоплете сметана и млякото почти до кипване и ги излейте бавно върху разбитите жълтъци, като разбърквате непрекъснато. 
4. Изсипете сместа обратно в съда и върнете на котлона, гответе, като разбърквате, докато достигне температура 82°С. Свалете от котлона. Добавете желатина и разбъркайте. Прецедете крема през цедка върху разтопения шоколад. Разбъркайте, добавете кафето и разбъркайте отново. Покрийте плътно с фолио и охладете за поне 12 ч. 
5. Извадете браунито от хладилника, изрежете ръбчетата и нарежете на квадратчета или други форми. Пресипете крема в пош и декорирайте квадратчетата както желаете – на розички, или на ивици. Украсете с малините.



Everytime I feel lack of inspiration, the chocolate - raspberry combo comes to help. There is a special kind of magic in it: both in appearance and in taste. There’s no one that can stay indifferent in front of plate full with chocolate bites, adorned with fresh raspberries!

Chocolate brownie bars with raspberries 

You could bake this also as a round cake, if you bake the brownie in 26 cm round springform pan.

For the brownie 
200 g dark chocolate, min 66% cocoa solids
150 g butter
3 large eggs
150 g brown or coconut sugar
125 g flour
¼ tsp salt
50 ml strong coffee, freshly brewed, espresso or drip (or substitute with milk)

For the glaze 
150 g dark or milk chocolate
1 tsp gelatin in powder 
2 egg yolks 
15 g sugar
100 ml cream 
100 ml milk 
3-4 tbsp coffee (or milk)

To decorate
120 g fresh raspberries 

1 Preheat oven to 175°С. Butter the bottom and sides of squaire 18x28 cm baking tin and line with parchment paper. Chop the chocolate in small pieces and melt with the butter over a double boiler. Whisk the eggs with the sugar, add in the melted chocolate-butter mixture.
2 Mix flour with salt and add to the egg-chocolate mix. Add coffee and stir. Pour the batter into the baking tin and bake aprox. 25 mins. Let cool and chill completely – for at least 8 - 12 hours. 
3 To make the glaze chop the chocolate and melt it over double boiler. Leave to cool. Put the gelatin in a small cup with 1 - 2 tbsp cold water. Wisk the egg yolks with the sugar. Mix the cream and milk in a pot and gently heat, without boiling, and slowly add the mix over the whisked egg yolks, stirring continuously. 
4 Pour the mixture back in the pot and heat, while stirring continuously, until it reaches 82°С. Take off of the heat, add the melted gelatin and stir. Pass the glaze trough a sieve over the melted chocolate, add the coffee and stir well. Cover with foil and let cool for several hours, so it becomes thick, but still spreadable. 
5 Take the brownie out of the fridge, cut off the edges and cut into squaires or bars. Put the glaze in paping bag and decorate the brownie pieces as you whish. Decorate with raspberries on top. Serve and enjoy!


Коментари

  1. Ох, толкова е шоколадово....
    И с тези малини...
    Благодаря за рецептата, Лу!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даааа, смъртоносно шоколадово направо. Аз реших, че бих си правила само глазурата и бих я яла с лъжичка (и малини) хах :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации