Spring strawberry trifle with lemon curd and cream cheese mousse ❉ Пролетен трайфъл с ягоди и с пълнеж от мус с крем сирене и лимонов крем
[For English scroll down☟]
В резултат, когато вече сме преминали през просто ягоди, ягоди, поръсени с балсамико, босилек и розов пипер, ягоди, потопени в шоколад, ягодово смути, ягодов сладолед, ягодова тарта, започвам да се оглеждам за нови рецепти, в които да ги внедря. Днешната рецепта е такава – в нея може да се сложи всичко, което се сетите, да я направите семпла и лесна или пък много специална и искаща дълга подготовка, зависи от вас и от времето и желанието. Трайфъл, това е.
Tрайфълът е типично английски десерт, който незнайно защо досега не е намерил трайно място сред нашите обичайни десерти. Приготвя се сравнително лесно и бързо, ако заложите на полуготови продукти, но може да бъде и свръх изтънчен, ако решите да приготвите всички компоненти “from scratch”, тоест от начало.
Красотата на трайфъла е в словете различни вкусове и текстури, които носят наслада за очите и изненада за небцето. Задължително трябва да има някакъв блат или бисквити, плюс крем. Може да се добавят плодове, ядки, шоколад, каквото се сетите. Може да бъде летен, или зимен. Традиционно се сервира в голям стъклен съд на столче, през който красотата на редовете му да се вижда добре, но може да бъде изпълнен и в индивидуални чаши, купи, бурканчета.
Моят днешен трайфъл е с ягоди естествено, съчетани с мек и нежен мус от крем сирене със сметана, плюс хрупкави бишкоти и накрая, но не последно място, лимонов крем. Комбинацията на ягоди с лимон е чудесна, а мекият млечен мус прекрасно контрастира с хрупкавостта на бишкотите. В добавка малко дребни листенца от мащерка и настъргана кора от лайм, по-скоро само за декор.
Пролетен трайфъл с ягоди и с пълнеж от крем сирене и лимонов крем
За купа с вместимост около 1,2 л или 4-6 порции
За лимоновия крем
2 големи лимона, кората настъргана и сокът изцеден (около 120 мл сок)
1 ч кристална захар
5 жълтъка (около 100 г)
115 г масло, нарязано на кубчета
За млечния мус
175 г крем сирене (аз използвам Филаделфия), на стайна температура
100 мл сметана с 30% масленост, студена
2 с.л. захар (по желание)
300 г ягоди
7-8 бр. бишкоти савоярди, нарязни на хапки
• Първо пригответе лимоновия крем. Рецепти за него има много, с различна степен на сложност. Аз избрах най-лесната J В купа сложете лимоновата кора и захарта и с пръсти претрийте, докато сместа стане ароматна. Сложете в малък съд с дебело дъно ароматизираната захар, лимоновия сок, жълтъците и маслото и разбъркайте. Загрейте на слаб до умерен огън и гответе, като разбърквате, докато маслото се разтопи и сместа се сгъсти, около 10-12 мин. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади. Имайте предвид, че лимоновият крем ще продължи да се сгъстява, докато изстива.
• Сложете крем сиренето в купа и го разбъркайте с шпатула, за да го омекотите. Разбийте сметаната с миксер, заедно със захарта (ако слагате), докато получите почти твърди връхчета. Смесете я с крем сиренето и объркайте с шпатула, като внимавате да не загубите пухкавостта на муса.
• Отделете десетина красиви ягоди за декор. Останалите нарежете, като извадите от всяка по един резен от средата за декоративния пръстен от ягоди, а останалите нарежете на парченца.
• Сглобете трайфъла: На дъното на съда поставете част от бишкотите, върху тях разпределете част от лимоновия крем, върху него половината млечен мус. Подредете пръстен от резените ягоди, като ги залепите по стената на съда. Върху тях сложете още бишкоти, останалата част от лимоновия крем и завършете с млечния мус. Украсете с отделените цели ягоди и поръсете с малки листенца мащерка и настъргана кора от лайм, ако желаете. Приберете в хладилника за няколко часа, така ароматите ще имат възможност да се смесят, а бишкотите ще поемат част от влагата на крема.
Рецептата е реализирана в колаборация с Philadelphia
Every year, after the strawberry season, I realise I have eaten way too few strawberies. Every year I make promises to myself to make up for it during the following season and to eat all of the (nice ones) I see. And to acomplish that, this time I have decided to pay more atention and not to miss any opportunity. So now, after we had eaten plain strawberries; strawberries with balsamico, basil and rose pepper; strawberries dipepd in dark chocolate; strawberry smoothies; strawberry ice cream; strawberry tarts, I start to look for yet another recipe.
This one is very versatile – you can put in it whatever you want. You could make it simple and easy, or very special and elaborate, it’s up to you. Trifle!
Trifle could be very quick to make if you use readymade and storebought ingredients. But it also could be very sophisticated, if you decide to make everything from scratch.
Trifle’s beauty consists in its layers from different textures and tastes. There should be any kind of cake or biscuits and some soft cream or mousse. You could add fruit, nuts, chocolate, whatever you can think of. It could be summery or wintery. It could be served in a big glass bowl or in small glasses or jars.
My trifle of the day is made with srtrawberries, soft cream and cream cheese mousse, ladyfingers and lemon curd. It is decorated with tiny thyme leaves and lime zest.
Spring strawberry trifle with lemon curd and cream cheese filing
For a 1.2 l bowl, 4-6 servings
For the lemon curd
2 large lemons zested and juiced (apr. 1/2 cup)
1 cup caster sugar
5 egg yolks (100 g)
115 g butter, room temperature, cut into pieces
For the milky mousse
175 g cream cheese, such like Philadelphia, room temperature
100 ml full fat cream, cold
2 tbsp sugar (optional)
300 g strawberries
7-8 ladyfingers, cut into bite size pieces
Method
• First make the lemon curd. In a medium bowl, combine lemon zest and sugar. Rub together with your fingers until fragrant.
Put the lemon zest and sugar mixture, lemon juice, egg yolks, and butter in a medium heavy-bottomed saucepan and stir until combined. Cook over medium-low heat, stirring constantly, until the butter melts and the mixture thickens, about 12-15 minutes. Remove the pan from the heat and pour lemon curd into a bowl, let cool to room temperature. Remember the lemon curd will continue to thicken as it cools.
• Make the milky mousse: Put the cream cheese in a bowl and loosen it with a spatula. Wisk the cold cream with the sugar (if you use), until semi stiff peaks appear. Carefully fold the cream into the cream cheese, so not to loose the fluffiness of the mousse.
• Reserve 8 -10 of the best strawberries for decor. The rest cut in half, reserving a middle slice from each for the decorative ring, cut the rest in pieces.
• Assemble the trifle: At the bottom of the bowl put some ladyfinger pieces, followed by half the lemon curd and half the milky mousse. Make a ring towards the wall of the bowl from the strawberry slices, put the cut ones in the middle. Add on top the rest of the lemon curd and the rest of the milky mousse. Top with the whole strawberries and sprinkle with tiny thyme leaves and lime zest.
Cool in fridge for at least two hours so aromas could mix and ladyfingers soak some of the cream moisture.
In colaboration with Philadelphia
Разкошно съчетание на продукти и много се радвам, че виждам публикация тук. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Наистина добра комбинация между лимона и ягодите, но ягодите трябва да са истински добри, за да е вкусно :)
Изтриване