Asparagus Lorraine with four cheeses ❈ Аспержи Лорен с четири сирена


Едни от най-любимите ми пролетни зеленчуци? Аспержите! Красиви и тайнствени, и много фотогенични. Никога няма да ми омръзне да ги снимам. И да ги ям, също така. Вкусът им е деликатен, затова трябва да се приготвят семпло, без екстравагантни подправки, които да засенчат нежния им аромат. Най-лесно е да ги приготвите на тиган, с малко зехтин, след това да поръсите с черен пипер и сол и да добавите малко едри люспи пармиджано. Но когато го направите няколко пъти, и ви омръзне, ето друга идея. 
Ако обичате киш Лорен, но се притеснявате от масленото тесто, ето един вариант в който можете да се насладите на цялата му прелест без допълнителните калории. 


Аспержи Лорен с четири сирена

Порции 2 - 3 

2 с.л. зехтин
1 връзка спержи 
1 ч сметана 
2 яйца (плюс още 2 или 3, по желание)  
½ ч.л. настъргано индийско орехче
6 с.л. крем сирене 
4-5 резена сирене бри 
4 с.л. чедър, нарязан на ситно 
8 резена моцарела за пица 
1 с.л. листа мащерка 

• Загрейте фурната до 220С. Почистете аспержите от твърдите части, нарежете на няколко парчета и дръжте отделно върховете. Загрейте зехтина в широк тиган, прибавете долните парчета от аспержите и сотирайте на висока температура, като разбърквате, докато потъмнеят на места. Добавете и връхчетата, разбъркайте за още 1-2 мин и извадете върху чиния, застлана с хартия. 
• Разбийте в купа две яйца, добавете сметаната, прясно смлян черен пипер и индийското орехче. В малки индивидуални отнеупорни съдчета, намазани с масло и поръсени с брашно, започнете да подреждате аспержите (запазете няколко от връхчетата) и сирената, като ги редувате. Залейте с разбитите яйца със сметаната. Отгоре внимателно счупете по едно яйце и поръсете с част от мащерката.  Печете 20-25 мин, докато яйцата се стегнат, но все още са леко течни. 
• Добавете отгоре отделените връхчета от аспержи и поръсете с още листа мащерка. Сервирайте. 


If you love quiche Lorraine, but the shortcrust pastry is not your thing, here’s a bypass for you. Whole of its glory (or well, half of it) without all the calories.

Asparagus Lorraine with four cheeses 

Servings 2-3

2 tbsp olive oil
1 bunch asparagus, trimmed 
1 cup cream 
2 eggs + 2 more 
½ tsp freshly grated nutmeg 
6 tbsp cream cheese 
4-5 slices brie 
4 tbsp aged cheddar, cut into small pieces 
8 slices mozzarella for pizza
1 tbsp thyme leaves, picked


• Preheat the oven to 220ºC. Cut the asparagus into two or three parts, keep the tips separated. Heat the oil in a large frying pan, add the asparagus stalks and cook, stirring on high heat, until partially blackened on spots and half cooked. Add also the tips and cook for 1-2 mins. Take out of the pan on a plate, layered with kitchen paper. 
• In a bowl whisk the cream, 2 eggs, nutmeg, some black pepper. Butter 2 small ramekins and dust with flour. Arrange inside the cheese pieces and the asparagus (keep some of the asparagus tips for decorating), alternating. Pour over the egg-cream mixture. Crack an egg on top of each (if using) and bake for 20-25 min until the eggs are set, but still a bit wet. 
• Decorate with some asparagus tips and sprinkle with thyme leaves. Serve and enjoy.


Коментари

Популярни публикации