Asparagus Cheese Galette • Галет с аспержи и сирена



С наближаването на края на сезона искам да опитам различни рецепти за приготвяне на аспержи. Освен всичко друго, тази година решихме да преместим лехата на ново място, и я разбутахме, така че това май наистина са последните, или да се надяваме, поне предпоследните за този сезон. В тази рецепта тук няма нищо принципно ново, но пък изглежда толкова добре.Можете да изпровизирате със сирената в пълнежа, винаги ще бъде много вкусно.


Галет с аспержи и сирена 

6 порции Подготовка 30 мин Престой 2 ч Готвене 50 мин 

За тестото 
2 ½ чаши брашно 
½ ч.л. сол
125 г студено масло, нарязано на малки кубчета
½ чаша гъсто кисело мляко
1 белтък 
1-2 с.л. леденостудена вода 
с.л. копър, нарязан

За пълнежа 
175 г крем сирене 
½ ч фино настърган пармезан
½  ч настъргана моцарела за пица 
½ ч настъргано пекорино
½ ч бри, нарязано на кубчета 
2 яйца 
сол и черен пипер на вкус
200 г аспержи, измити и почистени 

За глазурата 
1 жълтък
1 с.л. маково семе

Метод 

• Първо пригответе тестото: Смесете брашното и солта в купата на кухненски робот. Добавете парченцата масло, киселото мляко и копъра и пулсирайте, докато получите едри трохи. Добавете белтъка и ледената вода и пулсирайте още няколко пъти, докато се оформи тесто. Съберете на топка, завийте с фолио и охладете за 1-2 ч или за цяла нощ. 


• Пригответе пълнежа: Смесете всички сирена без брито в купа, добавете яйцата и объркайте. Добавете малко прясно смлян черен пипер и объркайте отново. 



• Загрейте фурната до 190ºC. Застелете тава с хартия за печене. Извадете охладеното тесто и го разточете върху хартията на голям кръг, или подобна форма, с дебелина около 3-4 мм. 


• Като оставяте 3 см борд отстрани, разпределете сместа със сирената върху тестото. Разпръснете кубчетата бри и подредете отгоре аспержите, като леко ги притиснете надолу. 




• Сгънете краищата на тестото върху пълнежа и аспержите, като правите малки плохички на места, за да се затвори. Намажете ръба на галета с жълтък и поръсете с маковите семена. 


• Печете в средата на фурната около 40 – 50 мин, или докато коричката стане златистокафява, а аспержите омекнат. Оставете да изстине преди да сервирате. 



As the asparagus season comes to its end I am trying to cook different asparagus dishes. This galette is very easy to make, but always so delicious. This year we decided to move the asparagus patch to a new place in the garden and messed it all-over, so very probably this is the last crop for the season. If you decide to give the recipe a try, you could improvise with the cheeses, it will every time be very tasty. 



Asparagus Cheese Galette 

6 servings. Prep: 30 mins  Rest: 2 hrs  Cook: 50 mins.

For the crust 
2½ cups wheat flour 
½ tsp salt
1 cup butter, cut into small pieces 
½ cup greek yogurt
1 egg white 
2 tbsp dill, chopped

For the filling
175 g cream cheese
1/2 cup finely grated parmesan 
1 cup grated mozzarella for pizza
1 cup grated pecorino or manchego 
2 eggs
salt and black pepper, to taste
200 g asparagus, washed and trimmed 

For the glaze 
1 egg yolk, beaten
1-2 tbsp ice water
1 tbsp poppy seeds 

Method

• Prepare the crust: Combine the flour and salt in the bowl of a food processor. Add the pieces of butter and pulse until you have coarse crumbs. Add the yogurt, egg white, dill and ice water and pulse a few more times until dough is formed. Shape to a ball, wrap it in cling film and chill in the refrigerator for 1-2 hours or overnight.
• Prepare the filling: Combine the ingredients – put all the cheeses  but the brie in a bowl, add the eggs and mix with a spatula. Add some freshly ground black pepper and mix again.
• Preheat oven to 190ºC. Line a baking sheet with parchment paper. Turn out the chilled dough onto the parchment paper, and roll it into a large circle (or any other free form shape you feel like making). You want to roll it to a uniform 3-4 mm thickness.
• Leaving a 3 cm border, spread the cheese mixture evenly over the dough. Arrange the asparagus over the cheese and gently press them into the cheese filling.
• Fold the edges of the dough over the asparagus ends, crimping it as you go. Brush the galette edge with egg yolk and sprinkle with poppy seeds. Place the galette in the middle of the oven, and bake for about 40 to 50 minutes or until the crust is golden brown and the asparagus is tender. Let cool before serving. 




Коментари

Популярни публикации