Bacon, zucchini and cottage cheese frittata • Фритата с бекон, тиквички и котидж сирене

Привет - привет! Ако случайно някой тук се чуди къде съм изчезнала отново, ще кажа. Истината е, че най-най-после събрах сили и смелост да се впусна в т.нар. Реновация на апартамента, който обитаваме, докато го обитаваме. Не зная дали беше наивно или глупаво да си мисля, че ще стане лесно, бързо и по план? Продължи мноооого, много по-дълго и от най-песимистичните ми прогнози (признавам, че и аз нямах достатъчно добра подготовка). И беше мнооого, много мъчително. Та в резултат, всичко все още не си е по местата, но поне приключихме с "майсторите". Чудя се дали да не направя и нарочен пост с подробности за онези, които си играят със същата мисъл  😜

В такива моменти, когато кухнята е под обсада, и няма време за готвене, а ти е писнало от пица, имам една вълшебна и бърза рецепта за фритата, която може да се адаптира към сезона според това, какво включиш в рецептата. 
Този път я приготвих с тиквички, последните чери домати от градината и един нов продукт - сирене котидж Philadelphia. 
Приготвя се бързо, лесно и е трудно да я сбъркаш. И на всичко отгоре е keto friendly, или поне почти; новак съм в тази област, но мисля да се образовам и да опитам.  



Фритата с бекон, тиквички и котидж сирене 

2 - 3 порции

1 с.л. зехтин 
30 г масло 
1 средно голяма глава лук, нарязан на полумесеци 
60 г бекон, нарязан на ситни кубчета 
1 малка тиквичка, нарязана на жулиен
6 яйца 
шепа чери домати, разполовени 
100 г сирене котидж 
няколко стръка пресен риган, майорана, дребнолистен босилек, листата откъснати 


Нарежете и подгответе всички продукти преди да започнете да готвите, така ще ви бъде много по-лесно и няма да се суетите около горещия тиган.



1.   Загрейте на умерен огън зехтина и маслото в тиган с дебело дъно, за който имате капак. Добавете лука и бекона и гответе, докато започнат да покафеняват по крайчетата. Добавете нарязаната тиквичка и малко сол и пипер и гответе, докато се сготви до полуготовност. Намалете котлона до слаб.


2.   Счупете яйцата в купа и леко разкъсайте жълтъците, без да ги разбърквате. Целта е да получите бяло-жълти облаци в тигана. Изсипете яйцата в тигана, като внимавате жълтъците да се разпределят равномерно. 


3.   Отгоре подредете нарязаните чери доматчета и сложете на купчинки котидж сиренето. Поръсете със смлян черен пипер и част от зелените подправки.  Похлупете тигана с капака и гответе на много слаб котлон в продължение на 10-15 мин, докато яйцата се стегнат до желаната от вас степен, а сиренето се разтопи. 



4.   Поднесете фритатата, поръсена с останалите зелени подправки, със зелена салата с чери домати. 



Рецептата е създадена в колаборация с Philadelphia Bulgaria

Коментари

Популярни публикации