Pumpkin bread with cream cheese filling and chocolate * Кейк с тиква и пълнеж от крем сирене
В сезона на тиквите няма как да не приготвиш поне една рецепта с тиква. Когато си минал през тиквена супа, щрудел с ябълки и тиква, класически тиквеник и печена тиква, но равиолите с пълнеж от тиква ти се виждат много пипкави, ето и един друг вариант. Рецепта на базата на бананов хляб, но този път с тиквено пюре. А за да бъде по-интересна, с добавка на пълнеж от крем сирене и малко шоколад за екстра лукс. Пък ако вече има изпечена тиква, става още по-лесно!
Кейк с тиква и пълнеж от крем сирене
2 яйца
1 ч кристална захар
¼ ч кокосово масло, разтопено
¼ ч заквасена сметана
1 ч.л. ванилов екстракт
1 и 2/3 ч брашно
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
½ ч.л. канела
½ ч.л. настъргано мускатово орехче
по ¼ ч.л. смлени карамфил, джинджифил,
1 ч пасирана печена тиква
½ ч шоколадов чипс или ситно нарязан шоколад
За пълнежа от крем сирене
125 г крем сирене Philadelphia original, на стайна темп.
1 яйце
¼ ч кристална захар
3 с.л. брашно
Загрейте фурната до 180ºС. Намажете с масло и поръсете с брашно продълговата форма за кекс с размери около 18х10 см.
В купа разбийте яйцата със захарта, добавете кокосовото масло, сметаната и ваниловия екстракт, разбъркайте добре.
Пресейте заедно брашното, бакпулвера,солта и подправките. Прибавете ги към сместа с разбитите яйца и объркайте колкото да се смесят. Добавете пасираната тиква и шоколадовия чипс (запазете малко за декорация) и объркайте.
Пригответе пълнежа, като разбиете с миксер крем сиренето с яйцето, захарта и брашното.
Сипете около половината от кексовата смес в подготвената форма, след това сипете отгоре пълнежа и покрийте с останалата кексова смес. Заравнете и поръсете с отделения шоколадов чипс.
Печете около 50-60 мин, като към края на печенето проверете с дървено шишче за готовност – ако то излезе с полепнали трохи, печете още няколко минути и после проверете отново.
Извадете от фурната и оставете да се охлади във формата за 5-6 мин. След това извадете внимателно върху решетка и оставете да изстине напълно, преди да нарежете.
Рецептата е създадена в колаборация с Philadelphia Bulgaria
Коментари
Публикуване на коментар