Pumpkin bread with cream cheese filling and chocolate * Кейк с тиква и пълнеж от крем сирене



В сезона на тиквите няма как да не приготвиш поне една рецепта с тиква. Когато си минал през тиквена супа, щрудел с ябълки и тиква, класически тиквеник и печена тиква, но равиолите с пълнеж от тиква ти се виждат много пипкави, ето и един друг вариант. Рецепта на базата на бананов хляб, но този път с тиквено пюре. А за да бъде по-интересна, с добавка на пълнеж от крем сирене и малко шоколад за екстра лукс. Пък ако вече има изпечена тиква, става още по-лесно!




Кейк с тиква и пълнеж от крем сирене 

2 яйца
1 ч кристална захар
¼ ч кокосово масло, разтопено
¼  ч заквасена сметана
1 ч.л. ванилов екстракт 
1 и 2/3 ч брашно 
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол 
½ ч.л. канела 
½ ч.л. настъргано мускатово орехче
по ¼  ч.л. смлени карамфил, джинджифил,
1 ч пасирана печена тиква 
½ ч шоколадов чипс или ситно нарязан шоколад 



За пълнежа от крем сирене 
125 г крем сирене Philadelphia original, на стайна темп. 
1 яйце 
¼ ч кристална захар 
3 с.л. брашно 


Загрейте фурната до 180ºС. Намажете с масло и поръсете с брашно продълговата форма за кекс с размери около 18х10 см. 

В купа разбийте яйцата със захарта, добавете кокосовото масло, сметаната и ваниловия екстракт, разбъркайте добре. 

Пресейте заедно брашното, бакпулвера,солта и подправките. Прибавете ги към сместа с разбитите яйца и объркайте колкото да се смесят. Добавете пасираната тиква и шоколадовия чипс (запазете малко за декорация) и объркайте. 
Пригответе пълнежа, като разбиете с миксер крем сиренето с яйцето, захарта и брашното. 


Сипете около половината от кексовата смес в подготвената форма, след това сипете отгоре пълнежа и покрийте с останалата кексова смес. Заравнете и поръсете с отделения шоколадов чипс.

Печете около 50-60 мин, като към края на печенето проверете с дървено шишче за готовност – ако то излезе с полепнали трохи, печете още няколко минути и после проверете отново. 

Извадете от фурната и оставете да се охлади във формата за 5-6 мин. След това извадете внимателно върху решетка и оставете да изстине напълно, преди да нарежете. 



Рецептата е създадена в колаборация с Philadelphia Bulgaria

Коментари

Популярни публикации