Minced veal roll in filo pastry crust 🔆 Руло от смляно телешко в коричка


За днес имах съвсем други планове и намерения, но като видях времето навън, реших, че ще е много по-подходящо да сменя рецептата. Така че днес получавате тази, която реално е от миналото лято, но пък е заредена с цветове и аромати, които ще помогнат да преборим депресията на зимата. Рецептата е кръстоска между две ястия с двама различни автори - Сабрина Гайур и Тео Майкълс. Тя готви ястия от близкия изток, той е от кипърски произход. Докато се колебаех коя от двете да приготвя, реших да направя нещо трето, като заимствам по малко и от двамата. 

Поднесох рулото с шафранов ориз жасмин с още разни подправки, сред които канела, кардамон, звездовиден анасон. 



Руло със смляно телешко в коричка
6-8 порции

500 г смляно телешко месо
1 глава лук, ситно нарязан 
2 скилидки чесън, ситно нарязан
2 яйца
1 с.л. доматено пюре 
2 филии хляб с квас, без кора 
по ½ ч.л. смлени кимион, канела, кориандър
1 ч.л. пушен червен пипер 
1 ч.л. сушен риган 
шепа листа магданоз, нарязан
шепа прясна мента, нарязана 
6 големи кори за баница
50 г масло, разтопено 
1 ч.л. семена нигела 
1 ч.л. семена сусам 
½ ч.л. лют пушен пипер 
За сервиране 
гъсто кисело мляко
листа мента, нарязани 
лют сос 


Загрейте фурната до 180ºC.
В купа смесете телешкото месо, нарязания лук и чесън, 1 цяло яйце и 1 белтък (запазете 1 жълтък за намазване на рулото), доматеното пюре. Накиснете хляба във вода, изтискайте излишното и натрошете в купата. Добавете подправките, пушения червен пипер, ригана, магданоза и ментата и объркайте всичко с ръце. 
Разстелете две от корите за баница, като леко ги застъпите, трябва да получите правоъгълник с приблизителни размери 35 х 45 см. Намажете с масло, отгоре сложете втори слой кори, намажете отново и завършете с трети слой. Поставете обърканата месна смес по дължина в средата на корите, като я оформите като руло. Завийте корите, като затворите пълнежа отвсякъде. 
Намажете с яйце, поръсете с нигела, сусам и лют пушен пипер. Печете около 25 - 30 мин, докато корите станат златисти на цвят. Преместете върху дъска и сервирайте със сос от кисело мляко и мента и лют сос. 

Пробвайте, и ако пробвате, ще съм любопитна да разбера как ви се е сторило! Пишете и давайте снимки, ако имате Инстаграм, можете да ме тагнете: @ludmila.slokoski 



Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации