Spinach, walnuts and cheese ravioli ◉ Равиоли със спанак, лешници и сирене


Сега ще ви издам една тайна. 
Никога до сега не съм правила прясна паста. Не съм, това е. Често заглеждам машинките за разточване на паста и си мисля, ех колко са лъскави, сигурно е яко да се развъртиш и да направиш една прясна паста на семейството 😄 Но пък от друга страна, не стават за нищо друго, а моите шкафове така преливат от джаджи, че съм се зарекла вече да не купувам нищо с едно единствено предназначение. Приятелка ми хвали уред на Филипс, който зареждаш с брашно, и от другата му страна като по чудо изскачат готови спагети, талятеле, лингуине и какви ли не още неща, но пък подозирам, че с тая леснина ще ядем паста всеки ден, което, съгласете се, не е най-щадящата диета. И така до вчера.

След като гледах един епизод на Черешката на тортата (което не знам защо продължавам да си го причинявам), в който едно измъчено “италианско меню” се опитваше да съживи компанията,  изведнъж ме засърбяха ръцете. Част от това меню бяха равиоли с нещо си. Ако ме следите от преди, вероятно знаете за моята силна привързаност към италианската храна. Явно беше дошъл денят на бойното ми кръщение и с прясната паста. Рекох си, ако тази девойка се заема да ги прави, и аз ще ги направя тия пусти равиоли! Без машина и без джаджи. 

Замесих 300 г брашно с 3 яйца, и в притеснението си да не ми е меко тестото, толкова се мъчих, но в крайна сметка добавих 1 с.л. зехтин и 1 с.л. вода, та успях да го измеся. Оставях го на два пъти да отпочине за по 10 мин (опит от месенето на хляб – така тестото се отпуска и става доста по-лесно за работа). 

Докато тестото отпочиваше финално, прерових любимите си италиански източници, и се спрях на пълнеж със спанак, орехи и рикота. Тъй като идеята за равиоли ме осени изведнъж, нямах предварителна подготовка и нещата трябваше да се случат с наличното в хладилника. Така че пълнежът ми се състоеше от натрошено бяло сирене, настърган пармезан, малко синьо сирене, малко крем сирене, задушен спанак и смлени лешници. 



Сосът беше просто масло със салвия. Сега, не знам дали съм просто пристрастна, или пак е късметът на начинаещия, но като за първи път си давам оценка 8 от 10 😜

Равиоли със спанак и лешници 
За 3 порции

300 г брашно 
3 яйца 
1-2 с.л. студена вода и/или зехтин

За пълнежа
100 г бяло сирене, ситно натрошено 
30 г настърган пармезан
50 г крем сирене 
30 г синьо сирене, натрошено 
200 г замразен спанак, задушен и изцеден от излишната вода
50 г смлени лешници 
малко смлян черен пипер и индийско орехче 

За соса 
100 г масло 
12-15 листа салвия, пресни или сушени 

1 Пригответе тестото, като изсипете брашното на плота, направите кладенче в средата и сложите в него яйцата. Замесете, при нужда добавете течност, или ако е много меко, още брашно. Месете около 10 мин, докато тестото се изглади (правете почивки, ако ви е трудно). В интернет има безбройни видеа как се прави паста, за да добиете представа за вида на тестото. Направете на топка, покрийте и оставете да отпочине поне 1 час. 

2 През това време пригответе пълнежа: смесете сирената и ядките в купа, разбъркайте. Сложете спанака в сух тиган и затоплете на много слаб огън, докато просто се разтопи. Аз използвах пасиран спанак на кубчета, който принципно не купувам, но този път се оказа удачен, излезе от тигана почти сух и нямаше нужда да го изцеждам. Подправете го с черен пипер и индийско орехче и го смесете със сирената.


3 Сега идва забавната част 😅 
Разточете тестото, колкото можете. Разрежете го на четири части и продължете да разточвате всяка от тях, докато стане дълга лента, доста тъничка. Ако сте късметлия с машина за разточване, използвайте я, за бога! 


4 Когато лентите станат готови (гледайте да имате две по две с подобни форми и размери), поставете с лъжица купчинки от пълнежа, като оставяте разстояние между тях. Намажете с четка с вода между купчинките и внимателно поставете втората лента тесто отгоре, като започнете от единия край. Оформяйте купчинките пълнеж, като притискате с пръсти и гледайте да изгоните въздуха. Отрежете с каквото имате – чаша, нож, къдрав нож за паста, или форма за равиоли. 



5 Повторете и с останалото тесто. Преместете готовите равиоли върху набрашнен поднос и оставете да престоят, без да ги покривате, около час-два, за да се изсушат леко. Ако ви остане много тесто (което не вярвам да стане – аз успях да направя 20 равиоли със съвсем малко изрезки), можете да го използвате за maltagliati – поръсете с малко брашно, оставете да позасъхнат и приберете в хладилника за няколко дни. Ако пък ви остане пълнеж (както се случи при мен), го използвайте за каквото решите, вкусен е и само така, като дип. 


6 Иииии дойде моментът да ги сготвим. Загрейте голяма тенджера с подсолена вода и си пригответе тиган с маслото и салвията. Шом водата заври, пускайте вътре на части равиолите. Когато изплуват на повърхността, са готови. В това време загрейте тигана на умерен огън с част от маслото и част от салвията, и щом извадите готови равиоли от тенджерата, ги слагайте в тигана с маслото. Завъртете ги няколко пъти и извадете в чиния. Повторете с останалите, като добавите още масло. 


Поднесете топли (това е най-трудната част, трябва семейството или гостите да са строени на масата гладни и да чакат).

И като допълнение към това, че човек ако реши, може почти всичко да направи с подръчни средства и без разни нарочни екипировки, да ви кажа, че снимките за тази публикация са правени с телефончето 😇


Коментари

Популярни публикации