Persian carrot, fennel seeds ans red lentil soup ☀️ Персийска супа с моркови, семена от фенел и червена леща

Имам голямо любопитство към всички кухни от района на Средиземно и Черно море, както и към целия Близък изток. Мисля си, че от там е тръгнало всяко едно нещо, което накрая е стигнало и до нашите земи. Рецептите, които идват от тези места, са ароматни, но без да са натрапливи, пълни с цвят и вкус и биха могли да задоволят всякакви желания. 

Днешната рецепта е от книгата на Сабрина Гаюр, “Bazaar”, и носи полъха на Техеранските пазари. Това е една семпла супа с моркови и червена леща, но с необичаен аромат, и е много подходяща за студени зимни дни. От себе си добавих един стрък праз, защото мисля, че вкусът му се съчетава много добре и с лещата, и с морковите. Рецептата е напълно вегетарианска, а би могла и да е веган, ако пропуснете киселото мляко. 

Добра идея е да сготвите супата предната вечер, защото е по-вкусна на другия ден. 


Съчетала съм я с едни питки, пак от същата книга, само че при мен са направени с квас. Можете спокойно да си приготвите питки от което тесто ви е удобно, и да ги подправите със заатар, рецептата за който ще ви напиша. 




Персийска супа с моркови, семена от фенел и червена леща

4 порции 


2 с.л. семена фенел 

растително олио или масло ghee 

50 г пресен джинджър, обелен и ситно нарязан или настърган 

1 глава лук, около 150 г, ситно нарязан

половин стебло праз, почистен, разполовен по дължина и нарязан

500 г моркови, обелени или остъргани, нарязани на едри кръгчета

2 дебели скилидки чесън, обелени и едро нарязани 

1 ч.л. куркума 

2 л вряща вода 

сокът от ½ лимон (около 2 с.л.)

150 г червена леща 


За сервиране

4 с.л. лабне или гъсто кисело мляко (аз използвах котидж сирене, смесено с малко кисело мляко), пропуснете, ако искате рецептата да е веган 

4 с.л. сусамово олио 

сол малдон и прясно смлян черен пипер

няколко щипки лют червен пипер (най-добре пул бибер) 



В голяма тенджера с дебело дъно на умерен огън запечете на сухо семената фенел, докато отпуснат аромата си - около 2 мин. Сипете върху тях няколко лъжици олио и масло и добавете джинджъра, лука и праза. Сотирайте, докато лукът започне да омеква, но без да потъмнява - около 5-6 мин. Добавете морковите и гответе, като разбърквате, още няколко минути, докато започнат да омекват по крайчетата.


Добавете чесъна, куркумата и подправете със сол и смлян черен пипер, разбъркайте. Налейте в съда врящата вода, регулирайте температурата, така че супата да къкри, и оставете да се готви без капак около 45 мин. Дръпнете от огъня, оставете да се охлади няколко минути и пасирайте с потопяем блендер. Можете също да блендирате в робот, след което върнете супата обратно в тенджерата. Опитайте на вкус, и добавете лимоновия сок. 


Сложете тенджерата на умерен огън и добавете лещата. Гответе, като разбърквате от време на време, за още около 30 мин, докато зърната леща омекнат, но без да стават на пюре. 

Ако супата ви се струва твърде гъста, можете или да пасирате отново една част от нея, или да добавите малко вода в процеса на готвене. 


Сипете супата в купички, поръсете с лют пипер и малко сусамово олио. Във всяка купичка сложете по една голяма лъжица лабне или кисело мляко (ако желаете). 




За питките и подправките :)


Питките се изпичат на умерен огън на сух тиган, и още топли се намазват със смес от зехтин и заатар. 

Заатар е подправка, която често се използва в близкоизточната кухня. Рецептите за нея варират, но каквото и да решите, е лесно да си я приготвите у дома. Трябва ви само мелачка за подправки. 


Заатар 

Получава се 1 бурканче


10 г сушена дива мащерка 

10 г сушен риган 

10 г сушена майорана 

5 г кимион

5 г кориандър

4 с.л. сусамови семена, леко запечени, разделени

2 с.л. сумак 

1 с.л. сол 


В мелничка за подправки смелете мащерката, ригана, майораната, кимиона и кориандъра. Добавете половината сусамови семена и смелете за много кратко отново. 

Пресипете смляната смес в купа, добавете сумака, останалия сусам и солта и разбъркайте. 

Можете да запазите сместа в затворен буркан, и ако стои на тъмно и хладно място, може да трае до една година. 

За зехтина със заатар смесете 4 с.л. заатар с 3 с.л. зехтин и разбъркайте. 








Коментари

Популярни публикации