How to write a recipe like a pro 🌟 Как да напишем кулинарна рецепта като професионалист


От десетина години насам личните места за кулинарни рецепти в мрежата не спират да се множат. Почти едно поколение се смени, но интересът към готвенето очевидно само става по-силен. Но какво ми прави впечатление, и то не добро - вместо количеството да води към по-добро качество, се случва точно обратното. 
Повечето източници, които наблюдавам да се рекламират доста агресивно, поднасят на публиката си рецепти, които най-нежно мога да нарека “неизпипани” и недобре написани. 


Пиша рецепти от повече от 12 години. Първо започнах като блогър, след което продължих като главен редактор на кулинарното списание BBC GoodFood България, а сега създавам рецепти за други клиенти и мисля, че имам сериозен опит в тази област. Затова реших да дам малко помощ на начинаещите кулинарни писатели, с надеждата, че ще виждаме все по-добре написани и оформени рецепти. 


Писането на рецепти е доста интуитивно и може да изглежда лесно, но явно не винаги и не за всички е така. Ако нямате много опит, можете да оставите читателите си объркани, обезнадеждени и с купчина неядлива храна. Вероятно ви се е случвало да следвате лошо написана рецепта и знаете колко разочароващо преживяване може да бъде. Трябва да имате практика и да се придържате към определени правила, за да можете да поднесете на аудиторията си рецепта, която е ясна, лесна за следване и да доведе до успешен резултат. 
Всяка рецепта се състои от две основни части: 

Списък със съставки и метод на приготвяне. 

Преди продуктите стои заглавието, броят и размерът на порциите. Ако рецептата е адаптирана от друг автор, важно е да посочите източника. Списъкът със съставките:

 • Избройте всички съставки в реда, в който се използват в рецептата. 
 • Избройте по-важните продукти първи, ако редът, в който се използват го позволява. 
 • Опишете всички мерни единици: супени лъжици, грамове, милилитри. Бонус е, ако дадете количествата в две мерни системи - метрична и кралска (грамове и чаши). Чашите и лъжиците, които се използват в кулинарните рецепти, са с точно определен обем - чашата е 240 (или 250 мл, което е малко объркващо наистина), супената лъжица е 15 мл, чаената е 5 мл.
 • Ако рецептата има няколко елемента (например тортата има блатове, крем и глазура) разделете списъка с продуктите на отделни подточки: например “блат”, “крем”, “глазура”.
 • Когато няколко продукта се използват едновременно (например при сладкишите има често пресяване на сухите продукти заедно), ги избройте в низходящ ред според тяхното количество.
 • Ако има продукт, който се използва на две и повече места в рецептата, посочете общото му количество на първото място, на което се използва и добавете “разделен”. В частта с описанието на метода посочете количеството, нужно за всеки етап. Например “1 чаша захар, разделена” и в описанието: “добавете ⅔ от захарта” и “добавете останалата ⅓ от захарта”.
 • Не използвайте две цифри заедно. Ако трябва да посочите втора цифра, сложете я в скоби - например “1 (175 г) опаковка крем сирене”.
 • Ако подготовката на някой продукт е семпла, посочете я като описание в списъка със съставките: “2 яйца, леко разбити” или “1 глава лук, ситно нарязан” - така ще спестите и място в описанието на метода. 


Метод на приготвяне

 • В случаите, когато е особено важно, посочвайте размерите на съдовете - например в рецепта за торта е важно да отбележите в какъв размер форма трябва да се изпекат блатовете. 
 • Стремете се да използвате кратки и ясни изречения. 
 • При инструкции за печене във фурна или готвене на котлон, посочете точната или приблизителната температура - “загрейте фурната на 200℃”, “гответе на слаб/силен/умерен огън”.
 • Посочвайте точното или приблизително време за готвене, с описателни подсказки за степен на готовност - например “гответе 8-10 мин, за средно изпечено”, "печете, докато стане златисто-кафяво", а не “гответе, докато стане готово”. 
 • Ако рецептата има няколко компонента, отделете ги, както в списъка с продуктите. Както в примера с тортата - започнете с технологията за приготвяне на блатовете и напишете “за блатовете” и дайте инструкциите. Също така е важно да подредите етапите според реда, в който ще бъдат нужни отделните компоненти и според времето, което им трябва да се охладят/престоят (блатовете на тортата трябва да изстинат напълно, кремът трябва да се охлади в хладилник и т.н.). 
 • Отделете всяка стъпка в отделен параграф. Ако се смесват няколко сухи продукта в обща купа, опишете този процес в един общ параграф. 
 • Завършете със съвети за сервиране, подходящи гарнитури.
 • Последният съвет би могъл да се отнася за съхранение, ако е приложимо. За рецепта за бисквитки например: “Ще се запазят в затворена кутия с капак на стайна температура за 3-4 дни”.Допълнителни бонуси:


 • Познавайте аудиторията си: дали пишете за деца, или за начинаещи домакини, или за опитни шеф-готвачи? Рецептата ви е лесна и само с 5 продукта, или е многокомпонентен шедьовър? Определете към каква публика адресирате текста преди да седнете да пишете и намерете подходящия стил и терминология.
 • Използвайте описателни заглавия. Само името на някоя рецепта може да привлече аудиторията или… да я отблъсне. Опишете основните съставки, но не влизайте в излишна детайлност, определено не е нужно да изброите всеки продукт. 
 • Добавете кратко описание към рецептата. Няколко реда ваши собствени думи относно това как сте се справили, или какво сте/бихте променили могат да окуражат други кулинари да се решат да опитат. 
 • Посочете времето за подготовка и готвене - този детайл може да бъде много важен за хора, които бързат. 
 • Включете хранителна информация - има читатели, които следят калорийния си прием и ще се възползват, ако им осигурите данни за съдържанието на мазнини, протеини и въглехидрати. 
 • Добавете прилична снимка. В ерата на социалните медии, хората наистина се хранят първо с поглед. От особена важност е да илюстрлирате рецептата си с качествено изображение, което можете да постигнете дори със смартфон с малко упражнения. 
 • Естествено, не по-малко важно е да тествате рецептите си, за да сте сигурни в добрия резултат и вкус. 

Допълнителен допълнителен съвет: 


Форматирайте правилно текста си. Отделете заглавието, подчертайте отделните етапи, използвайте курсивен текст за детайлите. Спазвайте единна форма на обръщение и консистен стил. Ако се обръщате към публиката си в множествено число, нека да е така до край. Ако сте започнали текста със “Сложете в една купа яйцата, маслото и захарта”, не преминавайте към “ добавя се содата и киселото мляко”.  

Проверявайте текста си за правописни и граматически грешки, преди да публикувате. Винаги прави по-добро впечатление, когато един текст е написан грамотно. 


Коментари

 1. Много полезна статия, Лу! И аз съм стигнала до тези правила и се старая да ги изпълнявам във всяка публикация. Липсва ми някъде брой порции и с малки изключения хранителната стойност. Отчитам това, но трябва да отделя допълнително не малко време за да изчисля всичко и да напиша, евентуално в таблица. Като цяло процесът на приготвяне, снимане , обработка и създаване на публикация отнема дълги часове труд. Но ти го знаеш това. Чудесно е, си обобщила всичко. Дано статията ти да стигне до повече хора, пишещи рецепти.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ами дано :) че има нужда.
   Брой порции и аз не слагам винаги. В някои рецепти можеш да се ориентираш лесно (или поне аз мога). Хранителни стойности също не давам, нямам такъв плъгин, но мисля по въпроса

   Изтриване
 2. Много хубава и полезна статия за начинаещи блогъри Луис. Старая се от години да спазвам правилата, единствено брой порции не винаги посочвам и нямам хранителни стойности. Вярвам, че ще бъде от полза на тези, които искат да се усъвършенстват. Потвърждавам, че винаги трябва да се изчита текстът на финала, дори и да си убеден, че всичко е наред, винаги човек си открива някоя грешка.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря, Ани.
   Май и не само за начинаещи :)
   Дадох си сметка, че хората просто не знаят тези неща, а това само би облекчило и техния живот.

   Изтриване
 3. Старая се да е така. Много точно и полезно указание!

  ОтговорИзтриване
 4. Това е безценно за всички ни! Много ти благодаря за тази статия!

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации