Triple chocolate cheesecake 👑 Тройно шоколадов чийзкейк


Честит 21 юли 😍

Днес, по повод на това, че се изтърколи още една година от моя живот, и ето че отново имам рожден ден, ви нося една супер декадентска рецепта за тройно шоколадов чийзкейк. 

Ако и вие като мен обичате шоколадови торти, но не мислите, че лятото е подходящ за тях сезон, тази рецепта съчетава в себе си всичко най-добро от истинската шоколадова торта и лекотата на чийзкейка. Интензивен шоколадов вкус, хрупкава бисквитена основа и прелъстителен шоколадов ганаш на върха - какво повече може да иска човек от една торта за рожден ден? 

О, да, освен всичко изброено и изглежда шеметно!


Как мислите - дали ще ви хареса? 

Пълнежът е маслен и кремообразен, но не е тежък, и е със силен шоколадов вкус. 

Не е твърде сладък, дори напротив - сладостта чудесно се балансира от вкуса на черния шоколад. Ако пък обичате по-сладки десерти, винаги можете да добавите повече захар в пълнежа. 

Бисквитената коричка е просто божествена! Приготвена е с какао и малко захар, тя не само служи да държи пълнежа, а е перфектната хрупкава добавка към този прелестен чийзкейк. 

Шоколадовият ганаш на върха прави чийзкейка да изглежда просто изумително. Отгоре можете да декорирате както решите - с още шоколад, или с различни плодове според вашите предпочитания - малини, къпини, или боровинки. 



Как да приготвите този тройно шоколадов чийзкейк? 

Приготвянето на този тройно шоколадов чийзкейк е невероятно лесно! Не ви трябват никакви специални уреди или съдове - нито дори миксер! Просто голяма купа, телена бъркалка или силиконова шпатула.

Първо пригответе бисквитената основа

1. Натрошете бисквитите на ситни трохи или ги смелете в робот. Аз предпочетох да ги сложа в пликче и да ги направя на ситни трохи с помощта на точилка. Дори нарочно оставих част от трохите малко по-едри, за да получа екстрахрупкавост на коричката. 

2. Смесете натрошените бисквити с малко какао и захар. 

3. Добавете разтопеното масло и разбъркайте, докато получите смес, подобна на мокър пясък. В зависимост от вида бисквити, които използвате, може да се нуждаете от малко повече или малко по-малко масло - затова добавяйте маслото постепенно, като разбърквате след всяка добавка, за да контролирате количеството му. 

4. Пресипете бисквитената смес във формата за печене и притиснете към дъното и стените ѝ, като си помагате с чаша с плоско дъно. Бисквитената основа в тази рецепта се получава малко по-плътна от обичайното, но повярвайте, няма да съжалите. 

5. Изпечете основата за 10 мин на 180℃ и оставете леко да се охлади. 

След това пригответе пълнежа от крем сирене

1. В голяма купа смесете крем сиренето и заквасената сметана. Разбъркайте с телена бъркалка, докато получите гладка смес. Не разбивайте, а разбърквайте - не искате да вкарвате въздух в сместа, защото това ще доведе до напукване на повърхността при печене. 

2. Смесете захарта с нишестето и ги добавете към млечната смес, разбъркайте отново. 

3. Добавете яйцата, едно по едно, като разбърквате добре след всяко, до гладка смес. 

4. Добавете разтопения шоколад и объркайте добре, докато се смеси напълно и сместа стане еднородна и гладка. Съвет - добавете разтопения шоколад към пълнежа докато е още топъл, но не горещ - в противен случай сместта става прекалено гъста и ще ви бъде трудно да загладите повърхността. 

5. Пресипете в леко охладената бисквитена основа, заравнете колкото можете по-добре. 

6. Изпечете чийзкейка. Не е нужно да ползвате водна баня, пак ще получите чудесен кремообразен десерт без никакво напукване, с прекрасна гладка повърхност. 

За да не се напука чийзкейкът ви при печене, спазвайте тези прости упътвания

Всички продукти, които използвате, да са със стайна температура, освен ако не е посочено друго. Това важи най-вече за крем сиренето, сметаната и яйцата. 

Не разбивайте твърде енергично пълнежа, за да не втарвате много въздух - по-добре е да не използвате миксер, а ръчна телена бъркалка или дори шпатула. 

Печете чийзкейка на относително ниска температура - 140℃, без вентилатор. Така сладкишът ще се изпече бавно, и пълнежът няма да бъде сух. 

Изключете фурната, докато чийзкейкът е още мек и подвижен в средата. Остатъчната температура във фурната ще е достатъчна, за да стегне изцяло, без да се изсушава. 

Оставете чийзкейка да изстине почти до стайна температура в изключената фурна на леко открехната вратичка - подпрете я с дръжката на дървена лъжица. 

И накрая, но не по-малко важно - трябва да оставите изпечения чийзкейк да изстине в хладилник най-малко 4 часа (а най-добре за цяла нощ), преди да го освободите от формата. Така няма опасност бисквитената основа да се начупи. 

Накрая пригответе ганаша за заливката

Загрейте сметаната почти до кипване и я излейте върху нарязания шоколад. Оставете да престои за 2-3 мин, след което разбъркайте енергично, докато получите гладък и лъскав ганаш. Най-добре е да залеете чийзкейка с още топлия ганаш, за да можете да получите гладък и равномерен слой. Оставете ганаша да стегне за 30 мин, след което преместете в хладилник за още 30. 

След това можете да декорирате чийзкейка както желаете - с още шоколад, бонбони, или плодове по ваш избор. 


Тройно шоколадов чийзкейк 

За основата 

220 г смлени или фино натрошени бисквити по ваш избор - чаени, обикновени, дижестив

30 г тъмно холандско какао 

20 г фина кристална захар (по желание)

80-90 г разтопено масло - може да не ви трябва всичкото, зависи от вида бисквити, които използвате

За пълнежа

600 г пълномаслено крем сирене

100 г заквасена сметана (можете да замените с гъсто високомаслено кисело мляко)

160 г фина светла кафява захар

15 г царевично нишесте 

3 големи яйца (около 160 - 180 г общо)

200 г черен шоколад 70% какао, разтопен и леко изстинал 

За заливката 

100 г черен шоколад (70% какао)

130 г пълномаслена млечна сметана 


Пригответе бисквитената основа: 

Поставете решетката за печене по средата на фурната и загрейте до 180℃. Застелете с хартия за печене дъното и стените на отокпчаваща се форма за печене с диаметър 20 см. 

Смесете заедно смлените или натрошени бисквити, какаото, захарта (ако слагате) и разтопеното масло. Добавяйте маслото на части, защото в зависимост от вида на бисквитите, които използвате, може да не ви потрябва цялото количество. Трябва да получите смес, подобна на мокър пясък, в никакъв случай мазна и лепкава. 

Прехвърлете сместа в подготвената форма и с помощта на чаша с плоско дъно оформете основата на чийзкейка, като притискате сместа към дъното и стените на съда на равномерен слой. Трябва да получите борд с височина около 4 см по ръба. 

Печете на 180℃ за 10 мин, след това извадете от фурната и оставете да изстине до леко топло. 

Пригответе сместа за пълнежа: 

Намалете температурата на фурната до 140℃. 

В голяма купа смесете крем сиренето и заквасената сметана (или киселото мляко), като разбърквате с телена бъркалка, докато получите гладка смес. 

Смесете захарта и нишестето заедно, добавете ги към млечната смес. Объркайте, докато се смесят. Добавете яйцата, едно по едно, като разбърквате добре след всяко, до гладка смес. Добавете разтопения шоколад и объркайте добре, докато се смеси напълно и сместа стане еднородна и гладка. 

Пресипете сместа за пълнежа върху изпечената бисквитена основа и загладете повърхността. Печете на 140℃ за около 55-60 мин, или докато краищата са напълно стегнали, а средата е все още мека и люлееща се при разклащане на съда. Не забравяйте, че всяка фурна има собствен характер, и не се осланяйте напълно на посоченото време за изпичане - наблюдавайте сладкиша и преценете степента на изпичане по визуалните признаци. 

Изключете фурната и оставете чийзкейка да изстине до стайна температура в изключената фурна при леко открехната вратичка. 

Щом изстине до стайна температура, преместете чийзкейка в хладилника за поне 4 часа, а най-добре за цяла нощ, преди да го извадите от формата върху чиния. Дръжте чийзкейка в хладилник докато сте готови да го декорирате. 

Пригответе шоколадовата заливка:

Сложете ситно нарязания шоколад в огнеупорна купа. 

Сложете сметаната в касерола и я загрейте почти до кипване, след това я излейте върху нарязания шоколад. Изчакайте 2-3 мин, след това разбъркайте енергично, докато получите гладък и лъскав ганаш. 

Изсипете топлия ганаш в средата на охладения чийзкейк, и използвайте малка сладкарска шпатула за да разпределите заливката на равномерен слой по повърхността на чийзкейка. Ако искате, можете да избутате част от шоколада и да оставите заливката да потече по стените на сладкиша.  

Оставете ганаша да стегне за 30 мин на стайна температура и за още 30 мин в хладилник. 

След това можете да декорирате чийзкейка както желаете - с настърган шоколад, бонбони, или плодове по ваш избор. 

Рецептата е вдъхновена и адаптирана от theloopywhisk










 


Коментари

  1. Честита да си, Лоис!
    Така си описала чийз-а, че няма как да не е с вълшебен вкус!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар