The ultimate summer lunch 🌞 Най-добрият летен обяд

Нека ви разкажа за лятото. Където и да сте, освен ако не сте високо в планината, цари огромнейша жега. Цикади, влюбени жаби, прилепи в захлас. Дори на морето е трудно поносимо - въпреки че термометрите не стигат толкова високо, влажността гони стоте процента и ако бризът спре, настава  същински пъкъл. Някои хора обичат жегата и са щастливи, други - като мен - не толкова. 


Фурната на лятото ме кара да мисля за всякакви лесни храни, които не изискват висене край печката и напълно изключват употребата на други фурни. 
Така че си създадох нещо като модел, по който приготвям разни варианти на едно ястие. Може да се нарече салата, може и да не е. Можете да го поднесете леко топло, или пък напълно студено - както ви харесва. 

Състои се от въглехидратна основа, която може да бъде каквато решите - булгур, киноа, ориз, фрике, марокански кускус, паста. 

Към това добавям различни зеленчуци, ако може сурови, леко мариновани, или бързо минати през грил тиган, колкото да се нашарят. Патладжани, тиквички, зелени чушки, лук, домати, краставици, фенел... Каквото има. Може да се добави сварен нахут, или ако обичате - фасул от консерва. 
Може и плодове! Праскови или кайсии на грила стават великолепни! Диня, несполучливо купена за зряла. Някой блед пъпеш, обаче сочен! Смокини!

Сирене - бяло саламурено, или фета на кубчета, или някой ементал, чедър, манчего, пушена скаморца. Може да пробвате с халуми, бри или камамбер, а защо не и синьо сирене? Става и с най-обикновен кашкавал. 

За допълнителен вкус може да се добави още протеин - примерно студена шунка на кубчета, или запържен до хрупкавост бекон, или студено прошуто (съчетава се идеално с плодовете). Може да сложите месо от изостанало печено - пилешко или телешко, а защо не и някоя салсича, нарязана на кръгчета?


Онова, което обединява цялата тази история е дресингът. Но ако мислите, че тук има точна формула - не, и тук всичко е въпрос на измпровизация! При всички случаи трябва да постигнете хармоничен баланс между сладкото, соленото, лютото и киселото. Започнете с основа зехтин, добавете сол, лимонов сок. Можете да настържете лимоновата кора за допълнителен блясък. Горчица, или майонеза. Кисело мляко. Балсамико, но истински хубав. Шери оцет. Различни варианти на сол. Лют червен пипер, или нарязана люта чушка. Смачкан чесън. Прясно смлян черен пипер, или пък дълъг пипер. 
Може да добавите и малко по-екстравагантни вкусове - ойстър сос, или рибен? Манго чътни? Меласа от нар или кленов сироп?
Идва ред и на зелените треви - копър, магданоз? Това е тривиално, но понякога е най-доброто. Ако искате по-екзотичен вкус - сложете кориандър, мента, тайландски босилек. 

Можете да си приготвите повече от някой компонент, и да го съхраните в хладилник (например печените тиквички и патладжани), а може и всеки път да е различно - просто нарежете всичко, мариновайте за кратко или само объркайте с малко зехтин и някоя подправка, след което изпечете за нула време на чугунения тиган. 
Но всички тези изброявания са само варианти. Няма как да сложим всичко заедно. Трябва да изберем само част от тези възможности :) Днес ви нося първата от тях. 



Марокански кускус със зеленчуци на грил тиган и фета сирене 

В този вариант присъства марокански кускус, който, знаете, не се вари, а се попарва. За да му придам повече вкус обаче, аз го приготвям като първо правя сотирана основа от лук, чесън и люта чушка в малко зехтин, добавям кускуса, наливам малко вино, последвано от горещ бульон (или вода), и изключвам. Оставям да се задуши под капака за десетина минути, след което имам  най-ароматния кускус. Остава ми само да го разрохкам с вилица и основата на ястието ми е готова. 

За кускуса: 
1-2 с.л. зехтин 
1 малка глава лук, ситно нарязан 
1 люта чушка, ситно нарязана, по желание
2-3 скилидки чесън, ситно нарязани
1 чаша (250 мл обем) марокански кускус 
100 мл вино 
200 мл горещ бульон (или вода, но с бульон ще имате повече вкус)

За зеленчуците и останалите компоненти: 
зехтин, смлян черен пипер и друга подправка по избор за мариноване
1 патладжан, нарязан на кръгове 
1 голяма глава червен лук, нарязана на полумесеци, но оставете част от брадичката неизрязана, за да могат полумесеците да останат цели 
1 зелена чушка, нарязана на дълги ивици 
1 твърда, но узряла праскова, нарязана на полумесеци 
1 червен домат, нарязан на резени 
натрошено бяло саламурено сирене 

За дресинга:
2-3 с.л. зехтин 
1 с.л. мед 
1 с.л. лимонов сок 
1 с.л. горчица 
сол, черен пипер 

Допълнително:
Листа кориандър, за сервиране 
микс от семена, по желание 


1. Първо пригответе кускуса: в тиган с дебело дъно загрейте зехтина и сотирайте лука, чесъна и лютата чушка, докато омекнат. Добавете кускуса, разбъркайте, докато поеме мазнината. Добавете виното и оставете да се изпари. След него налейте горещия бульон, изчакайте да кипне, затворете с капак и дръпнете от огъня. Оставете така за десетина минути, или докато приготвите останалите компоненти. Накрая разрохкайте с вилица. 

2. Поставете нарязаните зеленчуци в купа и ги разбъркайте с малко зехтин (или намажете с четка, преди да слагате в тигана). Загрейте чугунен оребрен тиган и изпечете всеки вид зеленчук (без домата) така, че да се нашари от горещия тиган, но без да омеква твърде много - това важи особено много за прасковата. Единствено патладжанът има нужда от по-дълга термична обработка. Извадете зеленчуците в чиния. 

3. Пригответе дресинга - смесете всички съставки в бурканче с капак и разклатете добре, докато се смесят. Нарежете зелените подправки и ги добавете към дресинга (оставете си част от листата кориандър цели). 

4. Сглобете ястието: Поставете готовия кускус на дъното на голямо плато. Отгоре подредете изпечените зеленчуци и праскови, нарязаните домати, поръсете с натрошеното сирене и залейте с дресинга. Можете да добавите семена по избор, ако желаете. 




Коментари