Summer courgette roulade 🔆 Лятно руло с тиквички

🔆


Когато мисля за летни зеленчуци, винаги присъстват тиквички. Някои ги намират за скучни и без вкус, но според мен тиквичките са един чудесен зеленчук (или всъщност плод, но все пак :))) не ги ядем в плодова салата, нали), който понася разнообразни превъплъщения и неминуемо е вкусен. 

Днешната рецепта беше вдъхновена от случайно видяно в Youtube видео - от там заимствах идеята, но прекроих малко продуктите и подправките по моя вкус. Всъщност това е красотата на простите неща - че винаги може да се промени някоя съставка, или пък подправка, и да се получи напълно ново ястие! 

Другото основно достойнство на тази рецепта е, че рулото се сервира студено. А има ли нещо по-добро от студена храна насред жегата? Макар че ще се наложи да включите фурната за около 30-40 мин, за да изпечете основата на рулото, останалата работа я върши хладилника. Освен това можете да го приготвите в удобно време и да сервирате, когато решите - какво по-лесно? 


Лятно руло с тиквички 

за едно доста голямо руло :), основата за което ще изпечете в тавата от фурната

За основата:
600-700 г тиквички, настъргани на едро ренде 
5-6 средноголеми яйца
½ чаша настъргано сирене, например пармезан, пекорино, чедар, манчего
2 препълнени с.л. брашно
½ връзка копър, нарязан
½ с.л. сушен риган или няколко клонки пресен, листата откъснати, нарязани
2 с.л. зехтин плюс още 1 с.л. за тиквичката на кръгчета
смлян черен пипер и сол 
4-5 с.л. едра галета или трохи от сух хляб
1 жълта, 1 зелена и 1 бяла тиквичка (или каквито имате), нарязани на съвсем тънки кръгчета - колкото да се покрие тавата

За пълнежа: 
1 кутия крем сирене (каквото харесвате), около 250 г, на стайна температура
½ връзка копър, нарязан 
черен пипер, смлян 
няколко тънки резена шунка, по желание 


1. Загрейте фурната до 180 ℃. Застелете с хартия за печене тавата от фурната или друга подходяща по размер тава - около 40 х 55 см. 
2. Настържете тиквичките в купа, посолете леко и изцедете колкото можете повече течност от тях. Разбийте яйцата в голяма купа, добавете отцедените настъргани тиквички, добавете настърганото сирене, брашното, копъра, ригана, малко сол и пипер, плюс зехтина и объркайте. Поръсете галетата върху хартията за печене в подготвената тава, изсипете сместа отгоре и заравнете повърхността. 
3. Нарязаните на тънки кръгчета тиквички объркайте с 1 с.л. зехтин и подредете върху яйчената смес като рибени люспи - с леко застъпване, и като редувате цветовете на тивкичките, с които разполагате. 
4. Печете за около 25 - 30 мин, докато тиквичките по повърхността леко се зачервят, а основата изглежда бухнала и запечена по краищата. Извадете от фурната и оставете да изстине. 
5. Приговете пълнежа, като разбъркате крем сиренето с подправките. 
6. С помощта на втори лист хартия обърнете яйчената основа с дъното нагоре - така, че кръгчетата тиквичка да останат от долната страна. Внимавайте да не счупите основата. Намажете с подготвената смес за пълнежа и подредете отгоре резените шунка, ако използвате. 
7. Навийте основата на руло, като си помагате с хартията за печене. Завийте я стегнато като бонбон и приберете в хладилника за минимум два часа. 
8. Извадете от хладилника, нарежете на резени и поднесете със свежа салата от домати и червен лук, например. 





Коментари