The creamiest labneh ☀️ Най-вкусното лабне

Ако харесвате близкоизточната и средиземноморска кухня, вероятно сте попадали на рецепти, в които присъства тази обвита в мистериозност субстанция, наречена лабне. Ако и вие като мен сте се чудили какво е и откъде да се вземе, чуденето свърши. 

Лабне всъщност е много гъсто, кремообразно меко "сирене", приготвено от изцедено кисело мляко. Има консистенцията на кремсирене, но с много повече вкус, лека киселинност, с доста по-ниска масленост и доста по-малко калории. А най-хубавата част е, че в него се съдържат (почти) всички полезни вещества на натуралното кисело мляко. 

Среща се като част от много близкоизточни и средиземноморски рецепти - мезе, пита, в купа за топене редом с хумуса, но можете да го добавите към салати, върху пица, в сандвич, или към поширани яйца. С две думи, лабне е едно кремообразно млечно великолепие, което на всичко отгоре се приготвя толкова лесно! 

Необходими са само две съставки - пълномаслено кисело мляко и сол. И търпение, защото процесът е сравнително дълъг и ще отнеме около 24 часа. 

Как да приготвим най-вкусното домашно лабне

За да си струва упражнението, вземете поне 1 литър хубаво пълномаслено кисело мляко. Изсипете го в купа, и го разбъркайте леко. 

Прибавете около 1-1,5 ч.л. сол (или ¼ ч.л. на 250 мл) и разбъркайте отново. 

Пресипете млякото в гевгир, застлан с двойна марля (или цедилка за сирене, ако имате), оставете да постои около 30 мин, за да се отдели част от водното съдържание. 

След това завържете срещуположните краища на марлята и направете стегнато вързопче. 

Промушете през възела дръжката на дървена лъжица или нещо подобно и поставете вързопчето да виси върху дълбок съд, без да опира дъното. Добре е дори да има повече място. 

Приберете в хладилника за поне 18-24 ч. Колкото повече стои, толкова по-гъсто става вашето лабне. 

Развийте вързопчето и пресипете съдържанието му в чиния. Можете да го овкусите с настъргана лимонова кора, ако желаете още свежест.

Поръсете със заатар, червен и черен пипер, полейте с хубав зехтин и сервирайте. Можете да добавите маслини, краставица, нарязани репички, парчета пита, изобщо възможностите са много.

Ако сте направили повече, приберете в кутия с капак и запазете в хладилника - ще се запази до седмица. Запазете и отделилата се течност - това всъщност е най-ценната част на киселото мляко, защото в нея са голяма част от протеините и пробиотиците. Можете да я използвате за много неща, но най-успешно е в печива като хляб, солен кейк или палачинки. 

Ако държите да си приготвите лабне от нула и да заквасите сами киселото мляко, ще трябва да проявите още малко търпение, и да проверите след известно време дали тук наоколо се е появил линк към друг пост :) Или да потърсите инфо за заквасване на мляко на друго място. 


Коментари

  1. Прекрасно, благодаря за идеята! Дори ще се съчетае отлично с моя кето режим :) Имам същите буркани Weck, останали от баба, пазя ги като очите си, едва ли вече могат да се намерят такива...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бурканите наистина са безценни. Има съвременни Weck, но не са такива романтични 😀

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации