White chocolate stuffed financier ✦ Финансие с бял шоколад
Ако правите често рецепти, в които използвате само жълтъци от яйца, и в хладилника ви често се намира буркан с белтък, ето една идея как можете да ги оползотворите (освен на целувки, разбира се).
Финансие са малки френски маслени кексчета, които се характеризират с две неща:
Правят се с Beurre noisette, познато у нас като "кафяво масло", буквално "лешниково масло" и освен него съдържат предимно смлени бадеми и яйчен белтък. Обикновено са с овална или правоъгълна форма, но можете да ги изпечете в тава за мини мъфини и ще се получи почти идеално. Само не препълвайте формите както стана при мен.
Финансие са малки френски маслени кексчета, които се характеризират с две неща:
Правят се с Beurre noisette, познато у нас като "кафяво масло", буквално "лешниково масло" и освен него съдържат предимно смлени бадеми и яйчен белтък. Обикновено са с овална или правоъгълна форма, но можете да ги изпечете в тава за мини мъфини и ще се получи почти идеално. Само не препълвайте формите както стана при мен.
Финансие с бял шоколад
време за подготовка - около 20 мин, време за печене - около 12-15 мин.
Списък с необходимите продукти:
120 г масло
45 г пшенично брашно
140 г бадемово брашно
100 г пудра захар
щипка сол
130 г белтъци (от 4 големи яйца)
1 ч.л. ванилов екстракт
бял шоколад на калети или нарязан на парченца, колкото са гнездата на формата
филирани бадеми за поръсавне
Как да приготвите рецептата:
❖ Сложете маслото в касерола и го затоплете на слаб котлон. Щом започне да се топи, с четка намажете гнездата на формата, в която ще печете финансиетата. Аз използвах форма за минимъфини с 24 гнезда.
❖ Увеличете степента на котлона и разтопете маслото, оставете да ври леко, докато пяната по повърхността се утаи и на дъното се появят кафяви частици. Ше познаете, че е готово по аромата - трябва да мирише на ядки. Свалете от котлона и пресипете в студен съд или потопете касеролата в студена вода, за да охладите маслото. Трябва да е хладко, но да остане течно.
❖ Загрейте фурната до 180°C/160°C с вентилатор.
❖ В купа смесете брашното, бадемовото брашно, захарта, солта и разбъркайте. Прибавете белтъците и ваниловия екстракт и разбъркайте добре. Накрая прибавете охладеното лешниково масло и разбъркайте отново.
❖ Разпределете получената смес във формата, като първо поставите по съвсем малко на дъното на всяко гнездо - най-лесно става с малка лъжица за сладолед или с две чаени лъжички. Поставете отгоре по едно парче бял шоколад и допълнете гнездата с още смес, като не препълвате. Ако ви остане смес, можете да я изпечете в отделна малка форма.
❖ Поръсете отгоре с филирани бадеми и печете около 13 мин, като завъртите тавата по средата на печенето, докато кексчетата станат златисти. Извадете от фурната и оставете да се охладят, след което извадете върху решетка.
❖ Кексчетата изглеждат леко недопечени и влажни в средата, но така и трябва - това е част от тяхното очарование. Сервирайте както са, топли от фурната, или запазете в кутия с капак за до една седмица. Можете също и да ги замразите.
Може да ще харесате още:
Коментари
Публикуване на коментар