Chocolate banana bread ❤ Шоколадов бананов кекс


На тази рецепта се каних почти толкова време, колкото на морковената торта. Ще призная, че бананите не са сред най-любимите ми плодове. Но тук съчетанието между банани и шоколад е толкова добро, че нямаше човек, който да опита и да не поиска още! 

Когато правих проучването за рецептата, намерих най-различни варианти - от най-лесни до по-трудни. Реших да опитам един от най-лесните. Рецептата е изградена на принципа на тази на брауни - всичко се приготвя в един съд, чрез разтапяне, и накрая мокрите съставки се смесват със сухите - буквално ви трябва една купа и една касерола. Дори не е нужно да темперирате предварително продуктите! 


Резултатът е изключително ароматна, влажна текстура, с наситен вкус на шоколад, и нежен дъх на банани. Добавените натрошени какаови зърна и орехи пекан внасят онова изненадващо крънчи усеещане, което на мен лично винаги много ми допада във влажните сладкиши. 

Най-важното нещо за да направите този шоколадово-бананов кекс успешно, са узрялите банани. Купете ги няколко дни по-рано и ги оставете в купа в кухнята, или потърсете в магазина банани, които са вече на кафяви точки - трябват ви меки, сладки банани, за да можете лесно да ги направите на пюре и за да бъде кексът ви (пардон, банановия хляб) с достатъчно наситен бананов вкус. Някои рецепти предлагат да изпечете бананите във фурната (заедно с кората) и така да получите меки банани. Но повярвайте, един неузрял банан, с недобре изразени захари няма как чрез изпичане да даде същия резултат. 


Ако искате да декорирате кекса с разполовен банан отгоре, както на снимките, ще ви трябва един не толкова омекнал банан. Това е така, защото при печенето този банан се свива драматично, и по-добре е да сложите малко по-твърд. 

За подготовката на формата имате два варианта: Намажете леко с масло и покрийте с хартия за печене, като я оставите да виси извън стените на формата. По този начин ще можете много лесно да извадите готовия сладкиш. Но ако по някаква причина не искате да ползвате хартия (или пък нямате), намажете обилно с масло формата и поръсете с какао. Изтупайте излишното. Ако не сте опитвали този трик за шоколадови печива, ще се изненадате приятно. 
Само трябва да внимавате при ваденето на готовия кекс от формата - докато е топъл, той е доста крехък. Най-лесно става като поставите върху изпечения кейк дъска за рязане, обърнете наопаки и махнете формата. След което поставяте отгоре решетка и обръщате отново, вече с главата нагоре. 



Шоколадов бананов кекс 
За форма за печене с размери около 20 х 10 см. 

3 много добре узрели банана (около 350 - 400 г обелени)
плюс един не толкова узрял за отгоре, ако искате 

125 г масло, нарязано 
100 - 130 г черен шоколад, нарязан 
160 г (3/4 ч.ч.) кафява захар 
1 ч.л. ванилов екстракт
2 средни яйца (100 г)
30 г (⅓ ч.ч.) холандско какао

Добавки, по желание 
50-70 г черен шоколад, на капки или нарязан на ситно 
3 с.л. натрошени какаови зърна, плюс още за поръсване 
3 с.л. орехи пекан, едро нарязани 

150 г (1 ч.ч.) брашно 
5 г (2 ч.л.) бакпулвер
3,5 г (1 ч.л.) сода бикарбонат 
¼ ч.л. сол 


Загрейте фурната на 200℃ и подгответе продълговата форма за печене с размери около 20 х 10 см. Намажете с масло и застелете с хартия за печене, като я оставите да виси извън формата, или поръсете обилно с какао. 

Намачкайте бананите в купа и оставете настрана. 

Поставете маслото в касерола и затоплете на слаб котлон, докато се разтопи. Прибавете шоколада, разбъркайте и разтопете. Температурата на сместа не трябва да превишава 40-45℃ - тоест да е топло, но не горещо, важно е да не изгорите шоколада. Добавете захарта, бъркайте на слаб котлон, докато се разтопи. Добавете ваниловия екстракт. Едно по едно добавете яйцата, като разбърквате много добре след всяко. Добавете какаото, разбъркайте и свалете от котлона. 

Дописвам пояснение, след коментар от читател: добавянето на яйцата в топлата смес от масло, шоколад и захар няма да ги пресече, ако температурата не е по-висока от 40-45℃. Но ако тази техника ви притеснява, спокойно можете да ги добавите към намачканите банани и да продължите по рецептата. 

Добавете шоколадовата смес към намачканите банани и объркайте. Добавете към сместа нарязания шоколад, натрошените какаови зърна и орехите, ако ще слагате, и разбъркайте, за да се разпределят равномерно. 

Смесете в купа брашното, бакпулвера и солта, разбъркайте и смесете сухите с мокрите съставки. Разбъркайте кратко, дори да останат следи от брашното - не е проблем. 

Пресипете сместа в подготвената форма, отгоре поставете разрязания на две допълнителен банан. Поръсете с още натрошени какаови зърна. Поставете във фурната и намалете температурата до 180℃. Печете около 50-60 мин, като проверявате с дървено шишче за готовност след петдесеттата минута. Шишчето трябва да излезе почти чисто, максимум с някоя залепнала трохичка. 

Извадете от фурната и оставете да изстине за 5-6 мин във формата. Извадете внимателно и охладете напълно върху решетка. Внимавайте да не го счупите - докато е топъл сладкишът е много крехък. Ако сте сложили хартия за печене, ще го извадите с нейна помощ. Ако сте избрали поръсване с какао - най-добре си помогнете с дъска, която поставете върху сладиша и обърнете наопаки, след което обърнете отново върху решетката. 

Преди да нарежете е добре да оставите сладкиша да изстине напълно - както всяко печиво, докато е топъл е ронлив. 

Ще се радвам, ако решите да пробвате и да споделите впечатления. И не забравяйте да снимате! Публикувайте на стената ми във Facebook или като стори в Instagram и непременно ме тагнете, за да мога да я видя и да я споделя на свой ред ❤️ 
В Instagram можете да видите и кратко видео как се приготвя този чудно лесен шоколадово бананов кекс! 






Коментари

Популярни публикации