Carrot cake with pineapple and coconut ☀️ Морковена торта с ананас и кокос
Канех се да приготвя подобна торта от много-много време. Като някой, израснал с вица за заека и морковената торта, отначало я мислех за изчанчена идея. По-късно опитах един морковен кейк с глазура от крем сирене, който пък доста ми хареса. И така взех, че реших, че трябва да ѝ дам шанс на морковената торта. Разгледах куп рецепти. Включително BBC GoodFood, Delicious Aus, Donna Hey, New York Times, Zoe bakes.... Събрах по нещичко от тях, добавих малко от мен и ето я днешната рецепта.
Сочна, нежна торта, без да е тежка, може да стане висока без усилия или пък да е непретенциозна и с един блат - може да се нагоди към различни житейски ситуации :) Можете да нарежете на петифури и да поднесете като част от сладък бар, или да сервирате като класическа торта - във всички случаи щастливците, които ще я опитат, ще я запомнят и ще питат за рецептата!
Става по-вкусна на следващия ден, така че ако имате нужда от предварителна подготовка - това е идеалният десерт, който да приготвите по-рано и да приберете в хладилника.
За да е успешно печивото ви
Темперирайте всичките си продукти предварително, така че да са със стайна температура. Така блатът ще бухне добре и ще се изпече отлично. Ако нямате време да чакате продуктите да се темперират, измерете нужните количества в отделни купички и ги поставете във фурната. Включете за 5 мин на 50℃ и изключете. За около 20-30 мин ще са готови за употреба.
Този похват на предварителна подготовка и измерване на всички продукти ще ви подсигури и срещу грешки при изпълнение на рецептата и ще сведе стреса до минимум, ако сте начинаещи и недостатъчно уверени. Сложете всичко нужно в купички и го подредете на плота в реда, в който ще бъде вложено в рецептата. Така възможността да пропуснете нещо или да объркате поредността на действията намалява значително. Оставете настъргването на морковите за накрая - важно е да бъдат максимално сочни и свежи.
Моят блат е изпечен във форма с размери 20х30 см и се получи около 3,5 см висок. Ако искате да направите тортата с три блата, изберете по-голяма по размер тавичка или използвайте три кръгли форми с диаметър 18-20 см.
Количеството на глазурата ще е достатъчно за да покриете целия 20х30 см блат отгоре, или както е при мен - да направите тортата с разрязан на две блат, с крем между двете половинки и отгоре. Ако искате да измажете тортата изцяло, ще трябва да увеличите количеството на продуктите за крема - поне по 1,5.
Морковена торта с ананас и кокос
За форма с размери 20х30 см или три кръгли 18-20 см
140 г (1 чаша) брашно
90 г (1 чаша) бадемово брашно, пълномаслено
75 г (1 чаша) кокосови стърготини - фини или по-едри, както решите
5 г (1 ½ ч.л.) бакпулвер
5 г (3/4 ч.л.) сода бикарбонат
3/4 ч.л. сол
1 препълнена ч.л. канела, смляна
½ бобче тонка, фино настъргано (можете да замените с мускатово орехче)
2 плодчета дълъг пипер, ситно счукани (можете да замените с няколко зрънца черен пипер или бахар)
3 яйца
200 г (1 чаша) кафява захар
145 г (3/4 чаша) олио от лешници / орехи / гроздови семена
70 г (⅓ чаша) гъсто кисело мляко
150 г (1 чаша) ананас от консерва, ситно нарязан
80 г бял шоколад, ситно нарязан
100 г масло
80 г пудра захар
сокът от ½ лимон
настъргани корички от лимон (ако желаете и имате хубав лимон под ръка)
ами супер, поздрави и от мен на Кюстендил, красив град!
ОтговорИзтриване