Leek and mushroom fall risotto 🍽 Есенно ризото с праз и гъби
Обичате ли праз? 😄 Как звучи само! 🤣
Като дете изобщо не разбирах как може някой да го яде изобщо това нещо. Обаче в крайна сметка го проумях! И разбрах, че тоя праз е толкова многолик! Може да си го направите суров, накълцан на салата с консервирани домати, или да го добавите в картофена салата. Ако пък е сготвен, става нежен, мек и сладък, идеален в компанията на сосове и светли меса. Знаете ли, че го наричат "аспержите на бедните"? Честно казано, на мен май ми харесва дори повече от аспержи.
Едва ли има по-есенна храна от праза. А в съчетание с гъби, особено горски, се получава истинска фантазия. Днес ви представям праза, в главната роля в едно свръхнежно ризото, с гъби и крем фреш, и полято с един невероятен сос от кафяво масло, хрупкава салвия и орехи пекан. Ние си облизахме пръстите!
Тайната на доброто ризото се състои в две неща. Всъщност в три.
Най-важното е оризът - трябва да използвате ориз, подходящ за ризото, който може да поеме вода поне три пъти колкото теглото си, но пак да запази твърдост на зърната. Например с басмати или с обикновен бисерен ориз няма как са се получи. Следващата стъпка - оризът не се мие! Сортовете арборио или карнароли съдържат много нишесте, което е основната причина за получаването на кремообразната консистенция.
Второ - бульонът. Ако бульонът не е хубав, няма как ризотото да стане хубаво. Пригответе си домашен бульон, или в краен случай използвайте кубче, ама някое хубаво кубче, по възможност! Дръжте бульона топъл към горещ - така при прибавянето на нова порция в ястието, температурата няма да спада и готвенето няма да прекъсва.
И последно, но не по важност, е маслото. Без хубаво масло (и пармезан!) няма хубаво ризото. Дори на финала, когато свалите ризотото от котлона, е хубаво да добавите резен масло, с който да финиширате ястието (т.нар. mantecatura). В днешната рецепта този елемент е заменен с няколко лъжици крем фреш или заквасена сметана.
Не пропускайте да приготвите и соса от масло с орехи пекан и хрупкава салвия - много си заслужава!
Есенно ризото с праз и гъби
2 порции
1 с.л. зехтин
1 голям стрък праз, разполовен по дължина и тънко нарязан
2 скилидки чесън, смачкани
250 г гъби, нарязани (ако имате горски - чудесно, ако не - и печурки вършат работа)
2 ч.л. листа от мащерка
1 дафинов лист
3/4 ч.ч. ориз за ризото, като арборио или карнароли
1/2 ч.ч. бяло вино
2 до 3 ч.ч. топъл бульон - пилешки или зеленчуков (аз имах био кубчета с аромат на манатарки, мисля това много помогна на общия резултат
2 с.л. крем фреш или заквасена сметана
1/2 ч.ч. настърган пармезан
60 г масло
една шепа листа салвия
2-3 с.л. орехи пекан, нарязани
2 големи резена кремообразно бри, на стайна температура
Току що тигана беше изблизан от цялото семейство. Изключително успешна и вкусна рецепта, благодаря много! (Малко попрепекох ядките, но и така беше вкусно!).
ОтговорИзтриванеЕйй, чудесно 😀
ИзтриванеМного се радвам, че така добре се прие тази рецепта!