Roasted spicy cauliflower 🌶 Печен карфиол с подправки


От миналата зима се каня да ви покажа този начин за приготвяне на карфиол ❤️ Любим ми е! 

Като бях дете, мислех, че карфиолът се яде единствено на туршия. Не бях виждала друг! По-късно веднъж опитах паниран - меко, мазно разпльокано нещо. Казвах си - това не става за ядене! А колко трудно ми беше да го пробвам суров! Все едно картофите да ги ядеш сурови, нали така? 


Да, ама не! Карфиолът, оказа се, е чудесен по много начини, дори и суров (даже най-вече). Основното нещо е да не го пресготвите, преварите, преобработите. Тогава става мек, кашест и мхххх ... откровено неприятен. Хубавото му обаче е, че иска много кратко време за термична обработка и можете да го сервирате за нула време. 

Когато го слагам в супа, го слагам последен - буквално за 4-5 мин. На пара става за 6-7. Когато го правя печен във фурната, нито го попарвам, нито бланширам предварително. Режа и подреждам в тавата. Изпича се чудесно и остава с хубава текстура. 


Печен карфиол с подправки 

Силно е да се каже рецепта :) 

Една глава карфиол 
Една голяма тава, застлана с хартия за печене
Малко зехтин 
Черен пипер, лют червен пипер 
къри, куркума, каквото обичате 
Шепа трохи от хляб (не галета, едри трохи, най-добре от хляб с квас, позасъхнали) - без тях може, но те обират излишното количество зехтин и не позволяват на карфиола да се напои прекомерно
шепа настърган пармезан (може и без)

Загрейте фурната на 220℃. 
Ако искате, отрежете от главата карфиол две парчета от средата, като стекове. Останалото (или цялото) направете на средно големи розички. Също нарежете и кочана, както и не хвърляйте листата - те стават много вкусни! 

Сложете всичко в тавата и поръсете със зехтин, "стековете" намажете с четка (ако ще са само розички, можете да объркате със зехтин в купа). Поръсете с избраните подправки, трохите от хляб и пармезана, ако ще слагате. 

Изпечете за десетина минути, докато стане златист и на места започне да покафенява. Ако го искате по-запечен, включете вентилатор за 2-3 мин. 

Последното ми откритие е без трохи и без пармезан, но положен върху легло от ароматен бял басмати ориз, който чудесно попи излишния зехтин, че дори искаше още! 



Коментари

  1. Оризът басмати суров или сготвен?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оризът сварен както се вари ориз, отделно. Сервирани заедно :)

      Изтриване
  2. Красота! Моите деца казват, че когато пека карфиол, им мирише на месо - заради подправите:) Сол, черен, червен пипер, къри, куркума, джинджифил и разбира се - зехтин!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много варианти може да понесе карфиолът - той е като платно зя рисуване 😄

      Изтриване

Публикуване на коментар