Cheddar pecans sage muffins ❖ Солени мъфини с чедър, салвия и орехи пекан


Откакто открих радостта от печивата с квас, не съм приготвила нито едно тесто с промишлена мая. Но, както може би някои от вас знаят, работата с квас изисква отдаденост, постоянство и доста предварително планиране, които не са сред най-силните ми страни 😆 Няма как да забъркаш тестото и след два-три часа да е изпечено и на масата. 

В периодите, в които си почивам от кваса (и най-вече от неговото ежедневно хранене) или пък искам бързо да имам нещо подобно на хляб на масата, съм си отработила няколко рецепти на базата на содената питка. Едната от тях ще ви споделя днес - нещо като содени питки, или като солени мъфини, както ви харесва повече. 

Тестото се приготвя за минути, трябва ви само купа и лъжица. Според желанието си можете да ги направите на питки, ако увеличите малко брашното в рецептата. Тъй като у нас ги предпочитаме по-пухкави, обикновено ги пека във форма за мъфини, която намазвам с масло и поръсвам с брашно както обичайно. Ако това ви се струва досадно, сложете хартиени капсули, но честно - с маслото се получава по-добре. 

Красотата на тази рецепта е, че можете да сменяте пълнежите и подправките и да имате различни на вкус питки/мъфини всеки път. 

Можете да сложите маслини, сушени домати и риган; бяло сирене, копър и кашкавал; ементал, пармезан и семена фенел, бекон, гауда и мащерка... Възможностите са много! 
Тези днес се получиха убийствено добри - с чедър, малко горчица, орехи пекан и листа от салвия. И чушка халапеньо, за любителите на силни усещания. 


Солени мъфини (питки) с чедър, салвия и орехи пекан
За 12 мъфина

2 големи яйца
1 чаша кисело мляко, гъсто, с висока масленост 
2 с.л. едрозърнеста горчица 
100 г чедър, нарязан на ситни кубчета
150 г сирене тип халуми, нарязано на ситни кубчета
2 с.л. макови семена
5-6 листа салвия, нарязани
шепа орехи пекан, нарязани 
1 чушка халапеньо, почистена от семките, половината нарязана на ситно, половината на ивички
2 ½ чаши брашно (плюс още ½ до 3/4, ако искате да направите питки, а не мъфини)
½ пакетче (5 г) бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
60 г масло, разтопено и охладено
20 г студено масло, нарязано на 12 парченца, дръжте в хладилника до последно



Загрейте фурната на 180℃. Подгответе форма за мъфини с 12 средноголеми гнезда: намажете с четка с част от разтопеното масло и поръсете с брашно. Изтупайте излишното брашно и оставете настрана. 

Сложете в голяма купа яйцата, киселото мляко, горчицата, нарязаните на дребни кубчета чедър и сирене халуми, маковите семена, нарязаната салвия, орехите и половината чушка халапеньо, нарязана на ситно. Объркайте добре. 

Смесете брашното, бакпулвера, содата и солта и ги прибавете към яйчно-млечната смес. Объркайте и накрая прибавете охладеното масло. 

Разпределете сместа във формата, като използвате лъжица за сладолед - става лесно и по този начин имате контрол върху количествата. Ако накрая ви остане малко смес, разпределете я между дванадесетте мъфина. 

Отгоре можете да поръсите със сусам, мак или каквито семена харесвате. Можете да добавите резенче халапеньо, за да маркирате кои са люти :) 

Финално забодете по едно парченце от студеното масло във всеки мъфин/питка. 

Изпечете в средата на фурната за около 20 мин, като проверите за готовност чрез пробождане с дървено шишче - то трябва да излезе чисто.

Това тесто става доста влажно и лепкаво. Ако искате да изпечете като питки, трябва да добавите още около ½ - до 3/4 чаша брашно, като тестото пак може да е леко лепкаво, но не се изкушавайте да добавяте повече. Разделете тестото на 12 части, и направете всяка на топче, като си помагате с малко брашно. Поставете върху тава, покрита с хартия за печене, и следвайте същите стъпки както за мъфините. 


Ще се радвам, ако решите да пробвате и да споделите впечатления. И не забравяйте да снимате! Публикувайте на стената ми във Facebook или като стори в Instagram и непременно ме тагнете, за да мога да ги видя и да ги споделя на свой ред ❤️ 


Коментари

Популярни публикации