Brioche and apple bread & butter pudding ❖ Хлебен пудинг с бриош, ябълки и ядки

 

От доста време си мисля за един класически bread&butter pudding. Нали се сещате, такъв, от кубчета поизсъхнал хляб, залят с мляко, масло и яйца? Е да, ама като не пека хляб, откъде да се вземе у нас този "поизсъхнал хляб"? Че то и като пека, пак няма. А да приготвя рецептата с някакъв си какъвто и да е магазински хляб просто няма вариант. 

Затова като поразсъждавах, реших да ударя с един куршум два заека, и да приготвя един домашен бриош, с който да реализирам "хлебния пудинг". И без това му се канех отдавна. Направих го с мая, защото квасът ми спи в хладилника, а вече бях си наумила кое как и кога. Знаете как става. 

За рецептата за бриоша се доверих на тази на Йоана Петрова от Кулинарно в кухнята с Йоанасамо че го замесих с робот и си спестих усилията по ръчното вкарване на маслото в тестото. Ако държите да го направите по нейния начин, на сайта ѝ има и видео. 

Като изключим правенето на бриоша, рецептата е много лесна за приготвяне, може да се справи и напълно неподготвен готвач. Ако не ви се занимава с правене на бриош, можете да използвате козунак, макар че ще има малка разлика във вкуса. 


Какво ви трябваза да приготвите този класически "хлебен десерт"? 


Хлебен продукт: 
Бриош, домашен или купен, или козунак. Ако решите да приготвите бриош, ще се насладите на едно съвсем ново измерение на този семпъл десерт, уж направен от "подръчни средства и остатъци".

Ябълки - избрах два различни сорта ябълки, едните по-сладки, другите по-кисели. Обелват се, нарязват се на кубчета и се задушават леко в тиган. Така част от соковете им се изпаряват, и сладкиша не се разводнява прекалено.  

Яйца - мисля, че няма нужда да повтарям - най-добре е да използвате яйца от свободноотглеждани кокошки. 

Захар - използвам нерафинирана тръстикова захар, но можете да я замените с друг вид или с подсладител по свой избор. 

Сметана  - в оригиналната рецепта се използва масло и мляко, но аз реших да опростя нещата и го замених със сладка сметана, смесена с мляко. 

Подправки: Сложих прясно настъргано мускатово орехче, което вероятно имате, канела и ванилов екстракт. За мускатовото орехче, както и за всички подправки е хубаво да купувате цели, и да ги настъргвате в момента, в който ви трябват. 

Ако решите да приготвите бриош, го направете поне два дни по-рано. Нарежете на кубчета нужното количество и ги оставете да изсъхнат на въздух, или ги изсушете във фурната на ниска температура и с вентилатор. Това е нужно, за да не стане десертът ви на каша. Ако сте ужасно нетърпеливи, като мен, направете го в по-плитък и широк съд, за да може повече от кубчетата да са на повърхността и да придобият приятен загар - най-вкусната част беше коричката! 



Хлебен пудинг с бриош, ябълки и ядки 
време за подготовка - около 15 мин, време за печене - около 40 мин.

Списък с необходимите продукти: 
около 400 г бриош или козунак (може и с обикновен тостерен хляб, но трябва да регулирате захарта)
3 ябълки, обелени, почистени от семките и нарязани на кубчета 
1 с.л. зехтин или масло
100 г ситна светлокафява тръстикова захар (или друга по избор) плюс 2 с.л. за поръсване
15 г сок от лимон
настърганата кора от 1 лимон 
4 големи яйца (240 г без черупките)
150 г сметана 
150 г мляко 
настъргано мускатово орехче 
1/2 ч.л. канела 
1 ч.л. ванилов екстракт
шепа лешници и орехи, едро нарязани

За карамеления сос, по желание 
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. вода
100 мл сметана
40 г масло 


За бриоша, ако решите да го приготвите: 
За закваската: 
60 г брашно
7 г суха мая за хляб
120 мл топло мляко (не горещо!)

За тестото:
цялата закваска
4 големи яйца, на стайна температура
400 г брашно плюс още малко, евентуално
2 с.л. захар
1 1/4 ч.л. сол
100 г масло, нарязано на кубчета, меко
1 яйце, за намазване, разбито


Как да приготвите рецептата: 

❖  Загрейте една с.л. зехтин или масло в тиган, добавете ябълките, малко лимонов сок и 1-2 с.л. захар и гответе на умерен огън, като разбърквате, докато омекнат и отделят малко течност - около 7-8 мин- 

  Сложете в огнеупорен съд за печене нарязания бриош, задушените ябълки (без отделения сок) и разбъркайте. 

❖  В друга купа разбъркайте яйцата, сметаната, млякото, захарта, лимоновата кора. Добавете мускатовото орехче, канелата и ванилията. Разбъркайте отново и залейте приготвения десерт.  Натиснете леко с ръце, за да попият кубчетата бриош от млечната смес. Покрийте с фолио и оставете да престои на студено поне няколко часа. 

  Загрейте фурната до 180°C/160°C с вентилатор. Когато сте готови да печете, поръсете сладкиша с нарязаните ядки и с още малко захар. Изпечете за около 30-40 мин, докато леко бухне и стане златист по ръбчетата. Оставете да изстине и поднесете, полят с карамелен сос, ако желате. 

 За да приготвите соса, карамелизирайте захарта и водата, докато получите златист карамел - ще отнеме около 5-6-8 мин. Добавете внимателно сметаната (добре е да я затоплите предварително) и разбъркайте. Намалете огъня и гответе още няколко мин. Свалете от огъня и добавете маслото, разбъркайте. Оставете леко да се охлади и полейте сладкиша. 

❖ Ако решите да приготвите бриош:

Смесете брашното, маята и млякото в купата на робота, разбъркайте и оставете за 20-30 мин да шупне. Добавете реко разбитите яйца и смесеното със солта и захарта брашно. Месете на ниска скорост, докато тестото се изглади. Ако ви се струва, че е твърде лепкаво и мокро, добавете 1 с.л. брашно, но не повече. Оставете тестото да престои 5 мин без да месите. 

Включете отново робота и започнете да добавяте маслото парченце по парченце, като изчаквате всяко да се поеме от тестото, пради да добавите ново. Оформете тестото на топка и оставете на топло, покрито с фолио, докато удвои обема си. След като втаса, разделете тестото на три части, оформете всяка на руло и ги поставете една до друга в добре намаслена форма за печене с размери около 26 х 12 см. 


Отдавна не бях правила тесто с мая и май съм загубила точност на преценката колко много бухва тестото. Моята форма беше по-малка и имах леко катастрофален резултат от едната страна - тестото бухна толкова, че се изсипа от формата. 
Оставете оформения бриош да втаса отново, докато изпълни формата и дори я препълни. 

Намажете с разбито яйце и изпечете в предварително нагрята фурна на 180°C за около 40 минути. 
Оставете изпечения бриош за 5 минути във формата и се изважда върху решетка. Оставете да се охлади напълно, преди да нарежете.




Може би ще харесате още:  

Коментари

Популярни публикации