От доста време си мисля за един класически bread&butter pudding. Нали се сещате, такъв, от кубчета поизсъхнал хляб, залят с мляко, масло и яйца? Е да, ама като не пека хляб, откъде да се вземе у нас този "поизсъхнал хляб"? Че то и като пека, пак няма. А да приготвя рецептата с някакъв си какъвто и да е магазински хляб просто няма вариант.
Затова като поразсъждавах, реших да ударя с един куршум два заека, и да приготвя един домашен бриош, с който да реализирам "хлебния пудинг". И без това му се канех отдавна. Направих го с мая, защото квасът ми спи в хладилника, а вече бях си наумила кое как и кога. Знаете как става.
За рецептата за бриоша се доверих на тази на Йоана Петрова от Кулинарно в кухнята с Йоана, само че го замесих с робот и си спестих усилията по ръчното вкарване на маслото в тестото. Ако държите да го направите по нейния начин, на сайта ѝ има и видео.
Като изключим правенето на бриоша, рецептата е много лесна за приготвяне, може да се справи и напълно неподготвен готвач. Ако не ви се занимава с правене на бриош, можете да използвате козунак, макар че ще има малка разлика във вкуса.
Какво ви трябва, за да приготвите този класически "хлебен десерт"?
Хлебен продукт:
Бриош, домашен или купен, или козунак. Ако решите да приготвите бриош, ще се насладите на едно съвсем ново измерение на този семпъл десерт, уж направен от "подръчни средства и остатъци".
Ябълки - избрах два различни сорта ябълки, едните по-сладки, другите по-кисели. Обелват се, нарязват се на кубчета и се задушават леко в тиган. Така част от соковете им се изпаряват, и сладкиша не се разводнява прекалено.
Яйца - мисля, че няма нужда да повтарям - най-добре е да използвате яйца от свободноотглеждани кокошки.
Захар - използвам нерафинирана тръстикова захар, но можете да я замените с друг вид или с подсладител по свой избор.
Сметана - в оригиналната рецепта се използва масло и мляко, но аз реших да опростя нещата и го замених със сладка сметана, смесена с мляко.
Подправки: Сложих прясно настъргано мускатово орехче, което вероятно имате, канела и ванилов екстракт. За мускатовото орехче, както и за всички подправки е хубаво да купувате цели, и да ги настъргвате в момента, в който ви трябват.
Ако решите да приготвите бриош, го направете поне два дни по-рано. Нарежете на кубчета нужното количество и ги оставете да изсъхнат на въздух, или ги изсушете във фурната на ниска температура и с вентилатор. Това е нужно, за да не стане десертът ви на каша. Ако сте ужасно нетърпеливи, като мен, направете го в по-плитък и широк съд, за да може повече от кубчетата да са на повърхността и да придобият приятен загар - най-вкусната част беше коричката!
Хлебен пудинг с бриош, ябълки и ядки
време за подготовка - около 15 мин, време за печене - около 40 мин.
Списък с необходимите продукти:
около 400 г бриош или козунак (може и с обикновен тостерен хляб, но трябва да регулирате захарта)
3 ябълки, обелени, почистени от семките и нарязани на кубчета
1 с.л. зехтин или масло
100 г ситна светлокафява тръстикова захар (или друга по избор) плюс 2 с.л. за поръсване
15 г сок от лимон
настърганата кора от 1 лимон
4 големи яйца (240 г без черупките)
150 г сметана
150 г мляко
настъргано мускатово орехче
1/2 ч.л. канела
1 ч.л. ванилов екстракт
шепа лешници и орехи, едро нарязани
За карамеления сос, по желание
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. вода
100 мл сметана
40 г масло
За бриоша, ако решите да го приготвите:
За закваската:
60 г брашно
7 г суха мая за хляб
120 мл топло мляко (не горещо!)
За тестото:
цялата закваска
4 големи яйца, на стайна температура
400 г брашно плюс още малко, евентуално
2 с.л. захар
1 1/4 ч.л. сол
100 г масло, нарязано на кубчета, меко
1 яйце, за намазване, разбито
Как да приготвите рецептата:
❖ Загрейте една с.л. зехтин или масло в тиган, добавете ябълките, малко лимонов сок и 1-2 с.л. захар и гответе на умерен огън, като разбърквате, докато омекнат и отделят малко течност - около 7-8 мин-
❖ Сложете в огнеупорен съд за печене нарязания бриош, задушените ябълки (без отделения сок) и разбъркайте.
❖ В друга купа разбъркайте яйцата, сметаната, млякото, захарта, лимоновата кора. Добавете мускатовото орехче, канелата и ванилията. Разбъркайте отново и залейте приготвения десерт. Натиснете леко с ръце, за да попият кубчетата бриош от млечната смес. Покрийте с фолио и оставете да престои на студено поне няколко часа.
❖ Загрейте фурната до 180°C/160°C с вентилатор. Когато сте готови да печете, поръсете сладкиша с нарязаните ядки и с още малко захар. Изпечете за около 30-40 мин, докато леко бухне и стане златист по ръбчетата. Оставете да изстине и поднесете, полят с карамелен сос, ако желате.
❖ За да приготвите соса, карамелизирайте захарта и водата, докато получите златист карамел - ще отнеме около 5-6-8 мин. Добавете внимателно сметаната (добре е да я затоплите предварително) и разбъркайте. Намалете огъня и гответе още няколко мин. Свалете от огъня и добавете маслото, разбъркайте. Оставете леко да се охлади и полейте сладкиша.
❖ Ако решите да приготвите бриош:
Смесете брашното, маята и млякото в купата на робота, разбъркайте и оставете за 20-30 мин да шупне. Добавете реко разбитите яйца и смесеното със солта и захарта брашно. Месете на ниска скорост, докато тестото се изглади. Ако ви се струва, че е твърде лепкаво и мокро, добавете 1 с.л. брашно, но не повече. Оставете тестото да престои 5 мин без да месите.
Включете отново робота и започнете да добавяте маслото парченце по парченце, като изчаквате всяко да се поеме от тестото, пради да добавите ново. Оформете тестото на топка и оставете на топло, покрито с фолио, докато удвои обема си. След като втаса, разделете тестото на три части, оформете всяка на руло и ги поставете една до друга в добре намаслена форма за печене с размери около 26 х 12 см.
Отдавна не бях правила тесто с мая и май съм загубила точност на преценката колко много бухва тестото. Моята форма беше по-малка и имах леко катастрофален резултат от едната страна - тестото бухна толкова, че се изсипа от формата.
Оставете оформения бриош да втаса отново, докато изпълни формата и дори я препълни.
Намажете с разбито яйце и изпечете в предварително нагрята фурна на 180°C за около 40 минути.
Оставете изпечения бриош за 5 минути във формата и се изважда върху решетка. Оставете да се охлади напълно, преди да нарежете.
Може би ще харесате още:
Коментари
Публикуване на коментар