Salted lemons 🍋 Солени лимони


Солени лимони. Да, точно както е името на тази виртуална кухня. 

Тази публикация трябваше да е тук преди много, много време. Но все си намирах оправдания и други залисии. Даже два пъти правих снимки за нея. Но сега е точно подходящ момент да я споделя, тъй като сезонът на Майер лимоните точно започва, и от тази рецепта става чудесен кулинарен коледен подарък. 

Солени лимони, консервирани лимони, мариновани лимони, марокански осолени лимони, ферментирали лимони. Всички тези имена се отнасят до едно и също нещо - запазени в сол и собствен сок лимонови кори, които са незаменими за североафриканската и близкоизточната кухня. Рецептата е лесна и ако веднъж я направите, сигурна съм, че винаги ще имате буркан с тях в килера.Обикновено се приготвят с лимони Майер, произлизащи от Китай. Смята се, че са естествено възникнала кръстоска между лимон и мандарина/помело. В началото на 20 век са пренесени в САЩ от Франк Майер, от когото получават и името, с което са известни по света. 

Плодовете са кръгли, оранжево-жълти, с лъскава кора и много сочни. Плододават сезонно, през късната есен и зимата, така че сезонът им тъкмо започва. Можете да ги откриете из повечето магазини за плодове и зеленчуци през декември и януари. Също в някои от добрите рибни магазини. Разбира се, винаги можете да приготвите рецептата и с друг сорт лимони, но изберете тънкокори и сочни. 


Какви са на вкус маринованите в сол лимони? Вкусът им е мек, но интензивно лимонов, без силната миризма на пресния лимон. Остротата намалява, но лимоновият вкус става по-интензивен, докато солта и ферментацията създават умами качество, носещо невероятна дълбочина на ястията. Корите - това, което се използва, са меки на пипане и нежни при сдъвкване. 

За какво да ги използвате? Сложете ги навсякъде, където искате да добавите свежест, соленост и дълбочина на вкуса. Пригответе дресинг, сложете ги в салата, прибавете ги към задушено с телешко, неразделна част са от близкоизточната кухня, но можете да ги добавите към зеленчукови салци, към рибени кърита - ароматът и вкусът им освежават всяко ястие.


Полезни ли са? Маринованите лимони не съдържат мазнини и холестерол, а са пълни с вкус и аромат, което ги прави чудесна добавка към всяка диета. Но все пак помнете, че са доста солени, и не прекалявайте. 

Колко дълго можете да ги съхранявате? На практика, доста дълго, но поне шест месеца. Средата в буркана е толкова солено-кисела, че трудно каквато и да е форма на живот може да се настани. Дръжте буркана на хладно и тъмно, в студен килер/шкаф, а след отваряне най-добре в хладилник. Важното е лимоните да са покрити със сок през цялото време. Можете също да ги поставите в плик с цип и да замразите, така ще се запазят за още по-дълго време.

Как да ги използвате? Извадете четвърт или половин лимон от буркана и го изплакнете под студена вода. Ако пропуснете тази стъпка, солта ще доминира във вкуса. Подсушете с хартия и отделете сърцевината от кората. Точно така, използват се корите, макар че бихте могли да използвате и останалото. Нарежете на ситни кубчета, или на фини лентички, и добавете към ястието си. Мариновани в сол лимони 
Време за приготвяне 20 мин
Получава се 1 голям буркан 

8-10-12 лимона Майер (може и с обикновените лимони, но те наистина нямат толкова сок) 
½ до 1 чаша чиста морска сол без йод 
допълнително изцеден лимонов сок, ако е необходимо 
ароматни подправки, по желание (черен пипер, дафинови листа, бахар, звездовиден анасон, пръчки канела)
голям стерилизиран буркан с плътно затваряща се капачка, около 2 л. 

Измийте много добре лимоните със сапун за чинии и четка. Можете също да ги потопите в купа с вода, в която сте разтворили малко сода бикарбонат и да ги оставите да престоят 10-15 мин, с надеждата, че така ще премахнете повечето от вредностите по кората. Отрежете капачета от двете страни на всеки лимон, срежете ги на 4, но не съвсем до края, поръсете в средата с ½ - 1 ч.л. сол и поставете в буркана, като натискате надолу. Важно е накрая лимоните да са покрити със сок. Може да сложите между тях черен пипер, бахар, дафинов лист. Някои слагат звезден анасон, канела.

Ако сокът не е достатъчен за да покрие напълно лимоните, изцедете един допълнителен лимон и налейте сока му в буркана. Затворете буркана и оставете на тъмно за 3-4-5 седмици.
След това време вашите лимони са готови за употреба. 

Ако ги направите сега, ще са готови за Коледа - стават чудесни подаръци. Само ги сложете в по-малки бурканчета! 

Ето и няколко други рецепти, които може да харесате: 
Камамбер в хрупкава коричка  

Коментари

Популярни публикации