Thai coconut curry with spicy turkey meatballs 🔸Тайланско кокосово къри с пикантни кюфтенца от пуешко

 

Днес идвам с една (сравнително) бърза рецепта за работните дни. 

Не знам за вас, но аз много се отегчавам, ако трябва да готвя (и да ям) едни и същи неща през ден - два. Винаги съм изпитвала любопитство към храната и съм била с отворени сетива към нови продукти и неопитвани комбинации. Едно от любимите ми открития са тайландските кърита. Вероятно моите рецепти са много далеч от оригиналния вкус на тайландската храна, но пък са начин да разнообразя нещата, които сервирам на масата и да възпитам вкус към различни храни у моите сътрапезници. А те са труден народ, повярвайте. Първата им среща беше с едно рибено тайландско къри и дъщеря ми (тогава на около 12) каза: "Това е като сутляш с риба " 😅 Но оттогава мина време, аз продължих да упорствам, и сега сами си поръчват къри, да видиш ти. 

Красотата на кърито е в това, че можеш лесно да го нагодиш към вкуса си. Не обичаш много люто - намаляваш пипера и пастата от люти чушки. Не обичаш риба - правиш го с пилешко. Искаш повече зеленчуци - свободен си да го натъпчеш с тиквички, спанак, кейл, каквото се сетиш. Нямаш много време? Купуваш си бурканче с готова къри паста и става за минути. Искаш да си максимално автентичен? Правиш си пастата сам.  

Това днешно къри се случи ненадейно. Пазарувайки в един приятен магазин си купих готови пуешки кюфтенца, каквито не бях виждала досега. След два-три дни, като им дойде редът да ги готвя, видях, че в състава им е посочен само лук. Реших, че ще им придам малко повече дзинг с едни тайландски подправки и ето че рецептата сама се оформи в главата ми. Бурканчето с червено къри се оказа празно и в близките ми магазини не открих готова къри паста, и стана така, че приготвих и нея. Не е нищо сложно, повярвайте, само е въпрос на събиране на съставките и завъртане в блендера. 

Ако се осмелите веднъж да опитате с домашно направена паста, почти сигурно е, че ще го правите пак - ароматите са несравнимо по-интензивни! Освен това можете да ги балансирате по своя вкус, което не е за подценяване. Само спазвайте технологията на първоначалното готвене на мазнината с подправките, за да извадите всички аромати и вкусове, и сте свободни да импровизирате.

Рецепти за тайландска къри паста има много, тя е продукт с променлив състав. Обичайните съставки са червени люти чушки, чесън, сол, лимонова трева, куркума и паста от скариди. Може да включва джинджифил, галангал, шалот. Подправките обичайно са кимион, зърна кориандър, кайенски пипер, черен пипер, лют червен пипер. Традиционно се прави чрез начукване в хаванче, но съвременният живот ни е дал мелнички за подправки и блендери, така че - win-win! В моята рецепта някои съставки са заменени с подобни, а други са направо пропуснати - нали казах, че не е автентична 😂 

Хубавото на кюфтенцата в рецептата е, че можете да ги направите печени във фурната, без да си цапате котлона и да използвате много мазнина. Когато са готови, просто ги добавяте в тенджерата със соса и обърквате.

И така, съберете си продуктите, пригответе първо кюфтенцата, докато отлежават направете къри пастата, сложете кюфтенцата да се пекат и през това време направете соса. Накрая обединете всичко и сервирайте с прост бял ориз или пък без - както решите.


Тайланско кокосово къри с пикантни кюфтенца от пуешко 

За четирима 

За кюфтенцата
600 г пуешко смляно месо
1 голямо яйце
1 с.л. соев сос
1 ч.л. оризов оцет 
½ ч.л. лют пипер
½ ч.л. черен пипер
1 лук шалот, ситно нарязан
1 с.л. джинджифил, ситно нарязан или настърган
1 чаша трохи от хляб, пресни или сухи (не фина галета)
2 стръка зелен лук, ситно нарязани 

За кокосовия къри сос
2-3 с.л. сусамово олио 
3-4 с.л. тайландска червена къри паста* 
(ако искате да я приготвите сами - вижте бележката долу)
1 с.л. джинджифил, ситно нарязан или настърган
2-3 скилидки чесън, ситно нарязан
1 ч.л. куркума
2 листа от кефир лайм (може и без)
1 консерва кокосово мляко, около 20-25% масленост
около 200-300 г бейби спанак, или обикновен, едро нарязан
½ лайм, сокът изцеден 

Продукти за червена къри паста - ако ще я правите сами
по ½ ч.л. зърна черен пипер, кимион, кориандър, жълт синап, лют червен пипер
2-3 сушени червени люти чушки
3 с. л. концентрирано доматено пюре 
1-2 с.л. пюре от чушки (аз използвах унгарска паста за гулаш, средно люта)
1 ч.л. паста от аншоа или 1 с.л. рибен сос (с това замествам пастата от скариди)
1 с.л. джинджифил, ситно нарязан 
1 лук шалот, ситно нарязан 
1 ч.л. куркума 

За сервиране: 
Бял жасминов ориз, сварен
листа кориандър
зелен лук, нарязан
резени лайм 
запечени фъстъци 


➽ Първо пригответе кюфтенцата. Към смляното пуешко месо прибавете яйцето, соевия сос, оризовия оцет, лютия пипер (дозирайте на вкус), черния пипер, шалота, джинджифила, хлебните трохи и зеления лук, малко сол. Объркайте хубаво с ръце и ако имате време, оставете да се овкуси за час. 


➽ *Междувременно пригответе къри пастата, ако ще я правите сами. 
Смелете подправките и сушените люти чушки в мелничка, и смесете с останалите продукти. Можете да блендирате всичко на гладка паста, а можете и да го оставите по-грубо като текстура - както предпочитате. Аз смелих само подправките. 


 Оформете малки кюфтенца, горе-долу колкото топче за пинг-понг. Аз използвам малка лъжица за сладолед за оформяне на равномерни топчета. Оформете с ръце и ги поставете в тавичка, покрита с хартия за печене. Изпечете в силно загрята фурна под горния реотан за 10-12 мин, обърнете и печете още 7-8 мин, докато се зачервят. 

 В това време загрейте олиото в тенджера с дебело дъно. Прибавете къри пастата, джинджифила, чесъна, куркумата и гответе, като разбърквате, докато стане ароматно и промени цвета си - около 3-4 мин. Налейте кокосовото мляко и още ⅓ консерва вода, разбъркайте и гответе още 5 мин. Накрая прибавете спанака и сока от лайм, и щом спанакът се сготви (2-3 мин) прибавете и кюфтенцата. 

 Сервирайте с бял ориз, поръсено с нарязан зелен лук, листа кориандър, резени лайм и още лют сос, например Срирача, ако не ви е страх от жегата :))) 

Ще се радвам, ако решите да пробвате и да споделите впечатления. И не забравяйте да снимате! Публикувайте на стената ми във Facebook или като стори в Instagram и непременно ме тагнете, за да мога да го видя и да споделя на свой ред ❤️







Коментари