Leek and mushroom fall risotto 🍽 Есенно ризото с праз и гъби


Обичате ли праз? 😄 Как звучи само! 🤣

Като дете изобщо не разбирах как може някой да го яде изобщо това нещо. Обаче в крайна сметка го проумях! И разбрах, че тоя праз е толкова многолик! Може да си го направите суров, накълцан на салата с консервирани домати, или да го добавите в картофена салата. Ако пък е сготвен, става нежен, мек и сладък, идеален в компанията на сосове и светли меса. Знаете ли, че го наричат "аспержите на бедните"? Честно казано, на мен май ми харесва дори повече от аспержи. 

Едва ли има по-есенна храна от праза. А в съчетание с гъби, особено горски, се получава истинска фантазия. Днес ви представям праза, в главната роля в едно свръхнежно ризото, с гъби и крем фреш, и полято с един невероятен сос от кафяво масло, хрупкава салвия и орехи пекан. Ние си облизахме пръстите!

Тайната на доброто ризото се състои в две неща. Всъщност в три. 

Най-важното е оризът - трябва да използвате ориз, подходящ за ризото, който може да поеме вода поне три пъти колкото теглото си, но пак да запази твърдост на зърната. Например с басмати или с обикновен бисерен ориз няма как са се получи. Следващата стъпка - оризът не се мие! Сортовете арборио или карнароли съдържат много нишесте, което е основната причина за получаването на кремообразната консистенция. 

Второ - бульонът. Ако бульонът не е хубав, няма как ризотото да стане хубаво. Пригответе си домашен бульон, или в краен случай използвайте кубче, ама някое хубаво кубче, по възможност! Дръжте бульона топъл към горещ - така при прибавянето на нова порция в ястието, температурата няма да спада и готвенето няма да прекъсва. 

И последно, но не по важност, е маслото. Без хубаво масло (и пармезан!) няма хубаво ризото. Дори на финала, когато свалите ризотото от котлона, е хубаво да добавите резен масло, с който да финиширате ястието (т.нар. mantecatura). В днешната рецепта този елемент е заменен с няколко лъжици крем фреш или заквасена сметана. 

Не пропускайте да приготвите и соса от масло с орехи пекан и хрупкава салвия - много си заслужава!


Есенно ризото с праз и гъби 

2 порции

За ризотото 
2 с.л. масло 
1 с.л. зехтин 
1 голям стрък праз, разполовен по дължина и тънко нарязан 
2 скилидки чесън, смачкани
250 г гъби, нарязани (ако имате горски - чудесно, ако не - и печурки вършат работа)
2 ч.л. листа от мащерка 
1 дафинов лист 
3/4 ч.ч. ориз за ризото, като арборио или карнароли
1/2 ч.ч. бяло вино 
2 до 3 ч.ч. топъл бульон - пилешки или зеленчуков (аз имах био кубчета с аромат на манатарки, мисля това много помогна на общия резултат
2 с.л. крем фреш или заквасена сметана 
1/2 ч.ч. настърган пармезан 
1-2 бр. дълъг пипер, счукан (или заменете с черен пипер)

За соса от масло и салвия 
60 г масло 
една шепа листа салвия 
2-3 с.л. орехи пекан, нарязани 

За сервиране
2 големи резена кремообразно бри, на стайна температура 


Разтопете маслото заедно със зехтина в дълбок тиган, добавете праза, чесъна, мащерката и дафиновия лист заедно с щипка сол. Покрийте с капак и гответе, като разбърквате от врме на време, докато празът почти омекне. Добавете гъбите, покрийте отново и гответе, докато водата им се отдели. Махнете капака и изчакайте водата от гъбите да се изпари. 

Добавете и разбъркайте ориза, след това налейте виното и гответе, докато течността се поеме почти изцяло. Започнете да добавяте от топлия бульон, по един черпак, като разбърквате и изчаквате течността да бъде поета от ориза, преди да добавите ново количество бульон. 

Докато готвите ризотото, в друг малък тиган пригответе соса - разтопете маслото, добавете салвията и орехите и гответе, докато листата станат хрупкави, а маслото покафенее леко. Дръжте на топло, докато приготвите ризотото. 

Когато оризът омекне, но без да се разварява, и придобие кремообразна консистнеция (около 20 мин), добавете крем фреша (или заквасената сметана) и пармезана и разбъркайте, за да се смесят. Подправете с още сол, ако е нужно и добавете пипера. 

За да сервирате, разпределете ризотото в затоплени купи, поставете отгоре по един резен бри и полейте с топлия маслен сос с орехи и хрупкава салвия. Поднесете веднага. 

адаптирано от dish magazine 


Коментари

  1. Току що тигана беше изблизан от цялото семейство. Изключително успешна и вкусна рецепта, благодаря много! (Малко попрепекох ядките, но и така беше вкусно!).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ейй, чудесно 😀
      Много се радвам, че така добре се прие тази рецепта!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации