Carrot cake with pineapple and coconut ☀️ Морковена торта с ананас и кокос


Канех се да приготвя подобна торта от много-много време. Като някой, израснал с вица за заека и морковената торта, отначало я мислех за изчанчена идея. По-късно опитах един морковен кейк с глазура от крем сирене, който пък доста ми хареса. И така взех, че реших, че трябва да ѝ дам шанс на морковената торта. Разгледах куп рецепти. Включително BBC GoodFood, Delicious Aus, Donna Hey, New York Times, Zoe bakes.... Събрах по нещичко от тях, добавих малко от мен и ето я днешната рецепта. 

Сочна, нежна торта, без да е тежка, може да стане висока без усилия или пък да е непретенциозна и с един блат - може да се нагоди към различни житейски ситуации :) Можете да нарежете на петифури и да поднесете като част от сладък бар, или да сервирате като класическа торта - във всички случаи щастливците, които ще я опитат, ще я запомнят и ще питат за рецептата!

Става по-вкусна на следващия ден, така че ако имате нужда от предварителна подготовка - това е идеалният десерт, който да приготвите по-рано и да приберете в хладилника. 


За да е успешно печивото ви

Темперирайте всичките си продукти предварително, така че да са със стайна температура. Така блатът ще бухне добре и ще се изпече отлично. Ако нямате време да чакате продуктите да се темперират, измерете нужните количества в отделни купички и ги поставете във фурната. Включете за 5 мин на 50℃ и изключете. За около 20-30 мин ще са готови за употреба. 

Този похват на предварителна подготовка и измерване на всички продукти ще ви подсигури и срещу грешки при изпълнение на рецептата и ще сведе стреса до минимум, ако сте начинаещи и недостатъчно уверени. Сложете всичко нужно в купички и го подредете на плота в реда, в който ще бъде вложено в рецептата. Така възможността да пропуснете нещо или да объркате поредността на действията намалява значително. Оставете настъргването на морковите за накрая - важно е да бъдат максимално сочни и свежи. 

Моят блат е изпечен във форма с размери 20х30 см и се получи около 3,5 см висок. Ако искате да направите тортата с три блата, изберете по-голяма по размер тавичка или използвайте три кръгли форми с диаметър 18-20 см. 

Количеството на глазурата ще е достатъчно за да покриете целия 20х30 см блат отгоре, или както е при мен - да направите тортата с разрязан на две блат, с крем между двете половинки и отгоре. Ако искате да измажете тортата изцяло, ще трябва да увеличите количеството на продуктите за крема - поне по 1,5. 


Морковена торта с ананас и кокос 

За форма с размери 20х30 см или три кръгли 18-20 см

За блата
(всички продукти да бъдат със стайна температура)
140 г (1 чаша) брашно 
90 г (1 чаша) бадемово брашно, пълномаслено
75 г (1 чаша) кокосови стърготини - фини или по-едри, както решите
5 г  (1 ½ ч.л.) бакпулвер
5 г  (3/4 ч.л.) сода бикарбонат 
3/4 ч.л. сол 
1 препълнена ч.л. канела, смляна
½ бобче тонка, фино настъргано (можете да замените с мускатово орехче)
2 плодчета дълъг пипер, ситно счукани (можете да замените с няколко зрънца черен пипер или бахар)
3 яйца
200 г (1 чаша) кафява захар
145 г (3/4 чаша) олио от лешници / орехи / гроздови семена
70 г (⅓ чаша) гъсто кисело мляко 
300 г (2 чаша) настъргани моркови
150 г (1 чаша) ананас от консерва, ситно нарязан 
1 ч.л. вода от портокалов цвят (можете да замените с ванилия или бадемов екстракт)
80 г бял шоколад, ситно нарязан 

За крема 
(всички продукти да бъдат със стайна температура) 
300 г крем сирене
100 г масло 
80 г пудра захар 
сокът от ½ лимон 
настъргани корички от лимон (ако желаете и имате хубав лимон под ръка)

За декорация 
ивици кокосов чипс, запечени
орехи пекан или други ядки, запечени


Загрейте фурната на 180℃. Намажете с масло и покрийте с хартия за печене правоъгълна форма с размери 20 х 30 см, като оставите хартията да виси извън стените на формата. Ако изпълзвате кръгли форми, сложете на дъното изрязан кръг, а по стените - лента от хартия за печене. 

  Пресейте брашното в купа. Добавете към него бадемовото брашно и кокосовите стърготини, разбъркайте. Прибавете бакпулвера, содата и солта, канелата, настърганите и счукани подправки. Разбъркайте добре и оставете настрана. 

  В друга купа с миксер разбийте яйцата и захарта на пухкав крем, около 4-5 мин. На тънка струйка прибавете олиото, като продължите да разбивате. Спрете миксера и с объркване с шпатула прибавете киселото мляко, настърганите моркови, нарязания ананас, водата от портокалови цветчета и шоколада. Добавете на два пъти брашнената смес, объркайте с шпатула колкото да поеме брашното и пресипете в подготвената форма за печене. 

  Изпечете в средата на фурната за около 30-40 мин, като към края на печенето проверявате за готовност с дървено шишче - то трябва да излезе от блата чисто и сухо. Извадете блата, оставете да постои във формата поне 5 мин и внимателно прехвърлете върху решетка. Внимавайте да не го счупите - блатът е доста влажен. За по-лесно изваждане използвайте дъска, с която да го обърнете извън формата. Оставете да изстине напълно и охладете в хладилник преди да го режете.

❖  Пригответе крема: Сложете в купа крем сиренето, маслото и пудрата захар. Объркайте с шпатула, колкото да се смесят и захарта да се намокри. Добавете сока от лимон и настърганата кора, ако ще слагате. Разбийте с миксер за 2-3 мин, докато кремът стане гладък и лъскав. 

  Разрежете блата на две, ако ще го режете. Поставете едната част в чиния, отгоре разпределете половината крем, поставете втория блат. Отгоре разпределете втората половина крем, направете вълнички с шпатула. Поръсете със запечени ивички кокос и украсете с орехи. Моите бяха пекани, но всякакви ядки ще подхождат. Приберете тортата в хладилник за поне 30 мин, за да можете да я нарежете без да смачкате крема. 

Ще се радвам, ако решите да пробвате и да споделите впечатления. И не забравяйте да снимате! Публикувайте на стената ми във Facebook или като стори в Instagram и непременно ме тагнете, за да мога да я видя и да я споделя на свой ред ❤️ 
В Instagram можете да видите и кратко видео как се приготвя крема :) 



Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации