Torta Amor ❤️ Торта Амор



Видях снимка на парче от тази торта в Инстаграм преди месеци и се влюбих безвъзвратно във вида ѝ. Търсих безуспешно информация каква е, но така и не успях да разбера. Беше публикувана от една чилийска или венецуелска авторка. Писах ѝ с молба за информация каква е тортата. И силата на социалните мрежи проработи отново - получих отговор с името на тортата и пояснения как да открия рецепти за нея. Оказа се много известна латиноамериканска рецепта за торта, а тортата се казва "Амор" - Любов. Какво по-подходящо име за десерт? 


Още повече, че тази торта е наистина като обяснение в любов. Иска време и мерак, за да се приготви. Изгледах всички видеа в YouTube и изчетох доста блогове, рецептите се различават помежду си, но технологията е една и съща. Мисля, че тази тук се получи наистина много добре, базирана на колективната мъдрост на повтарящата се информация :) Реших, че е много подходяща за Св. Валентин и ето я пред вас.

Блатовете на тортата се правят от тесто, което се разточва, изрязват се кръгове и се изпичат. Тестото е без захар, за да компенсира сладостта на пълнежите. А те са дулсе де лече - типичен за латинска Америка продукт, сладкарски крем и крем шантили. Допълнена от свежестта на малините, комбинацията на тези продукти създава една наистина опияняваща любовна торта. 


За допълнителен разкош използвах аромат от истинска ванилова шушулка, с която инфузирах млякото за сладкарския крем, а също и лимонова и портокалова кора. Ако не можете да откриете нетретирани цитруси, можете да използвате лимоновите корички на Kotányi. Шушулката ванилия също е от тях, установих, че е еластична и със запазена влажност. 

В оригинал тортата се измазва отвън със сметана и се декорира с натрошените изрезки от блатовете. Аз избрах да приготвя меренг от белтъците и да украся тортата с него. За да подчертая семплата визия, карамелизирах ръбчетата на меренга с горелка, а отгоре поръсих със смлян солен карамел от мелничка, пак на Kotányi.


Торта "Амор" 

За една торта с диаметър около 20-22 см

За блатовете
500 г брашно
5 жълтъка
1 цяло яйце
125 г масло, стайна температура 
80 мл бяло вино 
50 мл портокалов сок
настърганата кора от 1 лимон и 1 портокал
1 ч.л. ванилов екстракт 
щипка сол 

За сладкарския крем
600 мл мляко
5 жълтъка 
60 г захар 
4 с.л. царевично нишесте 
100 г масло, стайна температура

За крема шантили
250 мл сметана, студена
50 г захар фин кристал 

около ⅔ консерва дулсе де лече 

300 г малини, пресни или замразени 

За глазурата 
5 белтъка (около 170 г)
255 г захар 

Мелничка солен карамел - по желание, за поръсване  



❖ В купата на стационарен миксер с приставка за тесто или в обикновена купа смесете брашното, жълтъците, цялото яйце, маслото, виното, портокаловия сок, добавете цитрусовата кора, ванилията и солта и замесете гладко тесто. Оформете на топка, завийте с фолио и оставете да почине 30 мин. 

❖ Загрейте фурната до 220℃ и пригответе две големи тави за печене. Няма нужда да ги покривате с хартия или да ги мажете с масло, тестото не залепва. Развийте тестото, оформете на дълго руло и нарежете на 12 еднакви части. За да се получат равни, е добре да ги претеглите на везна. Пригответе си шаблон с размера на блатовете, които искате да изпечете - ринг за торта, чиния, кръг от картон - каквото ви е удобно. Аз използвах капак за тенджера с остър режещ ръб, с който ми беше лесно направо да изрязвам блатовете.

❖ Разточете всяка част тесто на кръг с диаметър около 24-25 см (междувременно дръжте останалите парченца покрити с фолио, за да не засъхват) и я прехвърлете върху тавата за печене. Ако успеете, опитайте да съберете две кори в една тава - така ще ги изпечете по-бързо. Маркирайте с нож очертанията на блата, но не махайте изрезките - изпечете ги заедно с блатовете. (В оригиналната рецепта изрезките се натрошават и с тях се декорира тортата. Вкусни са и като крекерчета.) Надупчете повърхността на блатовете с вилица, за да не се получат много големи мехури при печене. 

❖ Печете в средата на фурната за около 12-14 мин, като към осмата мин можете да обърнете блатовете от другата страна. Извадете от фурната. Докато са още топли, можете с ножица да оформите кръговете, ако са се деформирали при печенето. Внимавайте да не ги начупите, докато са топли са крехки. Оставете блатовете да изстинат. Повторете с останалите части от тестото.


❖ Когато сте готови с всички блатове, пригответе сладкарския крем.
Сложете в касерола млякото, разцепената шушулка ванилия (можете да остържете семенцата и да ги разбъркате в млякото) и лимоновите корички. Загрейте, но без да кипи. 

❖ В друг съд разбъркайте жълтъците, захарта и нишестето. Прибавяйте към тях по лъжица от горещото мляко и разбърквайте, докато сместа стане гореща. Изсипете при останалото мляко и гответе на умерен огън, докато видите появата на първите мехурчета. Дръпнете от котлона и пресипете в студен съд. 

❖ Отстранете шушулката ванилия (можете да я измиете и да я използвате за ароматизиране на пудра захар, или да я добавите в бутилката с домашен ванилов екстракт, ако имате). Покрийте плътно повърхността с фолио и оставете крема да изстине. 
Добавете на няколко пъти мекото масло, като разбивате с пасатор, докато кремът стане гладък и лъскав. 


❖ Когато сте готови да сглобявате тортата, разбийте студената сметана със захарта на пухкав крем. 
Отворете консервата с дулсе де лече - ако е много гъсто, можете малко да го затоплите. 

❖ Сложете първия блат в плоска чиния или върху въртяща се поставка за декориране. Намажете със слой дулсе де лече. Поставете втори блат и го намажете със слой от сладкарския крем.  Поставете трети блат, отгоре разпределете четвърт от разбитата сметана и подредете малко малини (запазете най-красивите за украса). Не правете слоевете крем много дебели. 

❖ Повторете с останалите блатове, като продължите да редувате дулсе де лече, сладкарски крем, разбита сметана и малини. Завийте тортата с ацетатна лента и я стегнете с ринг. Притиснете отгоре с ръка или с плосък предмет, така че нежно да "пресовате" блатовете един към друг. Оставете в хладилник за една нощ. 


❖ На следващия ден пригответе меренга за глазурата. 
Поставете белтъците в купата на миксера или в обикновена метална купа, добавете захарта и поставете съда на водна баня. Разбърквайте с бъркалка или шпатула, докато захарта се разтопи, а белтъците се загреят до 80℃, най-добре е да следите с термометър. Монтирайте купата към миксера (или разбийте с ръчен миксер) и разбивайте, докато получите лъскав и гладък меренг, а белтъците изстинат на допир до стайна темп. 

❖ Освободете тортата от ринга и ацетатната лента. Измажете я отвън и отгоре с меренга, като можете да поставите част от него в пош и да шприцовате избрани от вас форми. Аз избрах да декорирам тортата на ивици, чиито ръбчета подчертах с карамелизиране с горелка. 
Отгоре украсете с отделените малини. Можете да поръсите с малко солен карамел за допълнителен ефект. 


















Коментари

  1. Здравейте, поздравления за представянето на тези вкуснотии! Аз пробвах да направя тази торта, снощи я сглобих, довечера ще сложа и меренга отвън, но тази сутрин като пробвах да я бодна ми се струва че корите са твърди. Как трябва да стане накрая тортата - суха с хрупкави блатове или те трябва да омекнат и да стане като тип "медена". За пръв път правя торта с точени блатове и се притеснявам дали всичко съм направила правилно.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации