Lemon poppyseed cake 🍋 Лимонов кейк с макови семена



Кейкът е изпечен във форма на NordicWare 

Лимонов кейк с макови семена

За форма с обем около 1,2 л

Всички съставки да са на стайна температура

140 г захар

настъргана лимонова кора от 2 лимона

3 яйца

90 г зехтин и орехово олио 1:1

170 г брашно

90 г смлени бадеми

2-3 с.л. макови семена

2 ч.л. бакпулвер

¼ ч.л. сол

60 г мляко

120 г лимонов сок 


за глазурата 

130 г пудра захар

2 с.л. лимонов сок

ивички лимонова кора, по желание



Загрейте фурната до 180℃. Намажете с масло и застелете с хартия за печене форма с приблизителни размери 10 х 20 см. 

Сложете захарта и лимоновата кора в купа и претрийте с пръсти, за да ароматизирате захарта. Добавете яйцата и разбийте с миксер на висока скорост, докато сместа побелее, около 3-4 мин.  Намалете скоростта на миксера и добавете на тънка струйка смесените мазнини, като не спирате да разбивате. 

Смесете брашното, смлените бадеми, маковите семена, бакпулвера и солта и разбъркайте. Смесете млякото и лимоновия сок. Добавете на три пъти смесените сухи съставки, като ги редувате с мокрите съставки, объркайте сместа с шпатула. 

Пресипете сместа в подготвената форма и печете около 35 мин,  докато кейкът бухне и стане златист. Проверете за готовност, като го прободете с метално или дървено шишче - когато е готов, то ще излезе навън чисто. 

Извадете кейка от фурната и оставете да изстине във формата за десетина мин, след което извадете върху решетка и охладете напълно. 

През това време пригответе айсинга. Разбъркайте пудрата захар с лимоновия сок, докато стане течна. Полейте кейка и внимателно разпределете глазурата по повърхността. Ако желаете, можете да добавите върху глазурата още малко макови семена и ивички лимонова кора. 









Коментари

Популярни публикации