Victoria cake with lime and pistachio crème diplomate 🔸 Торта Виктория с лайм и крем дипломат с шамфъстък


Да ви кажа ли тайната на вкусните торти? Всъщност това са няколко тайни. 

Усвоявате до съвършенство една основна техника за блат, например пандишпан, и един или два вида пълнеж/крем - например шоколадов ганаш или яйчен крем. След това започвате да си позволявате импровизации - добавяте аромати, замествате маслото с друг вид мазнина, заменяте част от брашното с нишесте или смлени ядки, разнообразявате ароматите - и получавате безкрайно много вариации на различни блатове за торта. 
След това научавате какво можете да променяте в пълнежите. В ганаша можете да добавите различен вид шоколад, можете да играете с пропорциите, да добавите ароматни алкохоли или вкус. В сладкарския крем можете да добавите масло, сметана, маскарпоне, кондензирано мляко, бял шоколад, черен шоколад. Получавате десетки различни видове пълнеж, с които можете да си играете както си искате. 
И ако вземат, че ви омръзнат, можете да научите и други основни сладкарски техники, които да добавите към арсенала си от умения. 

Тази торта тук е на основата на торта Виктория, която ще направим днес в класа на Dr Oetker. Ванилови маслено-пандишпанови блатове, ароматизирани с кора от лайм и слепени с богат крем Дипломат с добавен смлян шамфъстък. 

Ако си спомняте ОНЗИ бадемов крем, който в годините на соца се продаваше на едно култово място в София, или сте слушали за него, това e нещо много подобно. Но за още повече разкош бадемите са заменени със смлян шамфъстък, който на всичко отгоре придава лек зеленикав нюанс на крема. 

Съчетанието с малини, кумкуат и ягоди прави тази торта още по-привлекателна за окото, а и още по-вкусна. Леката киселина на малините и кумуката балансират със сладостта на ягодите, а самата торта и кремът не са твърде сладки, за да можете да си отрежете едно парче и да го хапнете без много угризения. 


Малка торта с лайм, крем дипломат с шамфъстък и плодове  

за 16 - 18 см форма

За блатовете

140 г меко масло
140 г фина кристална захар
1 пакетче ванилова захар
настърганата кора от 1 лайм
3 средни яйца (около 140-150 г)
140 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1⁄4 ч.л. фина сол
2 с.л. мляко

За крема Дипломат
35 г (½ от опаковката) специален пудинг за бисквитена торта Dr Oetker 
350 мл мляко 
60 г захар
(или 400 г прясно приготвен млечно-яйчен крем)
1 пакетче желатин Dr Oetker 
200 мл млечна сметана, студена
60 г смлян шамфъстък

За декорация 
малини, ягоди, кумкуат - около 200-300 г общо 


Намажете с масло две 16 или 18 см форми и поставете на дъното им кръг хартия за печене.

В голяма купа сложете мекото масло, захарта и кората от лайм и разбийте с миксер на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като не спирате да разбивате след всяко, докато се поеме от сместа. 

Спрете миксера и добавете брашното, пресято с бакпулвера и солта.
Объркайте леко с шпатула. Накрая прибавете млякото лъжица по лъжица, докато сместа стане по-мека.


Загрейте фурната до 170С.
Разделете сместа в двете форми (претеглете на везна, за да получите равни по дебелина блатове), заравнете повърхността и изпечете за около 20-25-30 мин, докато повърхността стане златиста.
Проверете за готовност с дървено шишче - след пробождане в средата на блата, то трябва да излезе навън чисто. 

Извадете от фурната, оставете да изстинат във формите за няколко минути, след което освобедете блатовете с помощта на тънък нож и ги извадете върху решетка. Отстранете хартията и оставете да изстинат напълно, преди да преминете към сглобяване на тортата.


Пригответе крема: Пригответе пудинга по указанията на опаковката, но с 1⁄4 по-малко мляко. Накиснете желатина в студена вода и щом набъбне, го смесете с още топлия, но не горещ пудинг. Покрийте плътно с прозрачно фолио и охладете.

Разбийте сметаната и я добавете към охладения крем (ако трябва първо го разбийте с миксер). 

Сглобете тортата, като поставите половината от крема върху първия блат, отгоре подредете част от малините. Поставете втория блат, сложете отгоре почти целия останал крем и заравнете повърхността. 

Ако желаете, можете да измажете отстрани с остатъка от крема, или да оставите тортата "гола". 
Увийте с ацетатна лента и приберете в хладилник за 1-2 часа. 

Преди да сервирате украсете отгоре с плодове. 






Коментари

Популярни публикации