Bicolored no bake blueberry chocolate cheesecake ❤️ Двуцветен чийзкейк без печене с боровинки и шоколад
Вариантите за чийзкейк са много, и винаги можете да имате различен сладкиш, стига да спазите няколко основни правила.
За чийзкейк без печене има два подхода - или го замразявате за около час преди сервиране, или използвате желатин в сместа, за да стане по-стабилна. Тук давам по-лесния начин - без желатин, с охлаждане във фризера.
Можете да използвате различен вид бисквити, но спрямо тях количеството на маслото, което ви трябва, ще бъде различно. Ако използвате маслени бисквити - ще ви трябва по-малко масло, ако са обикновени - повече. Трябва да получите смес, подобна на мокър пясък, която се слепва между пръстите ви, но не е твърде мазна. Натрошете бисквитите на фини трохи, за да се получи основата по-стабилна.
За двете смеси използваме почти еднакви продукти - крем сирене Philadelphia, което се е доказало във времето с чудесни резултати, и пълномаслена млечна сметана, която трябва да разбием на пухкав крем за да получим въздушност на пълнежа.
Шоколадовата смес се получава от Philadelphia Milka, но ако нямате - можете да използвате Philadelphia Original и да добавите охладен разтопен шоколад.
Лилавата смес се получава от добавянето на бързо сладко от боровинки - отнема десетина минути, но ако имате готово - използайте него.
За да приготвите този чийзкейк ще ви трябват няколко различни по размер купи, миксер, за да разбиете сметаната и шпатула.
Двуцветен чийзкейк без печене с боровинки и шоколад
За форма с размери 20 х 20 см
Време за приготвяне около 30 мин
Време за стягане в хладилник/фризер около 1 ч плюс мин. 12 ч
За сладкото от боровинки
300 г боровинки, запазете една шепа сурови за декорация
1 ч.л. лавандулови цветчета, по желание
3 - 4 с.л. желираща захар
1 с.л. лимонов сок
За основата
200 г шоколадови бисквити (или обикновени, смесени с 1-2 с.л. какао)
80 г масло, разтопено
За шоколадовия слой
1 кутия Philadelphia Milka, на стайна темп
200 мл пълномаслена сметана, студена
3-4 с.л. захар, в зависимост от вкуса ви
За боровинковия слой
1 кутия Philadelphia Original XXL, на стайна темп
200 мл пълномаслена сметана, судена
3-4 с.л. захар, в зависимост от вкуса ви
2-3 с. л. от боровинковото сладко, студено
За декорация
отделените боровинки
стръкчета мащерка
пресен лавандулов цвят, по желание
Започнете със сладкото от боровинки Почистете плодовете, измийте ги, отделете една част за декорацията и останалите сложете в тиган с дебело дъно. Добавете лавандуловите цветчета и желиращата захар, гответе, докато се отдели сок и той стане плътен и гъст - около 10 мин. Добавете лимоновия сок и дръпнете от котлона. Пресипете в студен съд и оставете да изстине.
Пригответе бисквитената основа
Натрошете бисквитите или ги смелете в блендер. Смесете ги с разтопеното масло и разбъркайте много добре, докато получите смес, подобна на мокър пясък. В зависимост от вида бисквити, които използвате, може да ви трябва малко повече или малко по-малко масло. Добавяйте го постепенно, като разбърквате, докато получите желаната консистенция. Трябва сместа да се слепва, като я стиснете, но да не е твърде мазна на пипане. Пресипете ги във формата, застлана с хартия за печене и притиснете на равномерен слой към дъното, като си помагате с чаша с плоско дъно или друг подходящ инструмент. Сложете във фризера, докато подготвяте шоколадовия крем.
Пригответе шоколадовия слой
В купа разбъркайте шоколадовото крем сирене, добавете студената сметана и захарта и разбийте с миксер, докато получите пухкав еднороден крем. Пресипете го върху изстудената бисквитена основа и изравнете дебелината му колкото можете по-добре. Приберете съда отново във фризера, докато приготвите боровинковия крем.
Пригответе боровинковия слой
В купа разбъркайте крем сиренето, добавете сметаната, захарта и няколко с.л. от боровинковото сладко, докато постигнете желания цвят. Имайте предвид, че колкото повече сложите, кремът ще стане по-мек, не прекалявайте. Разбийте с миксер, докато се получи пухкав еднороден крем. Пресипете върху изстудения шоколадов слой, заравнете и направете декоративно набраздяване с шпатула или лъжица, ако желаете. Декорирайте с отделените боровинки и приберете в хладилника.
За да можете да нарежете на красиви правоъгълни парчета, преди да сервирате замразете чийзкейка за 1-2 часа във фризера. Декорирайте със стръкчета свежа мащерка и лавандулов цвят, ако желаете. Поднесете с останалото боровинково сладко.
Коментари
Публикуване на коментар