Bicolored no bake blueberry chocolate cheesecake ❤️ Двуцветен чийзкейк без печене с боровинки и шоколад

bicolored blueberry chocolate no bake cheesecake cut


Дали има някой, който не харесва чийзкейк? Сравнително лесен за направа, с него може да се справи почти всеки. Не е тежък и е чудесен за завършек на всяко меню, за което ви трябва десерт. А този тук двуцветен чийзкейк с боровинки и шоколад е невероятен на вкус и изглежда наистина много добре!

Вариантите за чийзкейк са много, и винаги можете да имате различен сладкиш, стига да спазите няколко основни правила. 

За чийзкейк без печене има два подхода - или го замразявате за около час преди сервиране, или използвате желатин в сместа, за да стане по-стабилна. Тук давам по-лесния начин - без желатин, с охлаждане във фризера. 

Можете да използвате различен вид бисквити, но спрямо тях количеството на маслото, което ви трябва, ще бъде различно. Ако използвате маслени бисквити - ще ви трябва по-малко масло, ако са обикновени - повече. Трябва да получите смес, подобна на мокър пясък, която се слепва между пръстите ви, но не е твърде мазна. Натрошете бисквитите на фини трохи, за да се получи основата по-стабилна. 


two pieces of blueberry cheesecake on plates

За двете смеси използваме почти еднакви продукти - крем сирене Philadelphia, което се е доказало във времето с чудесни резултати, и пълномаслена млечна сметана, която трябва да разбием на пухкав крем за да получим въздушност на пълнежа. 

Шоколадовата смес се получава от  Philadelphia Milka, но ако нямате - можете да използвате Philadelphia Original и да добавите охладен разтопен шоколад. 

Лилавата смес се получава от добавянето на бързо сладко от боровинки - отнема десетина минути, но ако имате готово - използайте него. 

За да приготвите този чийзкейк ще ви трябват няколко различни по размер купи, миксер, за да разбиете сметаната и шпатула. 

bicolored blueberry chocolate no bake cheesecake cut on white paper

Двуцветен чийзкейк без печене с боровинки и шоколад 

За форма с размери 20 х 20 см

Време за приготвяне около 30 мин 

Време за стягане в хладилник/фризер около 1 ч плюс мин. 12 ч 


За сладкото от боровинки

300 г боровинки, запазете една шепа сурови за декорация

1 ч.л. лавандулови цветчета, по желание

3 - 4 с.л. желираща захар 

1 с.л. лимонов сок 


За основата 

200 г шоколадови бисквити (или обикновени, смесени с 1-2 с.л. какао)

80 г масло, разтопено 


За шоколадовия слой

1 кутия Philadelphia Milka, на стайна темп

200 мл пълномаслена сметана, студена

3-4 с.л. захар, в зависимост от вкуса ви


За боровинковия слой

1 кутия Philadelphia Original XXL, на стайна темп

200 мл пълномаслена сметана, судена 

3-4 с.л. захар, в зависимост от вкуса ви

2-3 с. л. от боровинковото сладко, студено


За декорация 

отделените боровинки

стръкчета мащерка 

пресен лавандулов цвят, по желание 


making of blueberry chocolate cheesecake


Започнете със сладкото от боровинки Почистете плодовете, измийте ги, отделете една част за декорацията и останалите сложете в тиган с дебело дъно. Добавете лавандуловите цветчета и желиращата захар, гответе, докато се отдели сок и той стане плътен и гъст - около 10 мин. Добавете лимоновия сок и дръпнете от котлона. Пресипете в студен съд и оставете да изстине.


Пригответе бисквитената основа 

Натрошете бисквитите или ги смелете в блендер. Смесете ги с разтопеното масло и разбъркайте много добре, докато получите смес, подобна на мокър пясък. В зависимост от вида бисквити, които използвате, може да ви трябва малко повече или малко по-малко масло. Добавяйте го постепенно, като разбърквате, докато получите желаната консистенция. Трябва сместа да се слепва, като я стиснете, но да не е твърде мазна на пипане. Пресипете ги във формата, застлана с хартия за печене и притиснете на равномерен слой към дъното, като си помагате с чаша с плоско дъно или друг подходящ инструмент. Сложете във фризера, докато подготвяте шоколадовия крем.


Пригответе шоколадовия слой

В купа разбъркайте шоколадовото крем сирене, добавете студената сметана и захарта и разбийте с миксер, докато получите пухкав еднороден крем. Пресипете го върху изстудената бисквитена основа и изравнете дебелината му колкото можете по-добре. Приберете съда отново във фризера, докато приготвите боровинковия крем.


Пригответе боровинковия слой

В купа разбъркайте крем сиренето, добавете сметаната, захарта и няколко с.л. от боровинковото сладко, докато постигнете желания цвят. Имайте предвид, че колкото повече сложите, кремът ще стане по-мек, не прекалявайте. Разбийте с миксер, докато се получи пухкав еднороден крем. Пресипете върху изстудения шоколадов слой, заравнете и направете декоративно набраздяване с шпатула или лъжица, ако желаете. Декорирайте с отделените боровинки и приберете в хладилника. 


За да можете да нарежете на красиви правоъгълни парчета, преди да сервирате замразете чийзкейка за 1-2 часа във фризера. Декорирайте със стръкчета свежа мащерка и лавандулов цвят, ако желаете. Поднесете с останалото боровинково сладко. 


piece of bicolored chocolate blueberry cheesecake on white plate


Коментари

Популярни публикации