Figs and hazelnuts chocolate cake ❤️ Кейк със смокини, лешници и шоколад

 

two slices of fig and hazelnut cake две парчета кейк смокини лешници в чинии

Когато в сезона на смокините имаш наистина много смокини, поради двете дървета в градината, трябва да измислиш начини, по които да използваш колкото можеш от тях. Този път това е кейк със смокини, лешници и шоколад - ароматен и чудесен сладкиш, който е отлично допълнение към следобедното кафе или пък десерт за завършек на всяко меню в края на лятото.

slice of fig and hazelnut cake парче кейк смокини лешници

Рецептата за този кейк със смокини, лешници и шоколад е лесна за приготвяне, само си предвидете време за изстиване на кейка, защото докато е топъл е доста крехък и ще ви бъде трудно да го нарежете. 

fig and hazelnut cake кейк смокини лешници

Какви продукти ви трябват, за да приготвите този Кейк със смокини, лешници и шоколад? 


Смокини. Те са доста видове, но като цяло изберете по-твърди плодове, за да не станат на каша докато кейкът се пече. 

Смлени лешници.  Можете да ги замените със смлени бадеми, но което и да изберете, моят съвет е сами да смелите ядките. Така ще бъдат хем пресни и ароматни, хем ще имате контрол върху съдържанието.   Това, което се продава като "ядково брашно", е много различно у различните производители. Често пъти за "брашно" се използват ядки, които са вторичен продукт от производството на ядково масло. Тоест ядки, от които е извлечена мазнината. Обърнете внимание на етикета - съдържанието на мазнини варира много - аз имах купени два различни пакета, единият с около 8% мазнини, другият с около 55%. 

Пшенично брашно. Използвайте брашно за торти, с ниско съдържание на глутен, така печивото ви ще стане нежно. Ако имате брашно с набухвател, намалете бакпулвера в рецептата наполовина.

Масло.  Използвайте качествено масло, най-добре френско, за да няма десертът ви аромат на застояла мазнина. Нарежете на кубчета и оставете за половин час на плота за да достигне стайна температура. 

Зехтин. Използвайте зехтин с мек вкус и аромат, но не се притеснявайте, че ще остави следа в кейка. Можете да замените с друго олио от семена, например от гроздови семки или от авокадо.

Захар. Можете да използвате бяла или кафява захар. Ако обичате по-сладки десетри, увеличете количеството с няколко лъжици. 

Яйца. Най-добре е да използвате яйца от свободноотглеждани кокошки. 

Шоколад. Изберете шоколад, чийто вкус харесвате - каквото сложите в сместа, това ще получите накрая. 

Подправки: Можете да сложите ванилия, или други аромати по свой избор. 

Ще ви трябват още миксер и форма, в която ще изпечете кейка. Аз използвах продълговата форма за кейк с размери около 12 х 20 см, но можете да изпечете кейка в кръгла 20 см форма и да сервирате като торта. 




Идеи за декорация 

Ако искате още по-богат десерт, можете вместо да слагате смокини отгоре, да направите глазура от кремсирене, разбито с малко захар и сметана и да полеете кейка с нея.  Върху глазурата можете да подредите нарязани пресни смокини и да поръсите с нарязани лешници - така този Кейк със смокини, лешници и шоколад ще стане абсолютно празничен. 

two slices of fig and hazelnut cake две парчета кейк смокини лешници в чинии

Кейк със смокини, лешници и шоколад 

(всички продукти е добре да бъдат със стайна температура преди да започнете рецептата) 

15-18 смокини, в зависимост от размера 

200 г (1 ч) пшенично брашно плюс 1 с.л. за смокините

60 г смлени лешници (можете да замените с пълномаслено бадемово брашно)

10 г (2 ч.л.) бакпулвер 

щипка сол 

3 с.л. какао

140 г мляко

100 г масло, меко 

30 г зехтин 

180 г захар

3 големи яйца 

1 ч.л. ванилов екстракт или ½ ч.л. изсушени и смлени шушулки ванилия

80 г черен шоколад, нарязан на дребно 

шепа нарязани на едро лешници 

slice of fig and hazelnut cake парче кейк смокини лешници

❖ Ако фурната ви загрява бавно, пуснете я да загрява преди да започнете сладкиша - трябва да достигне температура от 180℃. 

❖ Подгответе продълговата форма за печене с обем около 1,2 л (12х 20 см) или малка кръгла форма с диаметър 20 см, като я намажете с масло и застелете с хартия за печене, или поне сложете хартия на дъното. 

❖ Нарежете повечето смокини на средно големи кубчета. Останалите запазете за украса на кейка преди изпичане. 

❖ Смесете какаото с млякото и разбъркайте добре до еднородна смес. 

❖ Смесете в купичка брашното, смлените лешници, бакпулвера и солта, разбъркайте добре. 

❖ В голяма купа сложете маслото, зетина и захарта. Разбъркайте, докато захарта се намокри и разбийте с миксер, докато всичко се смеси добре. Прибавете яйцата едно по едно, като продължавате да разбивате след всяко. Целта ви е да получите сравнително светла пухкава смес. 

❖ Прибавете сухата смес и млякото с какао на няколко пъти, като ги редувате - започнете със сухата смес, после мокра смес и завършете със суха смес. 

❖ Прибавете нарязания шоколад, объркайте. 

❖ Прибавете към нарязаните смокини 1 с.л. брашно, объркайте. Пресипете плодоветев сместа и объркайте. 

❖ Пресипете сместа в подготвената форма и заравнете. Нарежете още смокини и ги подредете върху кейка, поръсете между тях с нарязаните лешници. Ако желаете, можете да поръсите кейка с 1-2 с.л. захар за допълнителна сладост. 

❖ Изпечете в средата на фурната за около 45-50 мин, като 7-8 мин преди края на определеното време проверете за готовност, като продупчите кейка с дървено шишче - то трябва да излезе чисто или леко влажно, но не и с мокро тесто. 

❖ Извадете кейка от фурната, изчакайте 5 мин и го извадете от формата върху решетка, докато изстине. Изчакайте да се охлади напълно, преди да нарежете. 

Този кейк е с плътна и влажна текстура от плодовете и ядките -  в това е неговото очарование. 
Най-вкусен е ден след изпичането. Можете да го съхраните в затворена кутия до 2 дни. 

slice of fig and hazelnut cake парче кейк смокини лешници

Ако искате да научавате първи какво ново предстои, последвайте ме в Instagram, където новините пристигат първи, заедно с още много допълнителни истории. Ето тук: https://www.instagram.com/salted.lemons.studio/. 

Можете също да следите страницата ми във Facebook, ето тук: https://www.facebook.com/LemonStudioFoodPhotography

Ако решите да приготвите рецептата и да публикувате снимките, не забравяйте да ме тагнете, за да мога да ги споделя и аз на свой ред. 



Коментари

Популярни публикации