Saffron lentils with spicy roasted vegetables 💛 Шафранова леща с пикантни печени зеленчуци
В късите и хладни есенни дни ще ни трябват все повече сгряващи рецепти за бързи ястия през работната седмица. За да разнообразите менюто си днес ви предлагам тази невероятно уханна слънчевожълта шафранова леща с печени пикантни зеленчуци, която се прави изумително лесно.
За да я приготвите ви трява общо около час, но ако решите да използвате сушен жълт грах, трябва да го накиснете предварително във вода за няколко часа, за да можете да го сготвите сравнително бързо.
4 порции
За печените зеленчуци
½ глава карфиол, нарязана на розички
1 патладжан, нарязан на кръгове
2 с.л. зехтин или повече
чесън на прах, червен пипер - лют и сладък, черен пипер
За лещата
2 с.л. зехтин
1 стрък праз, ситно нарязан
1 глава лук, ситно нарязана
1 щипка шафран
2 скилидки чесън
1и ½ чаша червена леща
½ чаша жълт грах (опция - или заменете със същото количество леща), накиснат за няколко часа
две шепи чери доматчета, разполовени
люто чили на люспи, черен пипер, сладък червен пипер, сол, сушен див лук
За млечния сос
½ чаша кисело мляко
½ чаша крем сирене или заквасена сметана
Сложете нарязаните зеленчуци в огнеупорен съд, поръсете със зехтина и подправките и объркайте, за да се покрият равномерно. Изпечете в загрята до 200℃ фурна за около 15 - 20 мин, докато се зачервят. Можете да го направите и на тиган, или на скара, ако предпочитате - така ще имате още по-богат опушен вкус.
Загрейте зехтина в дълбок тиган с дебело дъно, сотирайте нарязания лук и праз заедно с шафрана, докато се оцветят.
Добавете чесъна, след него лещата и залейте с 4 чаши гореща вода или бульон. Гответе на умерен огън, докато лещата омекне (ако ползвате само червена леща, тя се сварява много бързо. Ако сте сложили и жълт грах, ще отнеме малко повече време - проверявайте за готовност) Ако е нужно добавете още малко течност.
Към края на готвенето добавете доматите и подправките (без дивия лук) и гответе още 6-8 мин, колкото доматите да полуомекнат.
Свалете от огъня и оставете леко да се охлади. Прибавете към лещата изпечените патладжани и карфиол и поръсете с перца див лук. Поднесете с млечния сос - за него просто разбъркайте заедно киселото мляко и крем сиренето и подправете с малко перца див лук и червен и черен пипер, ако желаете.
Коментари
Публикуване на коментар