Lemon poppy seeds raspberry cake * Торта с лимонов крем, мак и малини
За втора поредна пролет моят любим бранд Dr Oetker се включва в кампанията на хората от Истински мед "Осинови кошер". Както миналата година ви разказах, тяхната мисия е да подпомогнат запазването и умножаването на медоносните пчели, и да насърчат развитето на пчеларството.
Вероятно сте чували, че в резултат на неконтролираната употреба на пестициди и хербициди в промишленото земеделие са застрашени от изчезване многобройни видове насекоми, сред които и жизнено важните за човека "полинатори" - насекомите, опрашващи растенията. С изчезването на полинаторите под заплаха попада огромна част от плодородието на селскостопанските култури, тъй като те играят основна роля за опрашването и плододаването на повече от 80% от тях.
Начините, по които можете да помогнете? Ако не разполагате с градина, в която да поставите кошери, можете да се абонирате в системата на Истински мед, и срещу парите си да получите ароматни бурканчета с натурален, суров мед, като в същото време подкрепите тяхната мисия.
А нашата работа като създатели на кулинарно съдържание е да ви покажем различни идеи, с които да увеличите употребата на мед в храненето си. Ето тук можете да видите рецептата от миналогодишната кампания: Торта Биненщих (Пчелно ужилване). А ето тук, в страницата на Dr Oetker можете да намерите всички създадени до момента рецепти за десерти с мед и да се въдхновите още повече: "С кауза десертът е специален"
Тази година съм избрала за вас рецепта за торта с лимони и мед, украсена с малини и допълнена с макови семена, истински празник на сетивата. Приготвя се лесно, само с разбъркване в една купа.
Можете да я направите сутринта и да сервирате за десерт на вечеря, или планирайте една нощ престой в хладилника за още по-добър вкус.
Какво ви трябва за да приготвите тази торта с лимоново-меден крем, мак и малини?
За какво е важно да внимавате, за да направите успешно тази торта?
За да станат успешни блатовете ви, темперирайте предварително всички продукти за тях - нека са със стайна температура, около 21-23℃.
Торта с лимоново-меден крем, макови семена и малини
За форма с диаметър 18 см
За блатовете
100 г олио
180 г пълномаслено кисело мляко
3 средни яйца
130 г захар
1 пак. бурбонска ванилова захар Dr Oetker
170 г брашно
5 г бакпулвер
5 г сода бикарбонат
щипка сол
настърганата кора от 2 лимона
30 г макови семена
За лимоновия крем
2 яйца + 2 жълтъка
100 г лимонов сок
Настъргана кора от 1 лимон (опция)
120 г мед
80 г масло, на кубчета
За крема за пълнеж и измазване
1 опаковка специален пудинг за бисквитена торта ванилия Dr Oetker
500 мл мляко
50 г захар
150 г масло, на стайна темп
2 с.л. захар
300 г крем сирене, на стайна темп
1 с.л. макови семена (опция)
За декорация
200 г малини
1 лимон, нарязан на тънки резени
Течен мед, за поръсване при сервиране
Пригответе блатовете:
Смесете олиото, киселото мляко, яйцата и захарта в купа, разбъркайте с телена бъркалка, докато всичко се смеси. Смесете брашното, бакпулвера, содата, солта, лимоновата кора и маковите семена, разбъркайте и добавете към течните съставки. Объркайте с шпатула, докато всичко се смеси.
Разделете сместа в 3 броя 18 см форми, намазани с масло и дъната постлани с хартия за печене.
Печете на 170С за 15 мин. Можете да използвате и 1 дълбока форма, но тогава времето за печене ще бъде минимум 45 мин, а може и повече според характера на вашата печка - проверявайте за готовност с дървено шишче - то трябва да излезе чисто.
Извадете блатовете от формите, отстранете хартията и поставете върху решетка, за да изстинат.
Ако сте използвали една форма за печене, изстудете блата за няколко часа в хладилник, преди да го нарежете.
Пригответе лимоновия крем:
В касерола смесете яйцата, жълтъците, лимоновия сок и кора (ако слагате) и меда. Разбъркайте до хомогенност. Добавете нарязаното масло и сложете съда на котлона. Разбърквайте, докато маслото се разтопи.
Гответе, като разбърквате със силиконова шпатула, докато кремът се сгъсти, около 6-8 мин. Дръпнете от котлона и пресипете в студен съд. Имайте предвид, че лимоновият крем ще продължи да де сгъстява докато изстива. Охладете напълно, преди да сглобявате тортата.
Пригответе крема за пълнежа и измазване:
Пригответе пудинга по указанията на опаковката, но с половината мляко и захар. Оставете да се охлади. Преди да го смесите с останалите компоненти го разбъркайте добре, за да го омекотите.
Разбийте с миксер мекото масло и захарта за 3-4 мин, докато стане пухкаво. Започнете да добавяте по малко от разбърканото крем сирене и от пудинга, като ги редувате и не спирате миксера. Когато свършите продуктите, трябва да получите пълна купа с лек, пухкав крем.
Разделете сместа на три части. Едната част поставете в пош, с нея ще направите бордове между блатовете. Добавете маковите семена в другата част, ако ще слагате, и разбъркайте за да се разпределят равномерно - това е кремът за измазване на тортата.
Сглобете тортата:
Поставете първия блат върху поставка за торта, нанесете слой млечен крем и направете борд от крема в поша. Напълнете средата с лимонов крем и подредете отгоре шепа малини.
Поставете втория блат и повторете същото. Завършете с третия блат. Ако ви е останал крем в поша, изтискайте го върху тортата и измажете отгоре и отстрани на тънък слой, за да фиксирате трохите.
Приберете тортата в хладилник за 20 мин. След това я измажете внимателно с крема с маковите семена - отгоре и отстрани. Приберете в хладилник за поне 6 часа.
Декорирайте преди поднасяне с лимоновите резени и още малини. Тъй като тортата не е много сладка, при поднасяне можете да полеете с още течен мед за допълнителна сладост и аромат.
Коментари
Публикуване на коментар