Lemon poppy seeds raspberry cake * Торта с лимонов крем, мак и малини

 


За втора поредна пролет моят любим бранд Dr Oetker се включва в кампанията на хората от Истински мед "Осинови кошер". Както миналата година ви разказах, тяхната мисия е да подпомогнат запазването и умножаването на медоносните пчели, и да насърчат развитето на пчеларството. 

Вероятно сте чували, че в резултат на неконтролираната употреба на пестициди и хербициди в промишленото земеделие са застрашени от изчезване многобройни видове насекоми, сред които и жизнено важните за човека "полинатори" - насекомите, опрашващи растенията. С изчезването на полинаторите под заплаха попада огромна част от плодородието на селскостопанските култури, тъй като те играят основна роля за опрашването и плододаването на повече от 80% от тях. 

Начините, по които можете да помогнете? Ако не разполагате с градина, в която да поставите кошери, можете да се абонирате в системата на Истински мед, и срещу парите си да получите ароматни бурканчета с натурален, суров мед, като в същото време подкрепите тяхната мисия. 

А нашата работа като създатели на кулинарно съдържание е да ви покажем различни идеи, с които да увеличите употребата на мед в храненето си. Ето тук можете да видите рецептата от миналогодишната кампания: Торта Биненщих (Пчелно ужилване). А ето тук, в страницата на Dr Oetker можете да намерите всички създадени до момента рецепти за десерти с мед и да се въдхновите още повече: "С кауза десертът е специален"



Тази година съм избрала за вас рецепта за торта с лимони и мед, украсена с малини и допълнена с макови семена, истински празник на сетивата. Приготвя се лесно, само с разбъркване в една купа. 

Можете да я направите сутринта и да сервирате за десерт на вечеря, или планирайте една нощ престой в хладилника за още по-добър вкус. 

Какво ви трябва за да приготвите тази торта с лимоново-меден крем, мак и малини?

Брашно - използвайте обикновено пшенично брашно, с малък процент протеини. 
Захар - нека е ситен фин кристал.
Масло - то е основен носител на вкус, така че нека е с добро качество. 
Олио - предпочитам да използвам олио с неутрален аромат, например от гроздови семки.
Яйца - по възможност избирайте яйца от свободно отглеждани кокошки. 
Гъсто кисело мляко с висока масленост, поне 4,5%.
Лимонова кора и сок - изберете нетретирани лимони, или ги измийте много добре с препарат за чинии, четка и топла вода. 
Малини - хубаво е да са свежи, особено за украсата.
Мляко за крема - предпочитам пълномаслено мляко.
Крем сирене - подберете нещо с натурален състав. 

За какво е важно да внимавате, за да направите успешно тази торта? 

За да станат успешни блатовете ви, темперирайте предварително всички продукти за тях - нека са със стайна температура, около 21-23℃. 

Тортата се приготвя изключително лесно - сместа за блатовете се прави просто с разбъркване, и ако имате на разположение три еднакви форми за печене, можете да изпечете три отделни тънки блата наведнъж и няма нужда да ги охлаждате. В противен случай изпечете един блат в по-дълбока форма, охладете го добре и разрежете на три тънки блата. 

Преди да направите блатовете, или докато се охлаждат, пригответе лимоново - медения крем, той трябва да се охлади добре, за са стегне достатъчно. 

Последен пригответе пудинга - по описанието на опаковката, но с половината мляко и захар. Оставете го да изстине до стайна темп. 

Накрая, когато сте готови да сглобявате тортата, пригответе крема за пълнежа и за измазването - разбийте изстиналия пудинг с мекото масло и крем сиренето и сглобете блатовете. 

Оставете тортата да стегне в хладилник за поне 4-6 часа, преди да я режете. 



Торта с лимоново-меден крем, макови семена и малини

За форма с диаметър 18 см


За блатовете

100 г олио 

180 г пълномаслено кисело мляко

3 средни яйца

130 г захар

1 пак. бурбонска ванилова захар Dr Oetker 

170 г брашно 

5 г бакпулвер 

5 г сода бикарбонат 

щипка сол 

настърганата кора от 2 лимона 

30 г макови семена 


За лимоновия крем 

2 яйца + 2 жълтъка

100 г лимонов сок

Настъргана кора от 1 лимон (опция)

120 г мед 

80 г масло, на кубчета


За крема за пълнеж и измазване 

1 опаковка специален пудинг за бисквитена торта ванилия Dr Oetker 

500 мл мляко 

50 г захар 

150 г масло, на стайна темп

2 с.л. захар

300 г крем сирене, на стайна темп

1 с.л. макови семена (опция)


За декорация 

200 г малини 

1 лимон, нарязан на тънки резени 

Течен мед, за поръсване при сервиране




Пригответе блатовете: 

Смесете олиото, киселото мляко, яйцата и захарта в купа, разбъркайте с телена бъркалка, докато всичко се смеси. Смесете брашното, бакпулвера, содата, солта, лимоновата кора и маковите семена, разбъркайте и добавете към течните съставки. Объркайте с шпатула, докато всичко се смеси. 


Разделете сместа в 3 броя 18 см форми, намазани с масло и дъната постлани с хартия за печене. 

Печете на 170С за 15 мин. Можете да използвате и 1 дълбока форма, но тогава времето за печене ще бъде минимум 45 мин, а може и повече според характера на вашата печка - проверявайте за готовност с дървено шишче - то трябва да излезе чисто. 


Извадете блатовете от формите, отстранете хартията и поставете върху решетка, за да изстинат. 

Ако сте използвали една форма за печене, изстудете блата за няколко часа в хладилник, преди да го нарежете. 


Пригответе лимоновия крем: 

В касерола смесете яйцата, жълтъците, лимоновия сок и кора (ако слагате) и меда. Разбъркайте до хомогенност. Добавете нарязаното масло и сложете съда на котлона. Разбърквайте, докато маслото се разтопи. 


Гответе, като разбърквате със силиконова шпатула, докато кремът се сгъсти, около 6-8 мин. Дръпнете от котлона и пресипете в студен съд. Имайте предвид, че лимоновият крем ще продължи да де сгъстява докато изстива. Охладете напълно, преди да сглобявате тортата. 


Пригответе крема за пълнежа и измазване: 

Пригответе пудинга по указанията на опаковката, но с половината мляко и захар. Оставете да се охлади. Преди да го смесите с останалите компоненти го разбъркайте добре, за да го омекотите. 


Разбийте с миксер мекото масло и захарта за 3-4 мин, докато стане пухкаво. Започнете да добавяте по малко от разбърканото крем сирене и от  пудинга, като ги редувате и не спирате миксера. Когато свършите продуктите, трябва да получите пълна купа с лек, пухкав крем. 


Разделете сместа на три части. Едната част поставете в пош, с нея ще направите бордове между блатовете. Добавете маковите семена в другата част, ако ще слагате, и разбъркайте за да се разпределят равномерно - това е кремът за измазване на тортата. 



Сглобете тортата: 

Поставете първия блат върху поставка за торта, нанесете слой млечен крем и направете борд от крема в поша. Напълнете средата с лимонов крем и подредете отгоре шепа малини. 


Поставете втория блат и повторете същото. Завършете с третия блат. Ако ви е останал крем в поша, изтискайте го върху тортата и измажете отгоре и отстрани на тънък слой, за да фиксирате трохите. 


Приберете тортата в хладилник за 20 мин. След това я измажете внимателно с крема с маковите семена - отгоре и отстрани. Приберете в хладилник за поне 6 часа.


Декорирайте преди поднасяне с лимоновите резени и още малини. Тъй като тортата не е много сладка, при поднасяне можете да полеете с още течен мед за допълнителна сладост и аромат. 





Коментари

Популярни публикации