Bienenstich cake 🐝 Торта Биненщих


Вярвам, че всеки от вас, които четете тук, е загрижен за добруването не само на близките си, а и за това на планетата. И като всеки загрижен човек, се пита какво би могъл да направи, за да помогне за запазване на здравето ѝ. Наред с климатичните проблеми, огромния проблем със замърсяването, трупането на гигантски количества боклук из световния океан, наскоро откритите микрочастици пластмаса дори на полюса, недостигът на питейна вода, една от основните грижи на човечеството би трябвало да бъде опазването на видовото разнообразие на флората и фауната, и най-вече на насекомите, които опрашват растенията. 

Пчелите, не само медоносните, но и всички други видове, наред с някои мушици, бръмбари и други насекоми, наречени "полинатори", са застрашени от изчезване поради индустриалното земеделие и прекомерната и безконтролна употреба на пестициди. С изчезването на полинаторите под заплаха попада огромна част от плодородието на селскостопанските култури, тъй като те играят основна роля за опрашването и плододаването на повече от 80% от тях. 

Един от лесните начини да се помогне за оцеляването на пчелите, е като се развива и насърчава пчеларството. Колкото повече пчели, толкова повече храна и за хората. В много страни опазването на пчелите е издигнато до национална политика, като дори се насърчава градското пчеларство. Да, не всеки има градина, или би искал да има кошер на балкона, но има и по-лесен начин да помогнем лично. Например можете да се свържете с хората от Истински мед и да осиновите един от техните кошери, а в замяна  ще получавате чудесен, истински мед от тях. 

Точно това са направили от Dr. Oetker България - по повод 20 май, денят на пчелите, те са осиновили четири кошера от Истински мед. Така с тяхната помощ повече от 240 000 пчели ще спомогнат за опрашването на над 300 милиона растения! За промотиране на каузата си, те ме поканиха редом с други кулинарни ентусиасти да приготвим различни десерти, в които присъства мед. 

Избрах да приготвя торта Биненщих, в състава на която медът присъства традиционно и освен тона има красива история, свързана с пчелите.  

Тортата Биненщих - Bienenstich (Bee sting) - или да я наречем Пчелно ужилване, е може би един от най-харесваните класически немски десерти. Произходът на тортата е обвеян в легенди, които  разказват, че през XV век германски пекари спасили града си от превземане, като хвърлили пчелни кошери срещу нападателите. След това, за да отпразнуват победата те изпекли торта, подобна на тази и я нарекли Пчелно ужилване. 

Тортата се състои от два блата, слепени с богат крем. Различава се от останалите торти по тестото, в което за набухвател се използва мая, и което наподобява бриош или дори козунак. Повърхността на тестото е декорирана с нарязани бадеми, потопени в лъскав сос от масло и мед, който при изпичането се карамелизира и се превръща в най-изкусителната част от този сладкиш. 

Какви съставки ви трябват за тази торта?

За блата ви трябва брашно, масло, мляко, яйца, мая и малко захар и мед. 

За карамеления бадемов топинг са нужни масло, захар, мед, сметана и нарязани бадеми.

За крема са необходими жълтъци, мляко, захар, нишесте или пудинг, ванилия, желатин и сметана.

Започнете, като се уверите, че разполагате с всички необходими съставки и инструменти. Ще ви трябва миксер за крема, а за тестото - ако разполагате с кухненски робот - използвайте го. 

Как да направите торта Биненщих? 

Първо пригответе сладкарския крем, защото той трябва да изстине и стегне, преди да го смесите със сметаната - можете да го приготвите до два дни предварително и да запазите на студено. 

Следващата стъпка е да приготвите тестото 

Тестото за бриош не е особено трудно, и ако имате миксер, който да свърши работата вместо вас, ще стане и доста бързо. 

Докато тестото втасва за втори път, пригответе бадемовия топинг. 

Когато тестото е готово за печене, разпределете отгоре бадемовата смес - най-лесно става с две лъжички. 

Изпечете блата

Когато е охладен, го разрежете го на два блата по хоризонтала с дълъг назъбен нож. Тъй като карамеленият топинг ще се втвърди още след изстиване, добра идея е да нарежете предварително горния блат на триъгълници. 

Когато сте готови да сглобите тортата, довършете крема. 

Сглобете тортата не повече от час - два преди сервиране. Тази торта е най-вкусна в деня на изпичане на блатовете, но можете да ги съхраните за един ден в плътно затваряща се кутия с капак. 


Торта Биненщих 

За торта с диаметър 24 см (или 20 см плюс две питки)

За тестото

60 мл топло мляко 
7 г суха мая 
25 г захар 
1 с.л. мед 
280 г  брашно за хляб 
¼ ч.л. сол
2 големи яйца 
60 г меко масло 

За топинга
40 г масло 
40 г мед 
25 г захар 
1 с.л. пълномаслена сметана
80 г нарязани бадеми 

За пълнежа
70 г захар 
1 опаковка пудинг ванилия за бисквитена торта 
600 мл мляко 
1 ч.л. ванилов екстракт 
1 опаковка желатин
200 г пълномаслена сметана


Първо пригответе сладкарския крем, защото той трябва да изстине и стегне, преди да го смесите със сметаната. 
Сложете млякото в касерола и го загрейте. Дръпнете от огъня. В купа разбъркайте захарта, пудинга и смесете с част от топлото мляко, разбъркайте. Добавете останалото мляко, пресипете сместа обратно в касеролата и гответе на умерен огън, докато сместа се сгъсти. Дръпнете от огъня и оставете леко да изстине. През това време залейте желатина с 2-3 с.л. вода, докато набъбне. Прибавете го към топлия крем и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Прибавете и ванилията, пресипете в студена купа и покрийте плътно с прозрачно фолио. Охладете. 

Следващата стъпка е да приготвите тестото. Тестото за бриош не е особено трудно, и ако имате миксер, който да свърши работата вместо вас, ще стане и доста бързо. 

Разтворете маята в топлото мляко, прибавете захарта и лъжица от брашното, разбъркайте и оставете да се активира за десетина минути. Сипете брашното в купата на миксера, добавете солта, яйцата, сместа с активираната мая и пуснете миксера. Месете, докато тестото се събере на топка. Започнете да прибавяте мекото масло парченце по парченце, докато тестото поеме цялото количество. Оформете тестото на топка и оставете в намаслена купа, покрита с фолио да втаса, докато удвои обема си - около час, или повече в зависимост от температурата в помещението.  На този етап можете да приберете тестото в хладилника за няколко часа (до 12) - втасването на студено само ще подобри вкуса на десерта. 

Когато тестото е готово, оформете на топка и поставете на дъното на намазана с масло 24 см форма (или отделете тесто колкото за две питки - около ¼ от цялото количество и използвайте 20 см форма). Оставете да втаса втори път за около 30-40 мин. 


През това време пригответе бадемовия топинг. 

Сложете в касерола маслото, меда, захарта и сметаната и загрейте, докато кипне. Дръпнете от котлона и прибавете бадемите, разбъркайте. Дръжте на топло, защото ако изстине, сместа ще се втвърди - добре е да я използвате скоро след пригогтвяне. 

Когато тестото е готово за печене, разпределете отгоре бадемовата смес - най-лесно става с две лъжички. 

Печете в загрята до 175℃ фурна за около 25-35 мин, докато повърхността на сладкиша стане златисто кафява и лъскава. Изадете от фурната, оставете да изстине за 10 мин във формата и извадете да се охлади напълно върху решетка. 

Когато блатът е изстинал напълно, разрежете го на два блата по хоризонтала с дълъг назъбен нож. Тъй като карамеленият топинг ще се втвърди при изстиване, добра идея е да нарежете предварително горния блат на триъгълници. 

Когато сте готови да сглобите тортата, довършете крема. 

Разбийте с миксер стегналия сладкарски крем. Разбийте в друга купа студената сметана. Смесете част от нея със сладкарския крем, за да го омекотите. Добавете останалата сметана, объркайте и доразбийте с миксера, за да се смеси добре. 

Поставете в чиния за сервиране долния блат, стегнете го с ринг за сглобяване на торти. Разпределете отгоре крема (може да не слагате цялото количество, защото е доста - остатъка сипете в чаша и му се насладете отделно).  Загладете повърхността и подредете отгоре нарязаните триъгълни парчета от горния блат. Оставете за малко на студено и сте готови да сервирате. 


Може да харесате още:  

Коментари

Популярни публикации