петък, 16 април 2010 г.

Green Baniza (Spanakopita) Θ Зелена баница



For English version scroll down.

Обичате ли баница? А обичате ли зелена баница? Аз май доста обичам. И сред всичките варианти, които познавам - вити, превити, наложени, кюстендилски и самоковски зелници, всичките коя от коя по-вкусни и засукани, все си търся нещо ново и по-различно. Ама понякога те май сами ме намират.
И така, както си браузвах из Flickr, без изобщо да имам в главата идея за баница (този път, честно!), ето я нея, съвсем неочаквано ми се изпречи пред очите! Ама, викам си, това си е засада направо, как може да предположи човек, че сред англоезичните ти контакти ще се намери някой, дето по никое време да ти пусне мухата за баница със зелении? Но, свят широк и шарен, това е положението, емиграцията е навсякъде, и от всички посоки надничат ястия, които винаги сме смятали за свои собствени, родно производство, национална гордост! И вместо да седя и да се чудя, как така да-му-се-невиди, чак в Мелбърн има някой, който да ме изненада с нов вариант, отивам до пазара, от където се прибирам с две огромни връзки лапад и две по-скромни киселец. Речено - сторено, нали се сещате? Признавам, че не изпълних точно рецептата, промених я по свой вкус, но заех начина на подреждане, който наистина е гениално прост!




И така, какво ви трябва, освен зелениите, за да произведете истинска зелена баница:

1 пакет ръчно точени кори, от по-дебелите (не изключвам варианта и да си ги разточите лично, но ако минете на този вариант, предполагам знаете рецептата, така че няма да я пиша :-))
около 200г сирене
4-5 яйца
около 100-150мл зехтин
2/3 кофичка кисело мляко (около 300г)
1 чаша (или малко повече) прясно мляко
различни зелении по избор - спанак, лапад, коприва дори, около половин килограм горе-долу.



Загрейте фурната до 200○С. Почистете дебелите дръжки, измийте, нарежете на ситно и задушете в част от зехтина лапада, спанака, или каквото там използвате. Оттеглете от котлона, и добавете натрошеното сирене. Прибавете 2 или 3 яйца, разбъркайте добре. Разстелете корите една по една, намажете със зехтин, наръсете със спаначената смес, и нагънете на хармоника. Подредете в кръгла, намазана със зехтин тава. Печете в загрятата фурна около 10-12 минути, докато връхчетата на корите се зачервят. През това време разбийте останалите яйца с прясното и киселото мляко. Залейте запечената баница и върнете във фурната за още около 25минути. Ако видите, че върховете на корите се запичат твърде много, покрийте с фолио.
Извадете от фурната, завийте с кърпа баницата, и я оставете да почине няколко минути.
Сервирайте топла, със зелена салата или пък с айран?






What you need:

1pkt of thick filo pastry
500g fresh spinach leaves or other green stuff
200g feta, crumbled
4-5 eggs
300ml fresh milk
300g greek yogurt
100ml of olive oil

Preheat the oven to 200C. Grease a 40cm round baking dish with some olive oil and set aside. Heat some olive oil in a pan and add the chopped spinach and cook over a low heat until wilted. Add the feta and stir. Add 2 or 3 eggs and stir again. Lay a sheet of filo pastry, brush with some olive oil and then scatter a little of the spinach mixture over the filo. Fold the pastry as you fold a paper for a fan and then place it into the prepared baking dish. Repeat the process until the baking dish is well packed with stuffed filo pastry sheets. Bake for 10-12 minutes, until the top of the filo gets golden. Beat the yogurt and milk with eggs together and gently pour the mixture over the pie ensuring that is evenly drenched. Bake for another 25-30 minutes or until golden brown. If tops darken too much, cover with a sheet of foil.
Allow the pie to rest for 5-10 minutes before serving.

21 коментара:

  1. Thanks, Wizzy! It became really photogenic, isn't it?

    ОтговорИзтриване
  2. Свежо-зелена рецепта с интересно оформяне!
    Чудесни фотографии,както винаги!
    Поздравления и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми харесаха снимките - ножът, светлината и плетените на една кука салфетки. поздравления за хубавия блог!

    ОтговорИзтриване
  4. ДидиБ, благодаря за хубавите думи.
    малки неща, благодаря, радвам се, че ги оценяваш!

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам такава баница, но ако правя трябва сама да си я ям, защото вкъщи само й се мръщят :) Иначе методът на сгъване е гениален :)
    Чудесни снимки, отново!

    ОтговорИзтриване
  6. Пожарът наречен "награди между кулинарните блогове" стигна и до мен и ще ми е приятно да ти предам щафетата. Заповядай при мен за повече :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ами, Ирина, блазе ти, ще кажа. Че във къщи пък се надбягваме към тавата :-)

    маки неща, благодаря ти

    ОтговорИзтриване
  8. Направих я, тази баница още на следващия ден, след като я видях. Стана мека и вкусна. Направих я с лапад и в плънката сложих варени, вместо сурови яйца. Успя да оцелее цели два дни и на втория ден беше пак така хубава.

    ОтговорИзтриване
  9. о, много хубаво! а отгоре заля ли я с нещо, или как?

    ОтговорИзтриване
  10. В нас правим пролетен лучник, чиято плънка е от зелен лук, копър, сирене . Омесва се тесто, като за пита, разделя се на две, разточва се и между двете части се слага тази плънка, като зеления лук е предварително леко запържен със сиренето, добавен е и копъра. Отгоре се слага втората разточена част от тестото. Отгоре се надупчва с вилица и маже с кисело мляко, и тази вкуснотия се пече във фурната.
    ;-)))

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусно звучи, направо изкушаващо :-))

    ОтговорИзтриване
  12. Любим ми е, рецептата е от Ловешкия край, а зимата се прави с картофи,лук, чубричка и малко червен пипер, по желание за тези които обичат и орехи;-))))

    ОтговорИзтриване
  13. Maria, thank you very much!

    lisaiscooking, Thank you!

    ОтговорИзтриване
  14. Направих рецептата с киселец и лапад, но добавих от мен два-три стръка зелен лук, стана ммммММММ! Обичаме много зелени баници у дома, но точно с това оформление и заливане не бях правила. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  15. Ирина, радвам се много, че ти е харесала. И аз обичам да слагам зелен лук в подобни рецепти.

    ОтговорИзтриване
  16. Аз, чак сега, отново зачетох коментарите. Баницата я залах, както е по рецептата.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен3 юни 2010 г., 18:31

    Leleee,tvojat blog i prekrasnite ti snimki mai 6te stanat povod da mi doide muzata za prigotvjane i na njakoja i druga neitalianska rezepta.STRA-HOT-NO ! Complimenti ! mcdirock

    ОтговорИзтриване
  18. mcdirock благодаря ти!
    давай, и италианските също!
    (аз много обичам :-Р)

    ОтговорИзтриване