сряда, 8 декември 2010 г.

Poched Pears With Citrus Curd and Caramel ༅ Поширани круши с цитрусов крем и карамел

Един приятен сезонен десерт, за който се сетих миналата седмица - поширани круши. Прелестта на тази рецепта е, че може да променяте всички нейни съставки както ви хрумне, и пак ще стане страхотно вкусно. Можете да смените яйчения крем с друг, можете да смените карамеления сос с шоколадов, можете да използвате червено вино, или плодов сок. Важното е само крушите да останат :-)

Poched Pears

Какво ви трябва:
4 твърди зрели круши
300мл бяло вино - примерно мускат
300мл портокалов сок
настъргана портокалова кора
1 шушулка ванилия
1 плод звездовиден анасон
2 с.л.мед

Обелете крушите, отрежете леко долната част, за да могат да стоят изправени. Сложете ги в тенджерка с виното, портокаловия сок и кората, меда, анасона и разполовената шушулка ванилия (на която вземете семената и ги сложете при жълтъците). Сложете съда да заври на тих огън и варете около 15 минути - крушите трябва да останат цели.

Poched Pears

За цитрусовия яйчен крем:
4 жълтъка
4 с.л. захар
100г масло
сокът и настърганата кора от 1 лимон и 1 портокал
60мл от същото бяло вино
семенцата от шушулката ванилия

Сложете в съд всички продукти, разбъркайте до хомогенизиране, преместете върху котлон на водна баня и варете на тих огън, като разбърквате постоянно, докато кремът се сгъсти и удвои обема си. Охладете, най-добре за няколко часа в хладилник.

Poched Pears

За карамеления сос:
1/2 чаша захар
3с.л. вода
1с.л. гликоза или захарен сироп
2 с.л. масло
1 чаша пълномаслена сметана

Сложете в малък съд захарта, водата и гликозата, загрейте до разтваряне на захарта. Намалете котлона, и щом придобие цвета на тъмен кехлибар, дръпнете от огъня, добавете сметаната и разбъркайте добре. Добавете и маслото, и отново разбъркайте. Ако ви харесва по-сложният вкус, може да добавите малко сол към карамела.

Poched Pears

Сервирайте, като сипете крем, върху него сложете крушите, и завършете с карамелен сос и малко настъргана портокалова кора.

6 коментара:

  1. Обожавам такива рецепти! изглеждат много елегантно!

    ОтговорИзтриване
  2. Лоис, изглежда прекрасно и много ароматно! :) Особено ме заинтригува цитрусовия крем :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. опс, как съм се промъкнала с една минута пред теб :-)
    Ами да ти кажа, май има доста трактовки по въпроса с този крем... разтърсих се и намерих поне четири основни вариации... от които аз пробвах две, но май има още място за усъвършенстване. Много течно ми се струва, в чаша е добре, но за торта например - не става.

    ОтговорИзтриване