Cheese cake with blueberries ● Чийзкейк с боровинков топинг
For оne 20 centimeters cheesecake
For the base:
One package of your favorite cookies - about 150 grams
1 egg
60 gr of butter
2-3 tbs of cold water
For filling:
1 package of cream cheese 250 g (I used Exquiza)
150 ml of cream (⅔ cup)
2 eggs
4-5 tbs of sugar
For topping:
150 grams of blueberry jam
½ ts gelatin
Heat oven to 180°C.
Chop biscuits to fine crumbs, add eggs, melted butter, mix well until homogenic. If necessary, add water. Place the resulting mixture into a lightly buttered spring form or quiche pan and press well to the bottom and walls to form a board, at least two or three centimeters.
Place in refrigerator for at least half an hour.
Separate yolks from egg whites.
In a bowl mix cream cheese, fresh cream, sugar and yolks and wisk with a mixer to homogenize.
In separate bowl whisk the egg whites until fluffy and fold them carefully to the milk mixture.
Pour the mix over the biscuit base and bake for about 20-25 minutes, until it’s slightly doomed and formed a soft crust . Do not over bake it, when shaken, the center of the cake should be a bit wobbly.
Allow cheesecake to cool in the open oven as to avoid a sudden temperature change.
During this time, prepare topping.
Mix the gelatin with 2-3 tablespoons of water, and wait for it to swell. Melt it on low heat and add the blueberry jam. If the jam is too thick, you may add a little water.
When cheesecake is completely cool, pour over the topping and allow for it to cool down for about an hour before slicing and serving.
This cake participates in the Cake Collection event on Nurit's blog 1 family. friendly. food.
За един чийзкейк с диаметър 20см:
За бисквитената основа:
Един пакет от любимите ви бисквити – около 150 г
1 яйце
60 г масло
2-3 лъжици студена вода
За пълнежа:
1 опаковка крем сирене 250 г (аз използвах Exquiza)
около 150 мл сметана (⅔ ч.ч)
2 яйца
4-5 с.л. захар
За топинга:
150 г сладко от боровинки
½ пакетче желатин
Загрейте фурната до 180°С.
Натрошете бисквитите на фини трохи или ги смелете в робот, добавете яйцето, разтопеното масло и разбъркайте добре до хомогенизиране. При необходимост добавете и водата.
Изсипете получената смес в намаслена форма, притиснете добре към дъното и стените на съда, като образувате борд, нека е висок поне два – три сантиметра.
Поставете в хладилника за поне половин час.
Отделете белтъците от жълтъците.
В купа смесете крем сиренето, сметаната, захарта и жълтъците, разбийте с миксер до хомогенизиране.
В отделен съд разбийте белтъците и внимателно ги добавете към млечната смес, като обърквате с шпатула.
Изсипете получената смес върху бисквитената основа и изпечете за около 20-25 минути, докато се надигне и образува мека коричка. Не препичайте, при разклащане на съда в центъра трябва да е меко. Оставете чийзкейка да изстине в отворената фурна, за да не спадне пълнежа от рязката промяна в температурата.
През това време подгответе топинга.
Залейте желатина с 2 - 3 с.л. вода, оставете го да набъбне. Разтопете го на слаб огън, и го добавете към сладкото от боровинки. Ако сладкото е много гъсто, може да се добави малко вода.
Когато чийзкейкът е напълно изстинал, залейте с топинга и оставете да се стегне около час, преди да нарежете и сервирате.
This looks like a fabulous cheesecake! I've never made one before but it sure is tempting! great photos too!
ОтговорИзтриванеOh, I love this cake.
ОтговорИзтриванеMe again...
ОтговорИзтриванеI wanted to ask if you would be interested to have the cake submitted to the “Cake Collection” event on my blog. There’s a giveaway too… Here are the details: http://www.familyfriendlyfood.com/2009/03/launching-cake-collection-with-a-giveaway/
Many thanks!
Nurit
Thank you for the comments,Junglefrog.
ОтговорИзтриванеNurit, I'd love to participate. I'm going to check it out :-)
looks D.E.L.I.C.I.O.U.S!!!!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеyou have a really really nice blog, pictures are amazing and so so tasty!
I am going to follow you!
See you
That cheesecake looks amaaazing. I love when cheesecakes are nearly pure white. So yummy-looking :)
ОтговорИзтриванеThe gelatin blueberry topping is so unique!
ОтговорИзтриванеГотинка рецепта - вчера го направих за първи път и стана супер - само дето на мен не ми се понрави, че топинга стана прекалено желира (явно моето пакетче е било по-голямо) другия път ще опитам с повече сладко и по-малко желе - но инак го харесаха много. Много благодаря за рецептата
ОтговорИзтриванеСтана много вкусно! Единственият проблем, който се получи при мен, е че след изпичането кремът доста спадна, въпреки че толкова внимавах... :)
ОтговорИзтриванеТази вечер ще пека отново, стискайте палци да се получи още по-добре!
Ина, според мен е нормално да спадне малко, колко точно е доста? Опитай да не го вадиш веднага, а да го оставиш на полу-отворена врата на фурната да се темперира по-бавно.
ОтговорИзтриванеНадявам се вторият опит да е по-успешен :-)