Salmon With Lemon And Dill ● Сьомга с копър и лимон

Мине се не мине време, и получа съобщение с въпрос: "Защо няма рецепти с риба в блога?"
Ами, така е, няма. Всъщност, има една-две, но е факт, че рибата е много слабо представена. И то от човек, който истински обича риба, и я приготвя доста често...Аз.
Горчивата истина е, че рибата се оказва много труден за фотографиране обект. Поне при мен така се случва. Имам предвид сготвената риба. Започвала съм десетки пъти, и имам доста снимки на продуктите, и доста рибешки портрети.



Но стигне ли се до снимки на готовото ястие, все се случва някой провал. Или кожата на рибата залепнала за скарата, или дружината е много гладна и не може да чака, или просто манджата е добила неугледен външен вид. Друга редовна причина, особено при сетингите от типа "bird eye" е Mъра :-)
Обърна се за секунда, и тя наджапала в сцената.



Та така, причини много, оправдания - също. Но аз не спирам да опитвам. Ето днес, взех всички възможни предпазни мерки, започнах готвенето от рано, изгоних Мърето от кухнята, и вече мога да се похваля с почти успешна фото сесия на днешния си улов! Така де, магазински улов, но все пак :-)



Сьомга с копър и лимон

Едно парче филе от сьомга, с кожата, по около 200г за порция.
1-2 връзки пресен копър
1 лимон
хартия за печене или алуминиево фолио



Нарязвате копъра на ситно, лимона на тънки кръгчета, които после превръщате в триъгълничета. Покривате рибата първо с копър, а след това с лимонените парченца. Завивате във фолио или пергамент, и печете в подгрята фурна (на около 180-200с) за не повече от 10-12 минути.



Щом рибата побелее от долната страна, означава, че е готова. В никакъв случай не я препичайте! Ако искате препечен външен вид, можете да я приготвите на скара. Тайната на апетитната сьомга е в краткото време за топлинна обработка. Така рибата се запазва сочна, розова на цвят, и с вкус на море.
Сервирайте придружена от зелена салата, и подходящо бяло вино или розе, според сезона.

Коментари

  1. Прекрасни са снимките, но и котенцето е страхотно. Поздравления - преди малко прочетох новия брой на списание "Меню". И рецептата е много хубава :))

    ОтговорИзтриване
  2. оооо, излезе ли Меню? Тичам до павилиона :-)
    Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  3. Много сладко котенце... Имах същото коте, в същите украски, беше мъжко и се казваше Мъро. Лика прилика са си с твоето :))

    ОтговорИзтриване
  4. Тук ми е много приятно да "отсдядам". Накак много се развеселих и от рибешките портрети и от Мъро...И винаги има какво да науча. Благодаря, Лоис!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Ах... най-после рецепта без лук!!!... Какво щастие и за нас, алергичните :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Снимката с котето много ми харесва. Десерта в "Меню" също. Но вниманието ми привлече снимката в списанието, на която си ти. Невероятен портрет!
    Лоис, възхищавам се на фотографията ти.

    ОтговорИзтриване
  7. Канди, Ивейн, много сте мили.

    Йоана, благодаря ти, заслугата за портрета е на моя приятелка, отдясно в лентата има линк към нейния сайт.

    Красьо, не си прав! Я колко десерти има, все без лук :-)

    Wizzy, thank you sooo much!

    ОтговорИзтриване
  8. Снощи пробвах, чудесен резултат!
    Добре се комбинира и с гарнитура от задушени картофи, моркови, грах + пресен лук и овкусени със зехтин, лимон и малко кимион. :)

    ОтговорИзтриване
  9. nixonixo, много се радвам.
    Да, подхождат всякакви такива сравнително неутрални гарнитури.
    Само за кимиона имам друго мнение :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Правя я почти същата, имам специална сол за риба(едра морска сол с подправки), която си домъкнах от Франция, и понякога вместо ликмони, нареждам мандаринки отгоре, отново е ужасно вкусно!;-)))
    Танчо;-)))

    ОтговорИзтриване
  11. Ау, Танчо, сигурно е много вкусна тази сол!
    Аз си имам едно бурканче Fleur de Sel, подарък от една дружка, и си го пазя като очите! Използвам само в много специални случаи, на телешко карпачо, примерно :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотна сол, донесох си( в прилични количества;-))), чиста едра моркса сол, морска сол за риба, морска сол за грил и месо, и морска сол с арпаджик. На този остров Noirmountier, се прави една от най-хубавата сол на Франция. Имат и още няколко вида: http://www.aquasel.fr/p37,fiches-produits
    Танчо;-)))
    Препоръки за заминаващите за Франция: донесете си задължително морска сол и дижонска горчица;-)))

    ОтговорИзтриване
  13. ти явно не си носила друго, освен сол :-)
    няма ли ограничения за багажа?
    и няма ли някой да почне да внася сол, за непътуващите до Франция :-)

    ОтговорИзтриване
  14. А аз по-скоро се питам толкова ли е сложно, някой в България да се сети да подправи нашата морска сол и да я пакетира по подходящ привлекателен начин!
    Иначе има ограничения, но трябва да се рискува;-))) Не можех да пропусна и да не си донеса разни френски, малки чудеса за кухнята.Мисля пак да ходя, че солта е на привършване, а горчицата пък я пазя като очите си, и я ползвам само в дресинг за зелени салати;-)))
    Ох, толкова много мога да пиша....;-)))
    Танчо;-)))

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации