Meyer Lemon Cake with Chocolate Topping
For English version scroll down
От много дълго време въздишам по снимките на лимони мейер, които публикуват някои от моите Фликр контакти. Понякога, колкото и странно да ви се стори, има неща, които ми влизат под кожата, щом ги видя. И въпреки че прекрасно съм си живяла цял живот и без тях, вече не мога да се примиря, докато не ги взема в ръцете си. Едно такова нещо са тези въпросни лимони. Възхитително жълти, кръгли, съвършени. Сладко-кисели, с аромат на сложна цитрусова кръстоска. И така, въздишах си аз, докато онзи ден сутринта, в кварталното магазинче за плодове и зеленчуци, докато избирах салата за вечерята...какво да видя! Между ябълките и чилийските сливи, в дървена щайгичка, ми се усмихваха...Те! И да ви кажа под секрет, цената им е като на обикновените лимони, хах. Иска ли питане, купих ли си и колко си купих. Много. Чак когато се прибрах, наснимах ги от всички възможни посоки, започнах да мисля на какво да ги направя.
В крайна сметка реших, че трябва да подходя към тях като към обикновени лимони, и се спрях на проста рецепта за лимонов сладкиш, който реших да полея от горе с шоколадов топинг. Много харесвам комбинацията между цитруси и шоколад, мисля, че тези вкусове се съчетават отлично, и взаимно се допълват. И така,
Рецептата:
150г. брашно
120г. захар
3 яйца
60г. оризово олио (можете да замените с друго по желание)
1/2 пакетче бакпулвер
2 с.л. ром (незадължително)
около 50мл лимонов сок
настъргана лимонова кора
За заливката:
100г. натурален шоколад
30мл олизово олио или масло
Загрявате фурната на 180 градуса Целезий.
Разбивате яйцата със захарта на пухкав крем, и започвате да прибавяте помалко от пресятото с бакпулвера брашно и смесените олио, лимонов сок и ром. (за малко да забравя!) Добавяте настърганата лимонова кора! Бъркате внимателно и нежно, за да не спадне пухкавостта на тестото. Изсипвате в тавичка, намазана с масло и посипана с брашно, и печете около 20 минути, като проверявате с клечка за готовност. Щом изстине, вадите от формата и нарязвате на квадратни пастички.
През това време разтапяте шоколада и олиото на много слаб котлон, и зааливате с лъжичка всяко от парчетата. Обърнете специално внимание на стичащите се от всички страни вадички шоколад! Те са от изключително голямо значение :-)
Recipe:
150g. flour
120g. sugar
3 eggs
60g. rice oil (you can replace it with another of your taste)
1/2 ts of baking powder
2 tablespoons rum (optional)
about 50ml lemon juice
grated lemon rind
Topping:
100g. bitter chocolate
30ml rice oil or butter
Heat oven to 180 degrees Celsius.
Beat eggs with sugar to a fluffy cream and start adding the sifted flour, mixed with the baking powder, and mixed oil, lemon juice and rum. Stir gently and carefully so as not to fall the fluffiness of the dough. I almost forgot! Add the grated lemon zest! Pour it into a baking dish, coated with butter and flour, and bake for about 20 minutes, check with a stick if ready. Once cool, remove from the form and cut into squares.
During this time, melt the chocolate and oil on a very low heat, and pour on top of each piece with a spoon. Take special care of the chocolate overflow on the edges, as this is essential!
От много дълго време въздишам по снимките на лимони мейер, които публикуват някои от моите Фликр контакти. Понякога, колкото и странно да ви се стори, има неща, които ми влизат под кожата, щом ги видя. И въпреки че прекрасно съм си живяла цял живот и без тях, вече не мога да се примиря, докато не ги взема в ръцете си. Едно такова нещо са тези въпросни лимони. Възхитително жълти, кръгли, съвършени. Сладко-кисели, с аромат на сложна цитрусова кръстоска. И така, въздишах си аз, докато онзи ден сутринта, в кварталното магазинче за плодове и зеленчуци, докато избирах салата за вечерята...какво да видя! Между ябълките и чилийските сливи, в дървена щайгичка, ми се усмихваха...Те! И да ви кажа под секрет, цената им е като на обикновените лимони, хах. Иска ли питане, купих ли си и колко си купих. Много. Чак когато се прибрах, наснимах ги от всички възможни посоки, започнах да мисля на какво да ги направя.
В крайна сметка реших, че трябва да подходя към тях като към обикновени лимони, и се спрях на проста рецепта за лимонов сладкиш, който реших да полея от горе с шоколадов топинг. Много харесвам комбинацията между цитруси и шоколад, мисля, че тези вкусове се съчетават отлично, и взаимно се допълват. И така,
Рецептата:
150г. брашно
120г. захар
3 яйца
60г. оризово олио (можете да замените с друго по желание)
1/2 пакетче бакпулвер
2 с.л. ром (незадължително)
около 50мл лимонов сок
настъргана лимонова кора
За заливката:
100г. натурален шоколад
30мл олизово олио или масло
Загрявате фурната на 180 градуса Целезий.
Разбивате яйцата със захарта на пухкав крем, и започвате да прибавяте помалко от пресятото с бакпулвера брашно и смесените олио, лимонов сок и ром. (за малко да забравя!) Добавяте настърганата лимонова кора! Бъркате внимателно и нежно, за да не спадне пухкавостта на тестото. Изсипвате в тавичка, намазана с масло и посипана с брашно, и печете около 20 минути, като проверявате с клечка за готовност. Щом изстине, вадите от формата и нарязвате на квадратни пастички.
През това време разтапяте шоколада и олиото на много слаб котлон, и зааливате с лъжичка всяко от парчетата. Обърнете специално внимание на стичащите се от всички страни вадички шоколад! Те са от изключително голямо значение :-)
Recipe:
150g. flour
120g. sugar
3 eggs
60g. rice oil (you can replace it with another of your taste)
1/2 ts of baking powder
2 tablespoons rum (optional)
about 50ml lemon juice
grated lemon rind
Topping:
100g. bitter chocolate
30ml rice oil or butter
Heat oven to 180 degrees Celsius.
Beat eggs with sugar to a fluffy cream and start adding the sifted flour, mixed with the baking powder, and mixed oil, lemon juice and rum. Stir gently and carefully so as not to fall the fluffiness of the dough. I almost forgot! Add the grated lemon zest! Pour it into a baking dish, coated with butter and flour, and bake for about 20 minutes, check with a stick if ready. Once cool, remove from the form and cut into squares.
During this time, melt the chocolate and oil on a very low heat, and pour on top of each piece with a spoon. Take special care of the chocolate overflow on the edges, as this is essential!
Не мога да ти се нарадвам на снимките! Чудесни са! Виждам, че светлината ти идва отзад, или греша? Аз като пробвам да снимам така (със светлината отзад), снимките ми стават тъмни и с много остри сенки. Има ли някаква тайна, която можеш да споделиш като доста напреднал кулинарен фотограф? :-)
ОтговорИзтриванеДругото нещо, което винаги ми прави впечатление, са красивите кърпички и салфетки, които перфектно стоят в снимките. Ако споделиш и от къде си ги намираш, ще съм ти много, много признателна :-)
И аз много обичам комбинацията от цитрусови аромати и шоколад, но виж пък за тези лимони не бях чувала. Научих нещо ново. Благодаря! :-)
Красота..., финес...
ОтговорИзтриванеПоздрав и ароматна вечер, Диана
Thank you for recipe in English.I read Russian(I'm Polish) but it is difficult
ОтговорИзтриванеGospodarna narzeczona, Thank you for your visit.
ОтговорИзтриванеdi_ani, благодаря ти много!
Ирина, благодаря ти за хубавите думи. Да, правилно си забелязала, светлината идва отзад. За да нямаш силни сенки, е добре да използваш отражатели. Разгледай назад в архива има няколко преведени статии за снимането на храна - с етикет фотограски уроци, полезно е. Колкото до парцалките... при дядо шивач, майка с изявени шивачески способности, и аз самата доста изкушена до скоро, къщата е пълна с парцалки, грижливо пазени, хахах. Най-после да свършат работа.
Да, аз тъкмо това направих. Прочетох всички статии, имам представа как да си направя импровизирано студио, но проблемът с липсата на светлина си остава. За щастие скоро ще сменям местоживеенето и в новото местенце кухнята е с югозападно изложение и цял ден ще е светло :-)
ОтговорИзтриванеА за кърпичките - жалко, че не са от магазин, от който и аз мога да си купя. Истината е, че от доста време търся, но навсякъде са доста еднообразни и определено не толкова хубави като твоите. Виж, за шивач не се бях сетила. Сега остава само да си купя плат и да намеря шивач - хах :))
ама какъв шивач, трябва ти просто една ножица :-) и парцалки плат, от магазин за платове. Е срещат се и покривчици де.
ОтговорИзтриванеСветлината,която влиза от прозореца ти, явно не е достатъчна. Аз снимам много, много близо до прозореца на остъклен балкон, там е наистина много светло.
Lois,
ОтговорИзтриванеyour photography is phenomenal.
absolutely phenomenal.
Божествени снимки, имам чувството, че и мръсен чувал можеш да направиш да изглежда красив!:-)
ОтговорИзтриванеМммммм почти усетих вкуса между лимона и шоколада, да не говорим как ухае!
ОтговорИзтриване(Под секрет- имам една третрадка в която прилежно записвам всички рецепти, ако остана някой ден без интернет и не мога да влезна тук)!
Kathleen, thank you sooo much! Coming from you, this means a lot!
ОтговорИзтриванеLaMartinia, благодаря ти. Не съм опитвала, но не съм сигурна, че ще стане....
t4, и аз имам тетрадчица...плюс архив на два компа, извън нета :-))) В случай че силно ми се доготви, хахах, и няма нет
Хахахаха, Лоис, в моята има и прилежно залепени картинки от разни списания, а отзад напред -събирам всякакви домакински трикове,като например как да реставрираме стария дървен скрин на баба;-))))
ОтговорИзтриванехаахах, ми полезно си е, от къде да знаеш кога ще ти се прииска да реставрираш скрина на баба :-)
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеacross oceans and miles...great food comes from everywhere...
ОтговорИзтриванестрахотно е! само шоколадът не ми стана толкова течен, че да се разлее по лимоновото кексче.
ОтговорИзтриванеdete, много се радвам, че ти е харесал сладкишът ми :-)
ОтговорИзтриванеда, вече има майер лимони от време на време...ковето е прекрасно.....хубав блог.браво!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриване