Chicken With Vegetables alla Provençal ● Пиле със зеленчуци в провансалски стил
For English version scroll down
Понякога, когато нямам идеи, и се чудя какво вкусно да приготвя за вечеря... и в същото време нямам огромно желание да стоя до печката...На помощ ми идват простите селски рецепти, които винаги гарантират чудесен резултат. Приготвят се лесно, почти сами. Освен това, имат способността да бъдат различни всеки път, нещо, което аз особено много ценя. Само променяте съотношението на различните съставки, променяте някоя подправка, и вкусът на ястието е съвършено нов. А на всичкото отгоре, вие не сервирате просто какво да е, вие сервирате пиле със зеленчуци по провансалски!
Какво ви трябва, за 4 порции
8 пилешки бутчета, долната част, по две за порция
8 дребни главички лук
1 голяма тиквичка
2-3 средно големи моркова
около 200-300 г гъби
бяло вино
зехтин
сол
зърна черен пипер
мащерка
градински чай
дафинов лист.
Измивате бутчетата, слагате ги в подходяща тавичка, наливате чаша вода и половин чаша вино, добавяте 2-3 лъжици зехтин, посолявате, поръсвате с подправките. Слагате да се пекат във фурната на около 220ºС. Ако имате капак, сложете го, ако ли пък не - завийте с фолио.
През това време обелете лукчетата, нарежете морковите на едри парчета, също тиквичката и гъбите. Сега имате към половин час време да свършите нещо друго - сипете си чаша от бялото вино, което наляхте при бутчетата, и можете да се отдадете на браузване :-)
Когато месото ви се стори почти готово, отворете съда, добавете зеленчуците, объркайте добре. Затворете отново с капака или фолиото и върнете обратно във фурната. Имате още една пауза, в която, ако настоявате, може да направите салатата...
Накрая махнете капака, и ако фурната ви има вентилатор, го пуснете за 5 минути, за да хванат загар нещата в тавата и да придобият онзи златист вид.
Recipe:
8 chicken drumsticks
8 small onions heads
1 large courgette
2-3 medium-sized carrots
around 200-300 g mushrooms
some white wine
olive oil
salt
ground black pepper
thyme
Sage
bay leaf.
Wash the chicken drumsticks, put them in a suitable pot, pour a glass of water and half a glass of wine, add 2-3 spoons of olive oil, salt, sprinkle with spices. Put to bake in the oven at about 220ºC. If you have a lid, put it, if you do not - wrap with foil.
During this time peel the onion, cut into chunks the carrots, the zucchini and mushrooms.
When the meat is almost ready, open the container, add the vegetables, mix well. Close again with foil or lid and put back in the oven for about 20 minutes.
Finally, remove the lid and if your oven has a fan, run it for 5 minutes to acquire golden appearance.
Понякога, когато нямам идеи, и се чудя какво вкусно да приготвя за вечеря... и в същото време нямам огромно желание да стоя до печката...На помощ ми идват простите селски рецепти, които винаги гарантират чудесен резултат. Приготвят се лесно, почти сами. Освен това, имат способността да бъдат различни всеки път, нещо, което аз особено много ценя. Само променяте съотношението на различните съставки, променяте някоя подправка, и вкусът на ястието е съвършено нов. А на всичкото отгоре, вие не сервирате просто какво да е, вие сервирате пиле със зеленчуци по провансалски!
Какво ви трябва, за 4 порции
8 пилешки бутчета, долната част, по две за порция
8 дребни главички лук
1 голяма тиквичка
2-3 средно големи моркова
около 200-300 г гъби
бяло вино
зехтин
сол
зърна черен пипер
мащерка
градински чай
дафинов лист.
Измивате бутчетата, слагате ги в подходяща тавичка, наливате чаша вода и половин чаша вино, добавяте 2-3 лъжици зехтин, посолявате, поръсвате с подправките. Слагате да се пекат във фурната на около 220ºС. Ако имате капак, сложете го, ако ли пък не - завийте с фолио.
През това време обелете лукчетата, нарежете морковите на едри парчета, също тиквичката и гъбите. Сега имате към половин час време да свършите нещо друго - сипете си чаша от бялото вино, което наляхте при бутчетата, и можете да се отдадете на браузване :-)
Когато месото ви се стори почти готово, отворете съда, добавете зеленчуците, объркайте добре. Затворете отново с капака или фолиото и върнете обратно във фурната. Имате още една пауза, в която, ако настоявате, може да направите салатата...
Накрая махнете капака, и ако фурната ви има вентилатор, го пуснете за 5 минути, за да хванат загар нещата в тавата и да придобият онзи златист вид.
Recipe:
8 chicken drumsticks
8 small onions heads
1 large courgette
2-3 medium-sized carrots
around 200-300 g mushrooms
some white wine
olive oil
salt
ground black pepper
thyme
Sage
bay leaf.
Wash the chicken drumsticks, put them in a suitable pot, pour a glass of water and half a glass of wine, add 2-3 spoons of olive oil, salt, sprinkle with spices. Put to bake in the oven at about 220ºC. If you have a lid, put it, if you do not - wrap with foil.
During this time peel the onion, cut into chunks the carrots, the zucchini and mushrooms.
When the meat is almost ready, open the container, add the vegetables, mix well. Close again with foil or lid and put back in the oven for about 20 minutes.
Finally, remove the lid and if your oven has a fan, run it for 5 minutes to acquire golden appearance.
Ciao Lois,
ОтговорИзтриванеho visto che non hai visto il mio commento nel post precedente...è buonissimo questo pollo, complimenti, bellissima foto!
Ciao, Oxana.
ОтговорИзтриванеAl contrario, ti ho risposto immediatamente :-)
http://loisslokoski.blogspot.com/2009/10/finland-mushroom-soup.html#comments
Molte grazie per i tuoi parole gentili.
Il tuo nome è russo, ma stai scrivendo in italiano? Capisci la riceta?
Scusami, non ho visto la tua risposta e mi ero un pò presa! Scusami ancora volta! Si, io sono russa ma vivo in Italia da tanti anni, la ricetta si che capisco, siamo vicino: russo-bulgaro!!
ОтговорИзтриванеUn bacione!
Non cе perche scusarti, o meglio: да нечего за чем извиняться! Мой русский очень плохой, из школы не изпользовала. Но все понимаю :-)
ОтговорИзтриванеМой русский тоже очень плохой! :D
ОтговорИзтриванеBla, но все понимаеш, да? :D
ОтговорИзтриванехахахах
Лоис много обичам такива семпли рецепти, и не много калорични, без сметана и др. тежки продукти, а пилешкото ми е любимо месо.
ОтговорИзтриванеПоздрави :-)от снежен Шумен!
щом се прибера в къщи ще я пробвам :-)
Lois,non ho la tastiera con il cirilico e non posso incollare dall' altro sito, ma ti dico che sei bravissima con il russo!!
ОтговорИзтриванеЛатинка, благодаря ти
ОтговорИзтриванеОксана, большое спасибо тебе. A me pare che il mio italiano e meglio :-)Hahahah