The Truth About The Mediterranean Diet ♡ Истината за средиземноморската диета
Миналата седмица с любезната покана на Instituto Cervantes имах удоволствието да присъствам на едно необичайно за нашата страна събитие - лекция на тема здравословно хранене, придружена с демонстрационно готвене и дегустация. Специалистът по здравословно хранене Amaia Díaz de Monasterioguren ни разказа за добрите страни на средиземноморската диета, и как с малко усилие всеки може да направи добро на собственото си тяло, като промени хранителните си навици. Типичните за испанската кухня рецепти, които бяха представени от Sergio Pérez, включваха основно зеленчуци, риба и яйца, малко подправки и много качествен зехтин. Дори и десертът!
Лекцията на Амайа включваше съвети като това, да мислим повече с какво и как се храним. Да съобразяваме вида и количеството на храната с индивидуалните си и моментни потребности, с културата си и сезоните. Да не сядаме на масата, когато сме тъжни, гневни или ядосани, защото така приемаме от храната негативни енергии и компоненти. Да се наслаждаваме на миризмите и цветовете на храната, защото само така можем да извлечем от нея най-доброто за себе си.
От своя страна, Серхио ни показа как за малко време всеки, дори и усилено работещ, може да приготви вкусна храна, която да отговаря напълно на съветите на Амайа. Ястията, които ни представи, бяха приготвени просто, без много подправки (аз дори бих казала без никакви, и тук нямам пред вид солта!)
Първото ястие представляваше яхния от леща, приготвена в тенджера под налягане. Към лещата се добавят глава лук, нарязани моркови, чушка, скилидка чесън, зехтин, подправя се с карамфил и един дафинов лист. Вари се до готовност, довършва се с лека запръжка от зехтин и червен пипер, а целите зеленчуци се нарязват на ситно и се добавят в ястието. Ако лещата стане много водниста, можем да я сгъстим с пасиран варен картоф.
PISTO MANCHEGO – рецепта от Кастиля Ла Манча
Това ястие доста прилича на нашите леки зеленчукови гювечи, с тази разлика, че е доста по-воднисто.
Приготвя се, като се нарязват на дребни кубчета тиквички, лук и червени чушки, които се задушават м малко зехтин. След това се прибавя доматено пюре, или пресни домати, нарязани на кубчета. Подправя се със сол и дафинов лист, може да се поднесе като основно, или като гарнитура към леки меса или поширани яйца.
„ESCALIVADA” - моят личен фаворит сред зеленчуковите ястия, се приготвя, като на фурна или на скара се изпичат няколко патладжана, червени чушки, няколко глави лук, два-три дребни домата и една глава чесън. Всички продукти се задушават и се обелват. След това ги нарязваме на ивици, подправяме със счукания чесън, сол и зехтин. Според мен тази рецепта много се доближава до нашето кьопоолу, с тази разлика, че тук присъства и лук, който изпечен придобива една много приятна сладост.
Риба в салса верде
Типична рецепта от Испания, състояща се от лек зеленчуков сос, включващ зелен лук, магданоз, скилидка чесън, зехтин и бяло вино, в който е поширано филе от бяла риба. Ястието беше обогатено с добавката на пресен грах и зелени аспержи, а за още повече хранителна стойност Амайа перпоръчва да се добавят наколко нарязани сварени яйца.
Докато Серхио се подготвяше да презентира десерта, Амайа го наблюдаваше зорко да не пропусне да добави незаменимия екстра вирхен зехтин :-)
Десертът наистина включваше зехтин! И трябва да призная, въпреки скептицизма си, че това предложение заема първо място в моята лична класация. Филетирани портокали, подсладени с щипка захар или пък мед, поръсени с орехови ядки и струйка качествен испански зехтин - един достоен завършек на една истинска пет-степенна демонстрация по здравословно хранене, съобразена с всички правила на средиземноморската диета.
Накрая всички поканени - фууд-блогъри, ресторантьори и журналисти, се усмихвахме доволно след десерта и чашата вино, с която беше придружена презентацията на ястията.
Лекцията на Амайа включваше съвети като това, да мислим повече с какво и как се храним. Да съобразяваме вида и количеството на храната с индивидуалните си и моментни потребности, с културата си и сезоните. Да не сядаме на масата, когато сме тъжни, гневни или ядосани, защото така приемаме от храната негативни енергии и компоненти. Да се наслаждаваме на миризмите и цветовете на храната, защото само така можем да извлечем от нея най-доброто за себе си.
От своя страна, Серхио ни показа как за малко време всеки, дори и усилено работещ, може да приготви вкусна храна, която да отговаря напълно на съветите на Амайа. Ястията, които ни представи, бяха приготвени просто, без много подправки (аз дори бих казала без никакви, и тук нямам пред вид солта!)
Първото ястие представляваше яхния от леща, приготвена в тенджера под налягане. Към лещата се добавят глава лук, нарязани моркови, чушка, скилидка чесън, зехтин, подправя се с карамфил и един дафинов лист. Вари се до готовност, довършва се с лека запръжка от зехтин и червен пипер, а целите зеленчуци се нарязват на ситно и се добавят в ястието. Ако лещата стане много водниста, можем да я сгъстим с пасиран варен картоф.
PISTO MANCHEGO – рецепта от Кастиля Ла Манча
Това ястие доста прилича на нашите леки зеленчукови гювечи, с тази разлика, че е доста по-воднисто.
Приготвя се, като се нарязват на дребни кубчета тиквички, лук и червени чушки, които се задушават м малко зехтин. След това се прибавя доматено пюре, или пресни домати, нарязани на кубчета. Подправя се със сол и дафинов лист, може да се поднесе като основно, или като гарнитура към леки меса или поширани яйца.
„ESCALIVADA” - моят личен фаворит сред зеленчуковите ястия, се приготвя, като на фурна или на скара се изпичат няколко патладжана, червени чушки, няколко глави лук, два-три дребни домата и една глава чесън. Всички продукти се задушават и се обелват. След това ги нарязваме на ивици, подправяме със счукания чесън, сол и зехтин. Според мен тази рецепта много се доближава до нашето кьопоолу, с тази разлика, че тук присъства и лук, който изпечен придобива една много приятна сладост.
Риба в салса верде
Типична рецепта от Испания, състояща се от лек зеленчуков сос, включващ зелен лук, магданоз, скилидка чесън, зехтин и бяло вино, в който е поширано филе от бяла риба. Ястието беше обогатено с добавката на пресен грах и зелени аспержи, а за още повече хранителна стойност Амайа перпоръчва да се добавят наколко нарязани сварени яйца.
Докато Серхио се подготвяше да презентира десерта, Амайа го наблюдаваше зорко да не пропусне да добави незаменимия екстра вирхен зехтин :-)
Десертът наистина включваше зехтин! И трябва да призная, въпреки скептицизма си, че това предложение заема първо място в моята лична класация. Филетирани портокали, подсладени с щипка захар или пък мед, поръсени с орехови ядки и струйка качествен испански зехтин - един достоен завършек на една истинска пет-степенна демонстрация по здравословно хранене, съобразена с всички правила на средиземноморската диета.
Накрая всички поканени - фууд-блогъри, ресторантьори и журналисти, се усмихвахме доволно след десерта и чашата вино, с която беше придружена презентацията на ястията.
Звучи страхотно! Браво на Instituto Cervantez за инициативата! :)
ОтговорИзтриванеТи с кой обектив снима, 50 или 60мм? Снимките ти са много чисти и светли, направо не е за вярване какви резултати си постигнала предвид оскъдното количество светлина :-)
ОтговорИзтриванеха, наложи се да погледна екзифа :-)
ОтговорИзтриванеоказа се 50мм, бленда 2.2, исо 400
Много хубави уловени моменти и наистина чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че се запознахме! :)
Благодаря за споделеното преживяване, Лоис! Дано да стават все повече такива интересни събития!
ОтговорИзтриванеЧудесни кадри:-) Само една корекция - CervanteS:-)
ОтговорИзтриванеЛоис, страхотни снимки и чудесен разказ за това интересно събитие! :)
ОтговорИзтриване(особено се впечатлих от десерта) :)