Zucchini cheesecake with goat cheese ⦁ Чийзкейк с тиквички и козе сирене

[English follows in a while]



Когато бях малка, ама наистина малка, може би съм била на 3-4 г, един от първите ми спомени за музиката е как баща ми пуска Луис Армстронг на един репортерски касетофон Филипс. В любимото ми парче се пееше “my girl loves cheesecake, double – double cheesecake”, което немскоговорящият ми баща превеждаше като “торта със сирене” и много се смеехме на тази сиренена торта, че и двойна. Можете да чуете парчето тук, казва се Cheescake.  


Трябваше да мине доста време, преди да загрея за каква точно торта пее Луис. E, обичам музиката му от тогава, а чийзкейк – от малко по-късно. Но пък обичам да правя импровизации по темата.    



Днес ви нося един нетрадиционен прочит на чийзкейка – солен и с тъмнозелени тиквички. Тиквичките са едни от любимите ми зеленчуци, защото позволяват да бъдат включени в най-различни рецепти, някои от тях напълно изненадващи, като например сурови в салатата. Особено любими са ми тъмнозелените тиквички, защото имат по-плътна текстура, и дори просто изпечени на оребрен тиган (още по-добре на жар), остават месести и вкусни, а не стават меки и воднисти. За тази рецепта са чудесни именно защото са по-плътни, и няма да разводнят плънката на нашата “двойна торта със сирене”. 


Чийзкейк с тиквички и козе сирене

За основата 
200 г солени крекери, аз използвах два вида, едните с маково семе, другите – с вкус на лук. 
90 г масло, разтопено 
1 белтък (запазете жълтъка за пълнежа)

За пълнежа
2 средноголеми тъмнозелени тиквички 
175 г крем сирене Филаделфия с билки 
250 г рикота 
2 яйца плюс жълтъка от основата 
100 г твърдо козе сирене 
½ ч.л. смлян кайенски пипер
1 ч.л. настъргана кора от лайм
малка връзка див лук, ситно нарязан
шепа зелени подправки, нарязани, по желание
1 с.л. зехтин 
1 глава млечен бял лук, ситно нарязан
2-3 скилидки чесън, ситно нарязан 

За декорация 
Листенца босилек или риган 
Цветчета от див лук (ако имате в градината или на терасата)


Нарежете тиквичките на тънки кръгчета. Аз оставих кората, защото дава повече контраст в общата картина, но ако искате, можете да ги обелите. 


На една четвърт от тях направете прорез до средата, от тях ще направим декорацията. Сложете в малка цедка и посолете, оставете да престоят 10-на мин, след което пресипете в купа и объркайте с малко зехтин. Оставете настрана. 


Останалите тиквички нарежете на жулиени (можете да ги нарежете на мандолина, ако имате), посолете и оставете за няколко минути да се отцедят. 


След това пригответе основата: натрошете крекерите на ситно или ги смелете с кухненски робот. Сложете в купа, добавете разтопеното и охладено масло и белтъка, и разбъркайте, докато получите влажна смес. Прехвърлете в 20 - 22 см кръгла форма с падащ борд и притиснете добре към дъното и стените, като вдигнете по борда колкото високо успеете. Приберете в хладилник, докато приготвяте останалите компоненти. 


Сложете в купа крем сиренето, рикотата и натрошеното козе сирене. Добавете яйцата и жълтъка, смления кайенски пипер, кората от лайм, нарязания див лук и зелените подправки, ако слагате. Объркайте, до получаването на хомогенна смес. 



Загрейте фурната до 180ºС. Загрейте зехтина в широк тиган и задушете нарязания млечен лук, докато започне да става златист. Добавете чесъна, гответе още 1-2 мин и добавете нарязаните на жулиени тиквички. 


Гответе, докато омекнат - около 5-8 мин. Дръпнете от котлона и оставете леко да се охладят. Пресипете сместа от лук, чесън и тиквички в купата с млечната смес и объркайте добре. 


Извадете основата от хладилника и сипете вътре пълнежа. Загладете повърхността с гърба на лъжицата. Сега вземете кръглите резени тиквичка и като ги прегъвате S-образно, ги подредете на кръгове върху чийзкейка. 


Добра идея е да обвиете дъното на формата с алуминиево фолио, или да сложите тава във фурната под формата, за да уловите евентуалните изтичащи сокове. Печете около 50 мин, като направите проба с дървено шишче – когато излезе чисто, чийзкейкът е изпечен. 


Извадете от фурната и оставете да се охлади във формата. Внимателно освободете ринга и преместете чийзкейка в чиния. 



Изчакайте да изстине, или поне да не е изгарящо горещ, преди да режете и сервирате :)  Поръсете със зелени листенца босилек, ако желаете. Лилавите цветчета, които аз използвах, са цветове на див лук.  



Рецептата е създадена в колаборация с Philadelphia

Zucchini cheesecake with goat cheese

For the biscuit base: 
200 g crackers 
90 g butter
1 egg white (keep the yolk for the filling)

For the cheese filling: 
175 g Philadelphia cream cheese with herbs
250 g ricotta cheese 
100 hard goat cheese
2 eggs + the yolk from above
2 small zucchini 
1 tbsp olive oil 
½ tsp freshly ground cayenne pepper 
1 tsp lime zest 
small bunch chives, finely chopped 
handful green herbs, chopped (optional) 
1 tbsp olive oil
1 white onion, chopped 
2-3 cloves garlic, finely chopped

Method follows in a while :) 


Коментари

Популярни публикации