Black Forest Mousse Cake ✽ Мус торта Черна гора


След хилядите ягоди, които минаха през масата ми, дойде ред и на черешите. Чудя се, дали са някакви роднини? Не в биологично отношение, а в приказно Примерно, по-големи сестри, братовчедки, или едните да са племеници на другите? Във всеки случай черешите винаги са ми изглеждали като по-пораснали. С тях нещата стоят малко по-особено, не можеш току така да ги метнеш в някой десерт. Трябва най-малкото да им махнеш костилките! Има много начини за това, но аз най-после се сдобих с една джаджа, която наистина работи и при това много лесно. Е, пак е черешка по черешка, но не е като да махаш дръжките на ягодите със сламка за коктейл (и това съм правила! Bърши отлична работа при ягоди с твърда сърцевина). Черешите освен това са тежки, и обикновено потъват в тестените десерти. Изобщо, сложна работа. 


Но в тази торта, която ви нося днес, няма никакво черешово потъване. Няма и никакво печене, изобщо термичната обработка е сведена почти до нула (ако не броим едно разтопено масло и един желатин). Тоест, можете да я приготвите и в най-голямата жега и няма да стоплите кухнята си изобщо. А това в жаркото лято си е важно, нали? 
Рецептата е инспирирана от тортата Schwarzwälder Kirschtorte, но приликите свършват с името, с черешите и черешовия ликьор. 




Мус торта Черна гора

За торта с диаметър 22 см 


За бисквитената основа 
250 г какаови бисквити 
3-4 с.л. какао 
125 г масло, разтопено и леко охладено

За пълнежа 
300 г череши, плюс още за декорация 
3-4 с.л. черешов ликьор (или ги оставете както са, ако деца ще консумират тортата)

за белия мус 
1 опаковка крем сирене Philadelphia classic
250 мл студена сметана 
3 - 4 с.л. инстантен пудинг на прах с вкус на сметана или ванилия 

за шоколадовия мус 
2 опаковки крем сирене Philadelphia Milka 
250 мл студена сметана (след разбиването отделете малко за ганаша)
1 пак.  желатин 

за заливката от ганаш 
отделената разбита сметана от шоколадовия мус 
100 г черен шоколад 


1. Намажете с масло стените на форма за торта с падащ борд с диаметър 22 см и застелете дъното й с хартия за печене. Натрошете бисквитите с пръсти, сложете ги в блендер заедно с какаото и смелете на трохи. Въпреки че съм използвала какаови бисквити, обичам да добавям и какао, защото така цветът на блата става по-интензивен. Добавете разтопеното и охладено масло, завъртете машината за още 1-2 мин, докато получите влажни трохи. Ако сместа е твърде суха, можете да добавите малко от черешовия ликьор, или 1 с.л. студена вода. 


Пресипете в подготвената форма и притиснете добре към дъното (ако желаете, вдигнете сместа като борд и по стените, макар че понякога остава трошлива и може парчетата ви да се поразвалят при рязане). Охладете в хладилник за поне 1 ч. 


2. Почистете черешите от костилките, сложете ги в купа и залейте с черешовия ликьор. (Ако деца ще хапват от тортата, не ги мариновайте в алкохол.)


3. Пригответе белия мус: разбъркайте с шпатула крем сиренето Philadelphia classic в купа. В друга купа разбийте сметаната до меки връхчета, добавете инстантния пудинг и продължете да разбивате още 1-2 мин, докато кремът се посгъсти. Смесете сметаната с крем сиренето и объркайте с шпатула. 


Изсипете готовия крем върху охладената бисквитена основа. Отцедете черешите от ликьора и ги подредете върху крема. Ако желаете можете да поръсите останалия ликьор върху бисквитената основа преди да сложите белия мус. Охладете за 30 мин. 


4. Пригответе шоколадовия мус: разбъркайте с шпатула крем сиренето Philadelphia Milka в купа. В отделна купа разбийте сметаната до меки връхчета. Отделете 4-5 с.л. от нея за ганаша. Междувременно пригответе желатина по указанията на опаковката. Смесете разбитата сметана с разбърканото крем сирене и объркайте леко с шпатула, докато получите въздушна смес. Добавете на тънка струйка разтопения желатин, и объркайте с шпатула. Изсипете готовия мус върху охладената торта, загладете повърхността и приберете в хладилник за цялата нощ.


5. Преди да сервирате, начупете шоколада за ганаша на дребно, сложете го в малък метален съд и го разтопете внимателно на много слаб котлон. Прибавете към него отделената разбита сметана и объркайте, докато получите гладка пухкава смес. Намажете тортата отгоре с вълнообразни движения. Декорирайте с пресни череши. 


Ако разполагате с градина с рози, които не са третирани с тежка химия, можете да допълните декорацията с розови цветчета. Или пък с цветчета от мушкато от балкона, защо не :) Оставете тортата да постои 5-10 мин в хладилник, за да може ганашът да стегне леко, но не повече, за да не се вкамени, докато я нарежете и сервирате. 


Да уцелите черешите при рязането точно по този начин, е шанс едно на милион, признавам си, че съм им помогнала малко, за да застанат като за снимка. Но за една торта вкусът е по-важен, а тази тук беше подложена на тест от голяма компания и единодушно одобрена! 






Рецептата е създадена в колаборация с Philadelphia 




Коментари

  1. Каква е разликата между двата вида Филаделфия (тук разполагаме само с един вид). Точно колко грама е желатинът

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Филаделфия Милка е с шоколад и съответно е сладко. Ако при вас го няма, използвайте чиста Филаделфия и я смесете със 100 г разтопен и охладен шоколад.
      1 пакетче желатин е 10 г, или еквивалент на количество за желиране на 500 мл течност. Ако работите с желатин на листа, то проверете каква е силата му, но предполагам, че 2 листчета трябва да стигнат.

      Изтриване
  2. А защо нямаше от тези ваши изключително красиви снимки и рецепти в списанието ??? Добре че се върнахте тук

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо! Чак днес виждам този коментар. Много благодаря :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации