Saffron mascarpone mussels soup ≈ Супа с миди, маскарпоне и шафран


В мига, в който стане горещо, се размечтавам за морския бряг. Дори да не стигна да плажа, дори да не виждам морето, мисълта, че то е наблизо и вдъхвам аромата му ми е достатъчна. А за мен морският бряг винаги е свързан с мисълта за морската храна, разбира се. Миди, току що извадени от морето и приготвени семпло, най-често на ламарина върху огън, запален от плавеи - този спомен никога няма да се изличи от съзнанието ми. Сол, лимон, не ти трябва много. 
Но ако и вие като мен сте принудени да гледате плажа през крив макарон, има и други начини да си доставим макар и мимолетна морска наслада. Тази мидена супа тук е далеч от семплата храна, макар че се приготвя много лесно и бързо (особено ако не се наложи да чистите твърде много мидите). Но шафранът и маскарпонето я правят изтънчена и елегантна, а бялото вино в нея се съчетава отлично с вкуса и аромата на мидите. Поднесете със свежа зелена салата и резени лайм, поръсена с нарязан див лук. 
Само се уверете, че имате поне още една бутилка охладено бяло вино! 


Супа с миди, маскарпоне и шафран

Порции 4

600 г пресни картофи, кората остъргана 
1 кубче рибен бульон 
щипка шафран
800 г миди с черупките
1 чаша бяло вино 
2 стръка девесил
4-5 с.л. маскарпоне 
малка връзка див лук, ситно нарязан



Сложете картофите заедно с кубчето бульон и шафрана в тенджера, залейте с 1,2 л вода и сварете до омекване. Извадете картофите и ги пасирайте, върнете в бульона и прекарайте супата през цедка, ако искате да е гладка. 
Почистете мидите, ако има отворени ги изхвърлете. Сложете ги в тенджера заедно с виното и девесила и кипнете. Гответе 5-6 мин, докато се отворят. Ако има затворени, ги отстранете. Изхвърлете девесила. Почистете ядките от черупките и ги добавете в супата. Можете да запазите няколко миди с черупката за декорация. Разбъркайте маскарпонето в бульона, в който са варени мидите, докато се получи гладка течност и я добавете в супата. Подправете със сол и пипер, поръсете със ситно нарязания див лук и сервирайте. 


Коментари

Популярни публикации