Christmas Vanilla half moons ◐ Коледни ванилови полумесеци

Декември е време за сладкиши, няма какво да се заблуждаваме или оправдаваме 😆 
Ако случайно и вие като мен сте на някаква злобна диета или принципно така си се храните, или пък просто сте решили да внимавате повече какво ядете, сега е времето в което да спрем за малко, защото така или иначе в края на декември (както и зад граница 😇) въглехидратите не се броят, нали знаете? 😆


По този повод днес ви нося една златна рецепта от едно време, която преработих в нов вариант. Сега ще ви издам една подробност - тази година у нас коледа беше през октомври, защото имах поръчка за създаване на коледни рецепти за Dr Oetker. Съответно не само че вкъщи миришеше на канела, карамфил и мускатово орехче, ами и беше украсено подобаващо, въпреки почти летните температури навън. В резултат обаче вие получавате бонус, защото от фотосесията имаше много чудни снимки, които нямаше да видят бял свят, ако не ги покажа тук. Така че, ето ви първата от тези рецепти - едновремешните ванилови кравайчета (или рогчета, кой както е свикнал), нали ги помните?
Но днешните са малко по-софистицирани - разточени на тънко, изрязани с резец и след това слепени с шоколадов кувертюр, мммммм 😋


Сега, ако не ви се занимава да го правите по този начин, винаги можете да ги направите на топчета, или да изрежете прости форми (признавам, полумесецът е пипкава работа с тези остри връхчета), пък и слепването... изобщо...  но определено си заслужава да ги опитате, защото са ама мега вкусни и едни такива - абе, разтапят се и изчезват, всичките ми съседи, които покрай мен намазаха от цялото ми предколедно печене, единодушно много ги одобриха. 

Ето и рецептата, като оригиналния вариант можете да видите на сайта на Dr Oetker, а тук ви я давам с повече място за импровизации: 

Ванилови полумесеци 

230 г масло, меко 
130 г пудра захар
3 жълтъка 
ванилов аромат 
150 г фино смлени ядки (микс от кашу и орехи)
100 г царевично нишесте
200 г брашно 

За декорация 
1 опаковка тъмен кувертюр (или 100 г черен шоколад)
30 г масло 
ванилова пудра захар за поръсване 

1.   Разбийте с миксер маслото и пудрата захар на пухкав крем. Прибавете жълтъците един по един, като продължите да разбивате след всеки. Добавете ванилията, смлените ядки, нишестето и брашното и объркайте с шпатула, докато получите еднородно тесто. Завийте с прозрачно фолио и охладете за около 1 ч. 
2.   Загрейте фурната 180°С и застелете две големи плоски тави с хартия за печене. Извадете тестото от хладилника, разделете на две или три части. Разточете първото парче на лист с дебелина около 3-4 мм между два листа прозрачно фолио и с резец за сладки или чаша с тънък ръб направете колкото успеете полумесеци. Преместете ги внимателно върху една от подготвените тави. Съберете остатъците на топка. Разточете второто парче тесто, и повторете, докато напълните първата тава. Изпечете за около 10-12 мин, докато сладките съвсем леко порозовеят. Охладете върху решетка. Повторете, докато свършите тестото и изпечете всички сладки. Оставете да изстинат напълно. 
3.   Разрежете опаковката кувертюр и нарежете съдържанието (или нарежете шоколада на дребно) в малък съд . Добавете маслото и загрейте внимателно на котлон (или за кратко в микровълнова), докато всичко се разтопи. Намажете половината бисквитки с разтопения шоколад и ги слепете с другата половина, оставете ги да се втвърдят. Подредете в чиния и поръсете с ванилова пудра захар.





Коментари

Популярни публикации