Sourdough Stollen ✷ Щолен с квас
Остава само седмица до Коледа, и както винаги имах големи планове, но времето свърши в шеги и закачки, пътешествия до Кавала и Одрин (за тях ще ви разказвам през януари, когато и без това е скука).
Днес ви нося ви един щолен, със снимки и рецепта. Може пък някой да се реши да го направи, има още ден-два време 😅
Коледен щолен с квас
Адаптирано от virtuousbread.com
Коледен щолен с квас
Адаптирано от virtuousbread.com
Предупреждавам, количеството е голямо – получават се 4 сериозни парчета. Ако не ви се правят щолени за роднини и съседи, намалете на две.
800 г стафиди
100 г захаросани портокалови кори
250 г белени бадеми
250 мл ром/коняк/уиски
1 кг бяло пшенично брашно
500 г освежен бял квас 100% хидратация
250 г пълномаслено мляко, 35-37°С
150 г захар
1 яйце
4 жълтъка
30 г мляко
1 ч.л. сол
настърганата кора на 1 лимон
2 ч.л. ванилов екстракт
1 с.л. смлени бахар, кардамон, кориандър, мускатово орехче, канела
250 г масло, на стайна темп.
марципанови блокчета, по желание
За финиша
150 г кафяво масло*
пудра захар, за поръсване
100 г захаросани портокалови кори
250 г белени бадеми
250 мл ром/коняк/уиски
1 кг бяло пшенично брашно
500 г освежен бял квас 100% хидратация
250 г пълномаслено мляко, 35-37°С
150 г захар
1 яйце
4 жълтъка
30 г мляко
1 ч.л. сол
настърганата кора на 1 лимон
2 ч.л. ванилов екстракт
1 с.л. смлени бахар, кардамон, кориандър, мускатово орехче, канела
250 г масло, на стайна темп.
марципанови блокчета, по желание
За финиша
150 г кафяво масло*
пудра захар, за поръсване
Сутринта, в деня преди да месите, накиснете стафидите, бадемите и портокаловите кори в алкохола, разбъркайте, покрийте и оставете до следващия ден.
Освежете кваса, така че към 18-19 ч вечерта да имате 500 г стартер.
Вечерта на същия ден сложете освежения стартер в дълбока купа и добавете към него 250 мл мляко, 500 г брашно и 1 с.л. захар. Разбъркайте много добре (тестото е доста стегнато), покрийте и оставете до сутринта – поне 12 ч, може и 14, при температура около 18-20°С.
На следващия ден към приготвеното първоначално тесто, което сега е увеличило обема си и е цялото на балончета, добавете 500 г брашно, 150 г захар, яйцето и жълтъците, млякото, солта, настърганата лимонова кора, ваниловия екстракт, подправките и маслото. Измесете тестото много добре, 10-15 мин. Трябва да получите много меко тесто, ако е нужно, регулирайте съотношението – ако е твърдо, добавете още масло/мляко, ако е много течно, добавете малко брашно.
Оставете замесеното тесто да престои в купата 1 час.
Разтеглете тестото на голям кръг, поръсете с накиснатите плодове и ядки и нежно ги замесете. Оформете на топка, покрийте и оставете да втасва още 2 ч.
Извадете втасалото тесто върху плота, разделете на четири части, оформете на правоъгълници. Ако слагате марципан, поставете го в средата по дължина и загънете тестото около него. Оформете щолените и ги сложете върху тави, постлани с хартия за печене. Покрийте и оставете да втасват още 2 ч.
Загрейте фурната до 250℃. Поставете щолените вътре и намалете температурата до 180С. Печете 45-50 мин, докато станат златисти.
Щом са готови, извадете и намажете с кафявото масло*, след което поръсете с пудра захар.
Освежете кваса, така че към 18-19 ч вечерта да имате 500 г стартер.
Вечерта на същия ден сложете освежения стартер в дълбока купа и добавете към него 250 мл мляко, 500 г брашно и 1 с.л. захар. Разбъркайте много добре (тестото е доста стегнато), покрийте и оставете до сутринта – поне 12 ч, може и 14, при температура около 18-20°С.
На следващия ден към приготвеното първоначално тесто, което сега е увеличило обема си и е цялото на балончета, добавете 500 г брашно, 150 г захар, яйцето и жълтъците, млякото, солта, настърганата лимонова кора, ваниловия екстракт, подправките и маслото. Измесете тестото много добре, 10-15 мин. Трябва да получите много меко тесто, ако е нужно, регулирайте съотношението – ако е твърдо, добавете още масло/мляко, ако е много течно, добавете малко брашно.
Оставете замесеното тесто да престои в купата 1 час.
Разтеглете тестото на голям кръг, поръсете с накиснатите плодове и ядки и нежно ги замесете. Оформете на топка, покрийте и оставете да втасва още 2 ч.
Извадете втасалото тесто върху плота, разделете на четири части, оформете на правоъгълници. Ако слагате марципан, поставете го в средата по дължина и загънете тестото около него. Оформете щолените и ги сложете върху тави, постлани с хартия за печене. Покрийте и оставете да втасват още 2 ч.
Загрейте фурната до 250℃. Поставете щолените вътре и намалете температурата до 180С. Печете 45-50 мин, докато станат златисти.
Щом са готови, извадете и намажете с кафявото масло*, след което поръсете с пудра захар.
* Как се прави кафяво масло (brown butter)
Нарежете маслото на кубчета и го поставете в светъл съд. Загрейте, докато се разтопи и започне да ври. Разбърквайте леко, без да отпенвате. Когато млечните протеини се утаят на дъното и започнат да се карамелизират (ще отнеме около 10-15 мин), маслото започва да променя цвета си. Вдъхнете аромата – той ще ви покаже кога е готово – трябва да мирише сладко на карамел и ядки. Ако до сега не сте опитвали кафяво масло, непременно го пробвайте!
Ако нещо съм забравила да напиша, или пък нещо не е ясно, питайте, ще се постарая да отговоря на всичко.
Весели празници, и да ви кажа на уше - през последните дни на декември въглехидратите не се броят 😍 😅
Нарежете маслото на кубчета и го поставете в светъл съд. Загрейте, докато се разтопи и започне да ври. Разбърквайте леко, без да отпенвате. Когато млечните протеини се утаят на дъното и започнат да се карамелизират (ще отнеме около 10-15 мин), маслото започва да променя цвета си. Вдъхнете аромата – той ще ви покаже кога е готово – трябва да мирише сладко на карамел и ядки. Ако до сега не сте опитвали кафяво масло, непременно го пробвайте!
Ако нещо съм забравила да напиша, или пък нещо не е ясно, питайте, ще се постарая да отговоря на всичко.
Весели празници, и да ви кажа на уше - през последните дни на декември въглехидратите не се броят 😍 😅
Рецепта за щолен с мая
Получават се два по 950 г
За ядките
480 г стафиди
60 г захаросани лимонови кори, нарязани
120 г захаросани портокалови кори, нарязани
1 с.л. тъмен ром
120 г бадеми, нарязани или филирани
2 ч.л. ванилов екстракт
3 с.л. вода
настъргана кора от 1 лимон
За първоначалното тесто
200 г силно бяло брашно
40 г прясна мая или 15 г суха мая
150 мл студено мляко
15 г захар
За основното тесто
250 г силно бяло брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. смесена подправка за сладкиши
90 мл мляко
1 средно яйце (50 г)
4 средни жълтъка (80 г)
20 г захар
20 г заквасена сметана
150 г масло, студено, на кубчета
щипка настъргана лимонова кора
няколко капки ванилов екстракт
20 г захаросана портокалова кора, фино смляна
За завършване
250 г пречистено масло
250 г пудра захар
Започнете предния ден като сложите всички съставки за плодовете в купа, разбъркайте, покрийте и оставете на стайна температура да престоят през нощта.
За първото тесто (всички съставки трябва да бъдат със стайна температура) пресейте брашното в купата на стационарен миксер, натрошете прясната мая или поръсете сухата, добавете млякото и захарта. С куката за тесто омесете тестото в продължение на 15 мин на ниска скорост. Покрийте с кърпа и оставете за 30 мин на хладно място.
За основното тесто пресейте брашното и солта в купа. Добавете смесената подправка, млякото, яйцето и жълтъците, захарта и сметаната. Месете до много меко тесто. Добавете първоначалното тесто и месете още 5 мин. Добавете маслото парченце по парченце, като месите, докато тестото стане гладко и еластично. Добавете лимоновата кора, ванилията и портокаловата кора, омесете добре отново.
Извадете тестото върху набрашнена повърхност и с набрашнени ръце примесете плодовете и ядките (като отцедите излишната течност, ако има). Покрийте с кърпа и оставете да престои около 20 мин. Оформете на топка, покрийте и оставете за още 10 мин.
Загрейте фурната до 200℃. Намаслете голяма тава и застелете с хартия за печене. Разделете тестото на две парчета. Върху набрашнен плот, с точилка разточете всяко парче на правоъгълник, и леко го притиснете. Сгънете двете дълги страни към средата, след това прегънете само едната дълга страна към средата, като с пръсти оформите вълнообразна форма.
Поставете оформените щолени в тавата и оставете да починат 5 мин. Поставете във фурната, намалете температурата на 175℃ и печете 50-60 мин. Веднага щом се изпекат, преместете щолените върху решетка и намажете с пречистеното масло. Поръсете с пудра захар и оставете да изстинат.
Завити в целофан и на студено могат да се съхранят поне месец.
какво имате предвид под суха подправка за сладкиши
ОтговорИзтриванеСмесена подправка за коледни сладкиши: смлени бахар, кардамон, кориандър, мускатово орехче, канела
Изтриване800 гр стафиди! Това вярно ли е или има грешка?!
ОтговорИзтриванеSorry for posting anonymously, авторът е. Не са 800, а 480 г. Може би сте прочели грешно.
ИзтриванеОсвен това вече е твърде късно да почвате с щолена 😀
Изтриване480 гр е за мая! Аз работя по рецептата с квас, а там пише 800гр! Никога не е късно за нищо😉
ИзтриванеАко четете внимателно, ще видите че количествата на всичко са различни в двете рецепти. Да, в рецептата с квас стафидите са 800 г, а брашното е 1 кг плюс всичкия квас. И има ремарка, че става много щолен.
Изтриване