Orange - chocolate stout cake ✦ Портокалово - шоколадов кейк с тъмна бира


Това може би е най-лесното за приготвяне шоколадово нещо, което сте срещали. Кейк с портокал, какао и тъмна бира - истински зимен десерт! Ако се чудите, трима от трима дегустатори не хванаха бирата. Рецептата от мен, технологията - от американската школа. 
Всичко се смесва в два съда и се събира заедно в една смес, която изливате във формата и изпичате. Сместа се получава доста течна и е идеална за употреба с комплицирани форми. Получава се сочен, влажен кейк с нежна текстура, идеален към следобедно кафе. 

Портокалово - шоколадов кейк с тъмна бира

(За малка форма с обем около 1,5 л или 6 чаши)

160 г масло, нарязано
120 мл (½ чаша) бътърмилк (заместете с прясно мляко плюс 1 с.л. лимонов сок)
120 мл (½ чаша) портокалов сок 
120 мл (½ чаша) тъмна бира (или заместете с кафе, или увеличете количеството на сока и млякото, за да компенсирате)
50 г какао 
1 ч.л. ванилов екстракт 
2 средни яйца 
160 г захар (можете да използвате всякаква захар, тъмната мусковадо или захарта от фурми например ще добави още вкус)
180 г брашно (ако желаете, можете да заместите част от брашното с такова от елда)
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол 
настърганата кора от 1 портокал 



Как да приготвите рецептата: 

❖  Загрейте фурната до 180°C/160°C с вентилатор. 

❖  Сложете маслото в касерола и го затоплете, докато леко се разтопи. С четка намажете вътрешността на формата, в която ще печете. Поръсете я с какао през ситна цедка, изтупайте излишното и оставете настрана. 

 В касеролата с маслото добавете млякото, портокаловия сок, бирата, какаото и ваниловия екстракт. Затоплете отново, докато маслото се разтопи - не е нужно да става горещо. Дръпнете от котлона и оставете за няколко минути. 

 Разбъркайте леко двете яйца и ги добавете в млечно-маслената смес. В купа смесете и разбъркайте захарта, брашното, бакпулвера, солта и настърганата портокалова кора. Прибавете към сухите съставки мокрите и разбъркайте, докато се смесят, не прекалявайте с разбъркването. Сместа се получава доста течна, не се стряскайте. 

Изсипете сместа в подготвената форма и изпечете в средата на фурната за около 50 мин, като в последните пет мин проверите за готовност - при пробождане в средата с дървено шишче, то трябва да излезе навън с 1-2 полепнали по него трохи. 

Извадете кейка от фурната и оставете да изстине за поне 30 мин. Сега е студено, можете да го изнесете на балкон/перваз за да ускорите охлаждането. След като е изстинал внимателно го освободете от формата. Имайте предвид, че докато е топъл е много крехък и възможността да се счупи е доста голяма. Охладете напълно върху решетка и чак тогава нарежете. 





Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации