Chess cake ☀️ Шах торта

 



Шах торта 


Тази торта съпътстваше всички наши празници. Приготвяше я баба ми и винаги обираше всички овации. Беше ненадминат майстор! След нея май никога не сме я приготвяли. Оказа се, че моята дъщеря изобщо не си спомня да я е опитвала. Реших, че трябва непременно да я познава, и я направих за нея, а сега ще я споделя и с всички вас. 


Тортата на баба ми беше доста голяма, тя печеше всеки блат по отделно в онова чудо “елекрическа тенджера” - предвестникът на всички модни уреди. Аз малко пипнах количествата, за да са по-удачни за съвременния свят. Но ако искате традиционна 26 см торта, увеличете продуктите с ⅓. Другото запазих както е записано в семейната рецепта. Ако трябва още да я осъвременя, бих добавила и малко масло в блатовете - както се правят блатове за торта Виктория. Но дали ще я приготвите с такива или други блатове - играта с цветовете е онова, което прави магията на тази торта. 




за форма с диаметър 19-20 см


за белия блат 

3 яйца

150 г захар 

½  пакетче ванилена захар 

150 г брашно 

5 г бакпулвер 


за какаовия блат 

3 яйца 

150 г захар 

½  пакетче ванилена захар 

130 г брашно 

5 г бакпулвер

20 г какао 


за сиропа 

100 г захар 

100 г вода 


за крема

800 мл мляко 

180 г захар 

1 пакетче ванилена захар

4 яйца 

4 с.л. царевично нишесте

80 г масло 


150 г (или повече, ако желаете) настъргани или смлени орехи 



Подгответе две (ако имате) 20 см форми за печене, като намажете само дъното с масло и покриете с кръг хартия за печене. Загрейте фурната на 170С.


За белия блат разбийте яйцата със захарта и ванилената захар на пухкав крем, добавете брашното, смесено с бакпулвера и объркайте. Пресипете в подготвената форма. 

За какаовия блат повторете описаното за белия блат, като накрая добавите и какаото. 


Ако искате да приготвите сместа наведнъж, както е във видеото, разбийте всички яйца с всичката захар, и добавете всичкото брашно без 2 лъжици. Разделете в две купи. В едната добавете останалото брашно. В другата - какаото. И продължавайте по рецептата. 


Изпечете за около 25-30 мин, или докато при пробождане с шишче то излезе чисто. Оставете блатовете във формите за 7-8 мин, след което освободете стените с тънък нож и извадете върху решетка. Охладете напълно преди да режете, най-добре за цяла нощ. 


Пригответе сиропа, като кипнете захарта с водата, и оставете да изстине. 



Пригответе крема, като сложите млякото да се загрее заедно със захарта в средноголяма тенджера. Разбийте леко яйцата, добавете нишестето и разбъркайте да няма бучки. Добавяйте по малко от горещото мляко към разбитите яйца за да ги темперирате. Накрая върнете всичко в тенджерата и гответе на слаб котлон, докато кремът започне да се сгъстява. Дръпнете от огъня и добавете маслото, нарязано на парченца. Объркайте, докато кремът го поеме. Покрийте плътно с фолио и оставете да изстине. 


Пригответе си шаблон от хартия с диаметъра на блатовете. Вътре направете три окръжности на равно разстояние, а в средата да остане малко кръгче. Изрежете с ножица всеки пръстен - ще ви трябват централното кръгче и средния пръстен. 


Когато блатовете са изстинали, разрежете ги по хоризонтала на две. От всеки блат с помощта на шаблона изрежете три пръстена и едно кръгче. 

За да сглобите тортата, поставете в чиния бяло кръгче, какаов пръстен, бял пръстен, какаов пръстен. Сиропирайте леко с четка. Намажете с част от крема и поръсете с орехи. 

Продължете с втория етаж, като разминете цветовете - какаово кръгче, бял пръстен, какаов пръстен, бял пръстен. Продължете по същия начин докато подредите четирите блата. 


Измажете цялата торта с крем, и поръсете с орехи. Можете също да поръсите с настърган шоколад. Охладете добре преди да сервирате, за да не се разпадне при рязане. 

Поднесете парчетата торта легнали, за да се вижда веднага шахматната шарка. 






Коментари

Популярни публикации