Chess cake ☀️ Шах торта

 



Шах торта 


Тази торта съпътстваше всички наши празници. Приготвяше я баба ми и винаги обираше всички овации. Беше ненадминат майстор! След нея май никога не сме я приготвяли. Оказа се, че моята дъщеря изобщо не си спомня да я е опитвала. Реших, че трябва непременно да я познава, и я направих за нея, а сега ще я споделя и с всички вас. 


Тортата на баба ми беше доста голяма, тя печеше всеки блат по отделно в онова чудо “елекрическа тенджера” - предвестникът на всички модни уреди. Аз малко пипнах количествата, за да са по-удачни за съвременния свят. Но ако искате традиционна 26 см торта, увеличете продуктите с ⅓. Другото запазих както е записано в семейната рецепта. Ако трябва още да я осъвременя, бих добавила и малко масло в блатовете - както се правят блатове за торта Виктория. Но дали ще я приготвите с такива или други блатове - играта с цветовете е онова, което прави магията на тази торта. 




за форма с диаметър 19-20 см


за белия блат 

3 яйца

150 г захар 

½  пакетче ванилена захар 

150 г брашно 

5 г бакпулвер 


за какаовия блат 

3 яйца 

150 г захар 

½  пакетче ванилена захар 

130 г брашно 

5 г бакпулвер

20 г какао 


за сиропа 

100 г захар 

100 г вода 


за крема

800 мл мляко 

180 г захар 

1 пакетче ванилена захар

4 яйца 

4 с.л. царевично нишесте

80 г масло 


150 г (или повече, ако желаете) настъргани или смлени орехи 



Подгответе две (ако имате) 20 см форми за печене, като намажете само дъното с масло и покриете с кръг хартия за печене. Загрейте фурната на 170С.


За белия блат разбийте яйцата със захарта и ванилената захар на пухкав крем, добавете брашното, смесено с бакпулвера и объркайте. Пресипете в подготвената форма. 

За какаовия блат повторете описаното за белия блат, като накрая добавите и какаото. 


Ако искате да приготвите сместа наведнъж, както е във видеото, разбийте всички яйца с всичката захар, и добавете всичкото брашно без 2 лъжици. Разделете в две купи. В едната добавете останалото брашно. В другата - какаото. И продължавайте по рецептата. 


Изпечете за около 25-30 мин, или докато при пробождане с шишче то излезе чисто. Оставете блатовете във формите за 7-8 мин, след което освободете стените с тънък нож и извадете върху решетка. Охладете напълно преди да режете, най-добре за цяла нощ. 


Пригответе сиропа, като кипнете захарта с водата, и оставете да изстине. 



Пригответе крема, като сложите млякото да се загрее заедно със захарта в средноголяма тенджера. Разбийте леко яйцата, добавете нишестето и разбъркайте да няма бучки. Добавяйте по малко от горещото мляко към разбитите яйца за да ги темперирате. Накрая върнете всичко в тенджерата и гответе на слаб котлон, докато кремът започне да се сгъстява. Дръпнете от огъня и добавете маслото, нарязано на парченца. Объркайте, докато кремът го поеме. Покрийте плътно с фолио и оставете да изстине. 


Пригответе си шаблон от хартия с диаметъра на блатовете. Вътре направете три окръжности на равно разстояние, а в средата да остане малко кръгче. Изрежете с ножица всеки пръстен - ще ви трябват централното кръгче и средния пръстен. 


Когато блатовете са изстинали, разрежете ги по хоризонтала на две. От всеки блат с помощта на шаблона изрежете три пръстена и едно кръгче. 

За да сглобите тортата, поставете в чиния бяло кръгче, какаов пръстен, бял пръстен, какаов пръстен. Сиропирайте леко с четка. Намажете с част от крема и поръсете с орехи. 

Продължете с втория етаж, като разминете цветовете - какаово кръгче, бял пръстен, какаов пръстен, бял пръстен. Продължете по същия начин докато подредите четирите блата. 


Измажете цялата торта с крем, и поръсете с орехи. Можете също да поръсите с настърган шоколад. Охладете добре преди да сервирате, за да не се разпадне при рязане. 

Поднесете парчетата торта легнали, за да се вижда веднага шахматната шарка. 






Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации