Flower bread rolls ☀️Хлебчета цветя


Тези хлебчета имат интересна история. 

Преди време, когато бях доста активна в сферата на фуудстайлинга за телевизионни реклами, ме контактнаха едни хора от македонска продуцентска къща. Трябваше им някой, който да приготви хлебчета във формата на цвете за тяхна реклама на брашно. Не се чувствах никак уютно да приема тази задача сама и най-вече да тръгна сама към Скопие. 

Тогава приказката “приятел в нужда се познава” влезе в действие - моята любима приятелка Линда не само че се вдигна и дойде с мен в Скопие, ами меси и прави стотици хлебчета заедно с мен. А преживяването там си беше наистина стресиращо драматично, повярвайте. 

Наскоро тя си дойде от Лондон след няколко месеца там, и аз реших да направя тези хлебчета и да се посмеем на случката, която днес вече е доста смешна и забавна, нали знаете. 


Хлебчета цветя 
за 12 бр. 

400 г пшенично брашно за хляб
5 г суха мая
180 г мляко (или смес мляко и вода)
1 яйце и 1 белтък (жълтъка запазете за намазване)
8 г сол 
30 г зехтин

За пълнежа 
80 г бяло сирене
80 г крем сирене

Семена по избор за поръсване


Сложете брашното в купата на планетарен миксер, добавете маята и разбъркайте. Добавете млякото, яйцето и белтъка и солта, и замесете тестото. Накрая прибавете зехтина и месете, докато се усвои. Оформете тестото на топка и оставете да престои 15-20 мин, за да се отпусне глутенът. 
През това време пригответе пълнежа, като натрошите бялото сирене и го смесите с крем сиренето. 

Разделете тестото на 12 парченца и ги направете на топки. Сплескайте топките на питки, поставете по 1 лъжица от пълнежа в средата и затворете като вързопчета. Обърнете със затворената част надолу и сплескайте на питка. С нож направете по няколко среза по периферията на питката и оформете листенцата на цветето, като ги извиете настрани. Преместете в тава, покрийте с кърпа и оставете да втасат. 

Загрейте фурната до 180С. Намажете втасалите питки с жълтъка, разреден с малко вода и ги поръсете със семена. 
Изпечете в средата на фурната до златисто - около 20 мин. 



Коментари

Популярни публикации