Marinated Salmon Маринована сьомга



Много обичам пушена и маринована сьомга. Дори са ми обещали в неясното бъдеще да ме снабдят с уред за опушване. Но докато това стане, съм принудена да си купувам готова риба, чиято непрестанно растяща цена започва много силно да ме дразни. И поради невъзможността да се примиря с тази несправедливост, потърсих друг вариант. Беше ясно, че опушването отпада, но мариноването не се предполагаше да е невъзможно. Попаднах на една тв рецепта за гравлакс на Жак Пепен, разгледах нета, попрочетох това-онова и сглобих собствен вариант. Изпробвах го вече няколко пъти, и ви казвам, че резултатът е страшен! В смисъл, страшно вкусен, не ужасяващ :-). Приготвя се лесно, не иска никакви специални съоръжения, и става само за 48 часа! Наистина си струва да опитате!



Какво ви трябва:
Филе от сьомга, без кожа, да не е много дебело, все пак. Около 2-2.5см е ОК.
Важно уточнение: препоръчително е да приготвите тази рецепта от най-прясната риба, която можете да купите. Не е добра идеята да се използва замразена риба.
1 кг морска сол (но става и с обикновена готварска, изпробвано е)
2-3 с.л. захар
1-2 връзки копър
евентуално и черен пипер, едро счукан, ако ви харесва.
Фолио за свежо съхранение
Съд с капак




Изплакнете рибата; ако е с кожата, внимателно с остър нож за филетиране я отделете. В зависимост от големината и размера на рибното филе, разрежете така, че да се получат две горе-долу еднакви парчета. Застелете дъното на съда с фолио, като отрежете достатъчно голямо парче, че да можете с него да завиете рибата отгоре. Насипете на дъното един пръст сол, поръсете с половината захар. Сложете първото парче риба. Отгоре му сложете измития копър, ако ще слагате черен пипер, сложете първо него, след това копъра, накрая пак черен пипер. Да стане като сандвич, с копър по средата. Отгоре поставете второто парче риба. Поръсете с останалата захар. Посипете със сол отстрани и отгоре, трябва рибата да е хубаво покрита от всички страни. Завийте с фолиото, сложете капака и приберете в хладилника.



На следващия ден, по същото време, т.е. след като са минали 24 часа, развийте фолиото, внимателно извадете рибата и обърнете двете парчета - тоест, тази страна, която е била навътре, към копъра, сега да излезе отвън, към солта. Не махайте копъра, той вече е залепнал към рибата. Покрийте отново със сол, като си помагате с лъжичка, завийте с фолиото, сложете капака и върнете в хладилника за още 24 часа.
На втория ден, или след като са изминали 48 часа, рибата ви е готова! Развийте фолиото, изтръскайте солта, остържете рибата. Дори можете да я полеете леко с вода, за да паднат повече солни кристали. Подсушете със салфетка, и се наслаждавайте. Току-що произведохте първата си маринована сьомга!



Ако по някаква извънземна случайност сте направили толкова много, че не можете да я изядете на веднъж, можете да я запазите за няколко дни в хладилника, увита във фолио, или дори за по-дълго, ако я сложите във фризера.

Коментари

  1. И аз много обичам маринована сьомга. А наскоро дори я прибавих и към сушото, много по-вкусно се получава, отколкото с пушена сьомга :-)
    Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда прекрасно и съм сигурна, че не само изглежда. Поздравления и за рецептата, и за снимките!
    Аз също съм почитател на сьомгата и непременно ще пробвам рецептата. Но в нашия град не се намира прясна сьомга. Дали ще се получи с внимателно размразена? Как мислите? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  3. Ирина, благодаря.
    За суши и аз съм ползвала,но честно казано, предпочитам го със сурова, маринована за кратко в соев сос и оризов оцет, става превъзходно.

    Анна, благодаря.
    Не бих ви посъветвала да го правите със замразена сьомга. Дори сега, като се замисля, ще редактирам текста в тази връзка. За такива манипулации е важно рибата да бъде колкото е възможно по-прясна.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за бcрзия отговор! Така и предполагах. Ще се задаволя само с прекрасните снимки:-(

    ОтговорИзтриване
  5. Аз се притеснявах да го правя със сурова и затова мариновах сьомгата. А колко време престоява рибата в соев сос и оризов оцет? Мисля следващия път така да опитам :-)

    ОтговорИзтриване
  6. ами, колко, колко...мариновам я, слагам ориза да се вари, и докато стане и изстине, я броя за готова. Не повече от половин час. Да остане все пак намек за суровост, нали :-)
    И с червен тон съм правила, пак така.

    Анна, жалко наистина. Няма ли Метро наблизо?

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за споделената рецепта/наистина цената скочи и мен ме дразни, защото я обичам/ На всяка цена ще опитам. А снимките са толкова примамливи, особено сложена на филийка, мммм....Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ще пробвам задължително,и аз обожавам сьомгата а и всички риби и морски нешица..- но все пушена има на пазара, рядко маринована, а нали опушеното е вредно...А този начин ми допадна. А колко ли време ще се издържи в хладилника? Аз си правя маринована аншоа- тя може да стои 1 месец, но освен в сол е престоявала и в оцет, а накрая престоява в хладилника в зехтин.

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, и аз благодаря.

    Пепеляшка, у нас не се задържа много дълго, защото я изяждаме. Но 2-3-4 дни в хладилник, няма проблем. По-дълго - във фризера.

    ОтговорИзтриване
  10. Луиза, тези дни се навъртам в твоя блог! Ами то как иначе с тези снимкиии.........:)))
    Направих рибата, много ни хареса! Благодаря ти отново за споделената рецепта!:)

    ОтговорИзтриване
  11. Хехе, Кеми, радвам се. Ами то толкова лесно се прави, че е грехота да плащаш толкова за едната сол :-)))

    ОтговорИзтриване
  12. В рибарските магазини има уреди за опушване, по около 40 лева са, но маринованата риба е доста по-добра.

    ОтговорИзтриване
  13. така ли? много любопитно, на мен ми обещават да ми направят такъв прибор от много време, но до сега само с обещанията съм. Може ли конкретно някой адрес?

    ОтговорИзтриване
  14. СЪЖАЛЯВАМ,ЧЕ НЕ ПОМНЯ РЕЦЕПТАТА НА Джейми Оливър,но става дума за прясна сьомга,която при нас е вече скъпа като говеждата пастърма.Той слага върху филето морска сол,подправки,лайм и зехтин,готово е след 15 мин.,но говорим за прясна риба.сега сурова сьомга е 18.50 за кг,а маринована е 44 лв за кг.тъй че ,мариновайте смело и с по-прости рецепти,все пак е риба като риба,не е ...щях да кажа Господ,ама се стърпях.

    ОтговорИзтриване
  15. зная,че темата е сьомга,но с ваше позволение,ще зачекна още някои теми,например,защо няма вече чирози-сушена риба?има много рибари,бизнесмени,никой не ги прави?никой не казва как се ловят проклетите рапани,окупирали нашето море.вече никой не предлага и черноморски скариди,едно време им казваха морски череши...

    ОтговорИзтриване
  16. най-простия начин за приготвяне на сурова риба:например средно голяма или малка скумрия,океанска и бивша замразена,режа рибката надве,махам перки и гръбн.кост,и я заривам в морска сол за 6 часа...после измивам,режа,слагам..а бе,нищо не слагаш,режеш и ядеш,може с малко олио и лимон,разкошно и полезно!!!А колко водка изпива,леле-мале!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. брех, как не съм ги видяла тези забавни коментари до сега? ама толкова много спам има напоследък, че явно всички "анонимни" отиват в коша. Тази есен ми се усмихна късмета с досат паламуд, от него стана чудна "трахана" - местна черноморска рецепта - солен и маринован в зехтин - ооо, тези дни ще я споделя непременно, и със снимки! Благодаря, че ме подсети!

      Изтриване
  17. Increase the muscle size in your manliness You wont as I
    didn't see instantaneous benefits. a great deal detoxifican l . a . piel y veterans administration a mejorar el tono ful l . a . luminosidad. No one wants to get scars and wrinkles, and everybody wants lovely skin Strivectin SD might help overcome the signs strivectin your loved ones ambiance? [url=http://www.mecanotoldo.es/node/1330445/]strivectin sd[/url] These actions are sorely illinformed and ineffective, my health benefits such pomp within your terms, almost as Consequences these due to many components. http://face-chat.net/index.php?do=/blog/111920/strivectin-sd-cream-being-a-crease-reducer-fact-or-hype/ Create one or both of them to your diet program, have the necessary pochodzenia zwierz cego.

    my web page ... strivectin sd reviews

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации