Osso Bucco / Осо буко

И така, преполовихме януари, празниците са зад гърба ни, времето за следпразнична равносметка също мина, време е нещата да си тръгнат както обичайно.
И понеже доста от нас имат положителен резултат в баланса с килограмите, не е лошо да се придържаме към по-щадящи талията рецепти, които все пак да са в унисон със все още зимното време. В духа на горното, днес искам да ви предложа отново една класическа италианска рецепта, сравнително лесна за приготвяне, и изключително ароматна и вкусна - осо буко.

Какво ви трябва, за около 4 порции:
4 резена телешки джолан с кост, около 1 кг общо
1 голям морков, нарязан на кубчета
1 глава лук, нарязан на кубчета
1 стъбло целина, нарязана на кубчета
сол
черен пипер, прясно смлян
брашно
зехтин, или друго олио
1 с.л. доматено пюре
1 чаша сухо бяло вино
з чаши пилешки бульон
розмарин
мащерка
чесън
3с.л. нарязан магданоз
1 с.л. настъргана лимонова кора



Приготовление:
Месото се измива и се подсушава. Добре е да се завърже с кухненски конец, за да не се разпадне и деформира при готвенето. Овалва в сол, черен пипер и брашно. Запържва се в зехтина, докато покафенее от всички страни и се изважда в отделен съд.
В същата мазнина се задушават нарязаните морков, лук и целина, до като омекнат. Прибавя се доматеното пюре, бялото вино и месото. Залива се с пилешкия бульон и се добавят подправките - розмаринът, дафиновият лист и мащерката могат да се поставят в марлена торбичка. Оставя се да къкри на много слаб огън на котлона или се премества във фурната, за почти два часа.
През това време пригответе гремолата от нарязания магданоз, лимоновата кора и нарязаната скилидка-две чесън, смесете ги, и ги добавете към ястието пет минутки преди да го оттеглите от огъня.
Сервирайте горещо.

Коментари

  1. Много апетитно изглежда, и точно по мой вкус.
    А снимките както винаги са страхотни :-)
    Много спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации